Feltöltés dátuma: 2017.12.13.

Munkatársunk sikere

A verseny, amelynek csak nyertesei vannak!

Lapunk Receptsarok rovatának „őre” Vígné Sági Katalin, aki a közétkeztetésben élelmezésvezető-dietetikusként dolgozik a budafoki református iskolában, munkatársaival benevezett egy versenyre. Örömmel jelenthetjük, bejutott a döntőbe. Hogy együtt tudjunk szurkolni neki a februári, végső megmérettetésen, ismerjék meg, miről is van szó.

Illusztráció

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), valamint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) Közétkeztetési Szakácsversenyt hirdetett a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára, amelynek mottója: Ez az a verseny, amelynek csak nyertesei vannak!

Tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében – fogalmazták meg a célt, a versenyzők feladata pedig az volt, hogy tradicionális ízeket képviselő ételeket készítsenek a modern gasztronómia jegyében. Cél emellett az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

A verseny kiírói meghatározták a kötelezően felhasználandó alapanyagokat: csirke vagy afrikai harcsa; friss paraj és/vagy spárga, szezonális gyümölcs és/vagy zöldség; rizs vagy tészta. Szigorú – és a valósághoz kötődő – kiírása volt a versenynek, hogy az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 forintot.

A verseny háromfordulós: a selejtező és a régiós elődöntők után február 9-én kerül sor a döntőre, ahol a legjobb 12 csapat méri össze tudását a SIRHA kiállításon, a Bocuse d‘Or verseny másnapján, abban a konyhában, ahol a neves séfek főznek.

Szurkoljunk együtt Katinak, Receptsarkunk háziasszonyának!

Vígné Sági Katalin csapata az alábbi menüsorral ért el sikert:

Illusztráció

Göcseji gombaleves medvehagymás galuskával

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
127 kcal 7 g 2 g 22 g

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 40 g csiperkegomba
  • 40 g burgonya
  • 10 g vöröshagyma
  • 5 g medvehagyma
  • 15 g liszt
  • 0,2 db tojás
  • 2 g só
  • 2 g natúr vega mix
  • 0,2 g őrölt bors
  • 0,1 g lestyán

A gombát, a burgonyát, a vöröshagymát és a medvehagymát megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát apró kockákra, a gombát vékony szeletekre, a vöröshagymát és a medvehagymát apróra vágjuk. A végleges adagszámnak megfelelő méretű edényben olajon átfuttatjuk a vöröshagymát. Rátesszük a gombát, ízesítjük sóval, őrölt borssal, és néhányszor átkeverve pároljuk. Amikor félig megpuhult, felengedjük vízzel, hozzáöntjük a burgonyát. Amíg a leves forr, elkészítjük a galuskabetétet. A tojásba belekeverjük a lisztet, a medvehagymát, és egy kevés őrölt borssal és sóval alaposan elkeverjük. Ellenőrizzük a levesben lévő zöldségek állapotát, és ha már háromnegyedig megpuhultak, beleszaggatjuk a galuskát. Hozzáadjuk a lestyánt. Többször átkeverjük, alaposan kiforraljuk. Amennyiben szükséges, utóízesítjük.

Az eredeti göcseji gombaleves különlegessége, hogy a gombaleveseknél nem megszokott módon burgonyát tartalmaz. Néhány leírásban szalonnával, tejföllel kiegészítve is látható, de mivel a második fogásunk tejszínes, ezért ezt a sűrítési módot elhagytuk, illetve szalonnát sem akartunk duplán felhasználni. Mivel szalonna és tejföl nélkül ez a leves maximálisan beleilleszthető a korszerű táplálkozási ajánlások szerinti ételek sorába, csak annyival egészítettük ki, hogy a tavasz jegyében a levesbetétet medvehagymával tettük színesebbé és ízletesebbé, valamint egy kevés lestyánt használtunk a hozzáadott só csökkentésének érdekében.

Ezt a levest készíthetjük gluténmentes tésztával, akkor a medvehagymát zöldfűszerként használjuk ízesítésre. Ebben az esetben a tej-, tojás-, gluténmentes étrendbe is beilleszthető.

Illusztráció

Sárgarépával és pfefferonival töltött csirkemellfilé

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
240 kcal 32 g 10 g 4 g

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 120 g csirkemellfilé
  • 20 g konzerv pfefferoni (nem csípős)
  • 20 g sárgarépa
  • 20 g bacon
  • 2 g só
  • 2 g natúr vega mix
  • 0,2 g őrölt bors

A konzerv pfefferonit lecsepegtetjük, a paprika végeit levágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk. A csirkemellszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük, kissé kiklopfoljuk. Sóval, őrölt feketeborssal meghintjük. Rátesszük az előkészített zöldségeket, és az egyik végétől elindulva feltekerjük. Köré tekerjük a szalonnaszeletet, és egymás mellé sorakoztatjuk egy lapos tepsiben. Tetejét megszórjuk a natúr ételízesítővel. 160 °C-on kb. fél óra, negyven perc alatt megsütjük.

