Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2017.12.12.

Pulykanyakleves sok zöldséggel

Kordában Korda György cukra

Újságíróként többször előfordult, hogy híres emberrel kellett interjút készítenem. Ilyen esetekben mindig jobban izgultam, mint amikor hozzám hasonló hétköznapi személlyel készültem beszélgetni. Most is vettem egy mély lélegzetet, amikor nyomkodni kezdtem Korda György telefonszámát: vajon hogyan fogad? Nos, ő sehogyan, egy átforgolódott éjszaka után épp délelőtti pihenőjét töltötte, viszont Balázs Klárival jót beszélgettünk.

Illusztráció

Megette a tablettákat – és minden mást

– A celebek és a sztárok között szerintem a két legfontosabb különbség: a sztár mögött van tartalom, a celebet a külsőségek érdeklik; a celeb főállásban híres, a sztár szakmájának csillaga, hétköznap pedig ugyanúgy sok zöldséggel főzi férjének a pulykanyaklevest, mint ön vagy én.

Balázs Klári a pulykanyakleves főzése közben büszkén számolt be férje sikerélményéről: mostanában 5-ös, 6-os cukrokat mér reggelente. Korda György már régóta, 20-25 éve cukorbeteg, és mint oly sok férfi szerte kis hazánkban és a nagyvilágban, fütyült az egészre. Bevette a tablettákat, úgy gondolta, ezzel mindent megtett – és mindent megevett, amit kívánt.

– A családomban nem volt cukorbeteg, nem tudtam semmit a diabéteszről. Sokáig én is azt hittem, a gyógyszer szedése elegendő – tesz magának szemrehányást a művésznő. (Aki pár perc múlva már arra kért, szólítsam Klárinak. Elárulom, nagyképűségnek, allűröknek nyoma sem volt szavaiban, gesztusaiban. Kedves, közvetlen hölgyet, aggódó feleséget ismertem meg az alatt a jó fél óra alatt, míg telefonon beszélgettünk.)

– Az évek múlásával egyre magasabbak lettek Gyuri vércukorértékei, míg egy diabetológus orvos azt tanácsolta, álljon át inzulinra. Nagyon sajnálom, hogy így történt. Ha többet tudtam volna a diabéteszről, szigorú diétára fogom, s akkor talán nem is kellett volna az inzulin.

Korda György nehezen adta meg magát, de úgy 10 éve inzulint használ. Ma már az étkezésére is odafigyel – pontosítok: Klári figyel oda férje étkezésére. Hangján hallom, hogy mosolyogva mondja:

– Látom, amikor esténként köröz a konyhában, nyitogatja a hűtő, a szekrény ajtaját. De nem talál semmit, ami kísértésbe vinné. Nassolhat almát, diót…

Tornaterem a télikertben

A híres emberek élete – a valódi életük – épp olyan, mint a miénk. A Korda házaspár esetében is Klári az, aki kézben tartja a dolgokat: étrendet, napirendet, ő tanította meg férjét az internet használatára, és örül, amikor férje valami új információra bukkan a neten a diabétesszel kapcsolatban. Örül, mert ebből látja, hogy mégiscsak érdekli a dolog.

– Betegségtudata nincs Gyurinak, igazán mélyen inkább én foglalkozom a diabéteszes szabályokkal. Sajnos, a szövődmények már megjelentek, a neuropátia beköszöntött az életünkbe.

A láb zsibbadása, érzéketlensége miatt ma már nem szívesen megy uszodába Korda György, pedig mindig imádta a vizet. Hajdanában futni is szokott. (Még az udvarlás szakaszában, egyik Balaton-parti településről átfutott a másikba Klárihoz, majd vissza.)

Mostanában a télikertjük a tornaterem, itt áll a szobabicikli és a minden testrészt megmozgató másik fitneszgép. Használják is őket rendszeresen, tehát a mozgás része mindennapjaiknak. Klári emellett gerinctornát végez:

– A tűsarkú cipő nem használ a gerincnek – mondja, s innen női témákra váltunk, öltözködési szabályokról, gyakran elkövetett divathibákról beszélgetünk. S arról, hogy idősödve (ez Balázs Klári esetében érdekes téma, meg nem lehet mondani a korát, de ő megmondja, nem szégyelli, nincs is oka rá, inkább legyen büszke, hogy 60 fölött így néz ki, ahogy kinéz) vigyázni kell az arányra, se öregesen, se túl fiatalosan ne öltözzünk.

Mínusz 12 kiló

Természetesen rákérdeztem, hogyan sikerült lefogynia a közelmúltban, mint kiderült, 12 kilót.

– Nem iszom tehéntejet, mert megtudtam, hogy a tej visszatartja a súlyt, mandulatejet iszom, az az arcbőrnek is jót tesz. Fehér liszt nincs a házban, sütemények sem, annál több viszont a zöldség.

Minden reggel – többet fogyni nem szeretne, de meg akarja tartani elért, ideális súlyát – langyos vizet iszik tiszta akácmézzel és citrommal.

Jó öt éve vásárolt egy csodaszép farmert Ománban. Drága volt, s akkor kicsi. Férje meg is kérdezte óvatosan, hogy biztosan meg akarja-e vásárolni, hiszen nem tudja felvenni. Klári magabiztosan válaszolta, belefogy! Öt év telt el, de sikerült, ma már büszkén hordja.

Korda György és Balázs Klári nagy sikerű koncertet adtak november 11-én Budapesten, a Lurdy Házban, a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete és a CEOSZ közös Diabétesz Világnapján.

A Korda házaspár híres a több évtizedes szerelemről, összetartozásról. Most megtapasztalhattuk, az összhang köztük a táplálkozás, az életmód terén is megszületett – ahogy sok olyan családban, ahol az egyik szeretett személy diabéteszessé vált.

Elkészült a pulykanyakleves, sok zöldséggel, elkészült a cikk, Korda György felébredt. Én elküldtem a cikket, elolvasták mindketten. Korda György csak annyit fűzött hozzá, hogy nincs hozzáfűzni valója. Majd hozzátette: Korda György cukrát kordában tartja Klárika.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2017/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!