Accu-Chek Főzőklub
Az Accu-Chek Főzőklub második összejövetelére (első alkalommal tinédzserekkel főztünk) kisebb gyermekeket és édesanyjukat invitáltuk: a megszerzett tudás mellett lehetőséget adtunk a családoknak, hogy megismerkedjenek egymással. Szeretnénk, ha közösség alakulna, mert a betegség elfogadásában, mindennapi kezelésében a legnagyobb támaszt egy közösség nyújthatja.

Felborul az élet
Amikor kiderül egy gyermekről, hogy diabéteszes, felborul a család megszokott élete. Változtatni kell a főzési szokásokon, számolni kell a szénhidrátokat és az inzulinegységeket. Kötött napirendet kell követni. Ráadásul egész életre szól. Ez nagy felelősség mind a szülő, mind a gyermek számára, hiszen nincs előre írt forgatókönyv, maguknak kell kitapasztalniuk, hogy a különböző helyzetekben mit kell tenniük.
Fontos, hogy érezzék, nincsenek egyedül, tudnak kihez fordulni, ha segítségre van szükségük, meg tudják osztani saját tapasztalataikat. Igaz, minden gyerek más, de vannak párhuzamok, amelyekre érdemes figyelni. Nagyon sokat tudunk egymástól tanulni.

Megmaradjon az evés öröme
A friss diabéteszes a kórházban megkapja a fogyasztható napi szénhidrát mennyiségét étkezésekre lebontva és a hozzáadott inzulinegységeket. 50 esetleg 60 gramm szénhidrát ebédre?! Szinte minden szülő felteszi a kérdést: „Ezt hogyan oldjam meg? Figyeljek arra, hogy tápláló legyen, egészséges, szeresse a gyermek, de a diétát is tartsam…” A szülőknek arra is figyelniük kell, hogy az étkezés ne váltson ki a gyerekből negatív érzéseket: „Ezt sem ehetem meg? Csak ennyit ehetek?” Úgy kell összeválogatni a hozzávalókat, hogy a gyermek elégedett legyen, és az étkezés öröme megmaradjon.

A Főzőklub ebben próbál meg támogatást adni a családoknak, hogy a papírra írt számok értelmet nyerjenek, az ételeket együtt főzzük meg, és ami a legfontosabb, együtt mérjük és számoljuk ki az ételek szénhidráttartalmát.
A november 11-ei Főzőklubban a családok megtanulták egy egészséges zöldséges-gyümölcsös turmix, egy zöldséges csirkemell és egy egyszerű és finom desszert, a túrófánk elkészítését.
Balogh Zsuzsaa Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület vezetője
Az Accu-Chek Főzőklub sorozat – több alkalomból álló, több célcsoportra fókuszáló, a nyíregyházi diabétesz szakellátó által támogatott program – szponzora az Accu-Chek gyártója, a Roche Magyarország. Szervezője a 2008-ban alakult Nyír-diab Egyesület. A szakmai segítséget dr. Kántor Irén főorvosnő, a dietetikai segítséget Kicsák Marian nyújtotta. Mindenkinek köszönet a támogatásért, a ráfordított időért és az önkéntes munkáért.

Zöld smoothie
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
173 kcal | 5 g | 2 g | 30 g |
Hozzávalók 1 adaghoz (kb. 3 dl):
- 3 dkg bébispenót
- 3 dkg fodros kel vagy bármilyen zöld saláta pl. lolo, batávia, tölgy
- 5 dkg kivi
- 5 dkg natúr joghurt (3,5% zsírtartalmú)
- 5 dkg banán
- 3 dkg szőlő
- 3 dkg kígyóuborka
- 1 dkg zellerzöld
- 5 dkg alma vagy körte
- 1 dl víz
Turmixoljuk össze az alapanyagokat (60% gyümölcs + 40% zöld levelek + víz).

Cukkinis csirkemell sárgarépával, fehérrépával
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
266 kcal | 22 g | 14 g | 12 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 30 dkg cukkini vagy padlizsán
- provence-i fűszerkeverék
- 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- 1 dl főzőtejszín
- 1 ek. olívaolaj
- só
- bors
- pirospaprika
Először a csirkemellet vágjuk fel ízlés szerint 2-3 szeletbe, sózzuk, borsozzuk. A sárgarépát, fehérrépát, padlizsánt és a cukkinit vágjuk föl csíkokba, aprítsuk fel a fokhagymát. Egy nagyobb serpenyőben pirítsuk közepes lángon a csirkemelleket 1/2 evőkanál olívaolajban 5+5 percig mindkét oldalán. Ha elkészült, tegyük tányérra. Ugyanabba a serpenyőbe öntsük a maradék olívaolajat, adjuk hozzá a zöldségeket. Közepesnél nagyobb lángon kb. 3-4 percig forgatjuk, hogy piruljon, ezután a fokhagymát hozzáadjuk és egy percig pirítjuk. Kóstolást követően még lehet sózni, borsozni, illetve ízlés szerint bármilyen fűszerkeveréket hozzáadni. Még egy percig forgassuk az egészet nagy lángon, hogy a fűszerek átjárják a zöldségeket. Vegyük le a tűzről, öntsük bele a tejszínt, keverjük el, majd a pirospaprikát is hozzákeverjük és visszahelyezzük a tűzhelyre. Kicsit forraljuk, majd jöhetnek bele a csirkemellek, és kb. 5 percig közepes lángon még főzzük. Köretként kuszkuszt, rizst kínálhatunk mellé.
Túrófánk
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
420 kcal | 15 g | 28 g | 25 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg túró
- 12 dkg liszt
- 1 kisebb tojás
- 1/2 tasak sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 púpos ek. édesítőszer
- 5-6 dl olaj a sütéshez
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük a sóval és a sütőporral. A túrót egy másik tálba öntjük, és jól összetörjük. Hozzáadjuk az édesítőszert, a vaníliás cukrot és a tojást, összekeverjük, majd a sütőporos liszttel összedolgozzuk. Kézzel kisebb diónyi gombócokat sodrunk a két tenyerünk között. Forró olajban, közepesnél kisebb lángon mindkét oldalukat szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. Édesítőszerrel meghintve, esetleg diabetikus lekvárral kínáljuk ízlés szerint.