A konzerv pfefferoni a sárgarépával párosítva különleges ízvilágot képez. A vágási felülete nagyon szép, így felkeltheti a fogyasztók (a gyerekek) figyelmét, ezért javasolt tálalás előtt átlósan kettévágni. Amennyiben fagyasztott bébirépával készítjük, elkerülhető a földesáru előkészítése, így időt spórolhatunk. Ebben az esetben a répát fagyos állapotban tesszük a húsba. Az íze pont olyan kellemes, mint a friss répáé. Ez az étel csirkemellfilé helyett halfilével is elkészíthető.

Allergént nem tartalmaz, ezért beilleszthető a tej-, tojás-, glutémentes diétákba.

Tejszínes parajmártás

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
114 kcal 3 g 9 g 6 g

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 50 g friss paraj
  • 25 g főzőtejszín
  • 5 g olaj
  • 5 g liszt
  • 1 g fokhagyma
  • 2 g só
  • 0,2 g őrölt bors

A parajleveleket átválogatjuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és összetépkedjük. Az olajon átfuttatjuk, meghintjük sóval, és kevergetve pároljuk, amíg összeesik. Kevés vizet öntünk alá, és kis lángon tovább pároljuk néhány percig. Közben a tejszínt elkeverjük a liszttel. Az edényt a tűzről lehúzzuk, és folytonos keverés mellett a tejszínes habarást ráöntjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és egy kevés őrölt feketeborsot. Visszatesszük a tűzre, felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel és óvatosan kiforraljuk. Amennyiben szükséges, utóízesítjük.

Búzaliszt helyett használhatunk kukoricakeményítőt, és akkor a gluténmentes étrendbe is beilleszthető az étel.

Párolt jázminrizs

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
318 kcal 6 g 5 g 62 g

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 80 g jázminrizs
  • 5 g olaj
  • 2 g só

A rizst átválogatjuk. Az olajon átfuttatjuk, és a mennyiségtől függően a rizs tömegéhez képest 1,7-1,9-szeres forró sós vízzel felengedjük. Lefedjük, és kis lángon kevergetés nélkül puhára pároljuk.

A hozzá kínált húsétel jellegének megfelelően ízesíthetjük petrezselyemzölddel, medvehagymával, kaporral, mazsolával.

Allergén összetevőt nem tartalmaz, így minden diétában alkalmazható.

Illusztráció

Granola (sült müzli)

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
228 kcal 8 g 14 g 18 g

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 15 g zabpehely
  • 7,5 g mandula
  • 7,5 g sós mogyoró
  • 7,5 g napraforgómag
  • 7,5 g méz
  • 2 g olaj

Megfelelő méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az így előkészített tepsiben összekeverjük a zabpelyhet a magvakkal. Rácsorgatjuk a mézet és az olajat. 150 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Többször átkeverve kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve szobahőmérsékletűre hűtjük.

Bármilyen gyümölcsöntettel kínálva gyermek- és felnőttétkeztetésben is kiváló desszert. Óvodás korúnál nagyobb gyerekeknek joghurttal kiegészítve tízóraira vagy uzsonnára is adhatjuk.

Tálaláshoz a lehetőségeket figyelembe véve tehetjük pohárba, kistálba vagy egyszer használatos műanyag edénykékbe is. Az öntetet tehetjük külön, de ha az étkezők egy órán belül elfogyasztják, akkor előkészíthetjük öntettel együtt is a gyorsabb tálalás érdekében.

Eperöntet

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
63 kcal 0,5 g 0,2 g 14 g

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 60 g eper
  • 10 g cukor

Az epret átválogatjuk, szárát kiszedjük, folyó vízzel alaposan lemossuk, lecsepegtetjük. Megfelelő méretű edénybe tesszük, rászórjuk a kristálycukrot, és botmixerrel pürésítjük. Tálalásig lefedve hűtőben tároljuk.

Friss eper hiányában készthetjük fagyasztott eperből is. Ekkor az epret előző nap kivesszük a fagyasztóból, és zárt edényben a hűtőben engedjük fel.

A friss, hőkezelés nélküli elkészítésnek köszönhetően megőrizzük a gyümölcs teljes vitamin- és ásványianyag-tartalmát.

Megjelent a diabetes2017/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!