Munkatársunk sikere
A verseny, amelynek csak nyertesei vannak!
Lapunk Receptsarok rovatának „őre” Vígné Sági Katalin, aki a közétkeztetésben élelmezésvezető-dietetikusként dolgozik a budafoki református iskolában, munkatársaival benevezett egy versenyre. Örömmel jelenthetjük, bejutott a döntőbe. Hogy együtt tudjunk szurkolni neki a februári, végső megmérettetésen, ismerjék meg, miről is van szó.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), valamint a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) Közétkeztetési Szakácsversenyt hirdetett a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára, amelynek mottója: Ez az a verseny, amelynek csak nyertesei vannak!
Tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében – fogalmazták meg a célt, a versenyzők feladata pedig az volt, hogy tradicionális ízeket képviselő ételeket készítsenek a modern gasztronómia jegyében. Cél emellett az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.
A verseny kiírói meghatározták a kötelezően felhasználandó alapanyagokat: csirke vagy afrikai harcsa; friss paraj és/vagy spárga, szezonális gyümölcs és/vagy zöldség; rizs vagy tészta. Szigorú – és a valósághoz kötődő – kiírása volt a versenynek, hogy az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 forintot.
A verseny háromfordulós: a selejtező és a régiós elődöntők után február 9-én kerül sor a döntőre, ahol a legjobb 12 csapat méri össze tudását a SIRHA kiállításon, a Bocuse d‘Or verseny másnapján, abban a konyhában, ahol a neves séfek főznek.
Szurkoljunk együtt Katinak, Receptsarkunk háziasszonyának!
Vígné Sági Katalin csapata az alábbi menüsorral ért el sikert:
Göcseji gombaleves medvehagymás galuskával
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
127 kcal | 7 g | 2 g | 22 g |
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 40 g csiperkegomba
- 40 g burgonya
- 10 g vöröshagyma
- 5 g medvehagyma
- 15 g liszt
- 0,2 db tojás
- 2 g só
- 2 g natúr vega mix
- 0,2 g őrölt bors
- 0,1 g lestyán
A gombát, a burgonyát, a vöröshagymát és a medvehagymát megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát apró kockákra, a gombát vékony szeletekre, a vöröshagymát és a medvehagymát apróra vágjuk. A végleges adagszámnak megfelelő méretű edényben olajon átfuttatjuk a vöröshagymát. Rátesszük a gombát, ízesítjük sóval, őrölt borssal, és néhányszor átkeverve pároljuk. Amikor félig megpuhult, felengedjük vízzel, hozzáöntjük a burgonyát. Amíg a leves forr, elkészítjük a galuskabetétet. A tojásba belekeverjük a lisztet, a medvehagymát, és egy kevés őrölt borssal és sóval alaposan elkeverjük. Ellenőrizzük a levesben lévő zöldségek állapotát, és ha már háromnegyedig megpuhultak, beleszaggatjuk a galuskát. Hozzáadjuk a lestyánt. Többször átkeverjük, alaposan kiforraljuk. Amennyiben szükséges, utóízesítjük.
Az eredeti göcseji gombaleves különlegessége, hogy a gombaleveseknél nem megszokott módon burgonyát tartalmaz. Néhány leírásban szalonnával, tejföllel kiegészítve is látható, de mivel a második fogásunk tejszínes, ezért ezt a sűrítési módot elhagytuk, illetve szalonnát sem akartunk duplán felhasználni. Mivel szalonna és tejföl nélkül ez a leves maximálisan beleilleszthető a korszerű táplálkozási ajánlások szerinti ételek sorába, csak annyival egészítettük ki, hogy a tavasz jegyében a levesbetétet medvehagymával tettük színesebbé és ízletesebbé, valamint egy kevés lestyánt használtunk a hozzáadott só csökkentésének érdekében.
Ezt a levest készíthetjük gluténmentes tésztával, akkor a medvehagymát zöldfűszerként használjuk ízesítésre. Ebben az esetben a tej-, tojás-, gluténmentes étrendbe is beilleszthető.
Sárgarépával és pfefferonival töltött csirkemellfilé
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
240 kcal | 32 g | 10 g | 4 g |
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 120 g csirkemellfilé
- 20 g konzerv pfefferoni (nem csípős)
- 20 g sárgarépa
- 20 g bacon
- 2 g só
- 2 g natúr vega mix
- 0,2 g őrölt bors
A konzerv pfefferonit lecsepegtetjük, a paprika végeit levágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk. A csirkemellszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük, kissé kiklopfoljuk. Sóval, őrölt feketeborssal meghintjük. Rátesszük az előkészített zöldségeket, és az egyik végétől elindulva feltekerjük. Köré tekerjük a szalonnaszeletet, és egymás mellé sorakoztatjuk egy lapos tepsiben. Tetejét megszórjuk a natúr ételízesítővel. 160 °C-on kb. fél óra, negyven perc alatt megsütjük.
A konzerv pfefferoni a sárgarépával párosítva különleges ízvilágot képez. A vágási felülete nagyon szép, így felkeltheti a fogyasztók (a gyerekek) figyelmét, ezért javasolt tálalás előtt átlósan kettévágni. Amennyiben fagyasztott bébirépával készítjük, elkerülhető a földesáru előkészítése, így időt spórolhatunk. Ebben az esetben a répát fagyos állapotban tesszük a húsba. Az íze pont olyan kellemes, mint a friss répáé. Ez az étel csirkemellfilé helyett halfilével is elkészíthető.
Allergént nem tartalmaz, ezért beilleszthető a tej-, tojás-, glutémentes diétákba.
Tejszínes parajmártás
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
114 kcal | 3 g | 9 g | 6 g |
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 50 g friss paraj
- 25 g főzőtejszín
- 5 g olaj
- 5 g liszt
- 1 g fokhagyma
- 2 g só
- 0,2 g őrölt bors
A parajleveleket átválogatjuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és összetépkedjük. Az olajon átfuttatjuk, meghintjük sóval, és kevergetve pároljuk, amíg összeesik. Kevés vizet öntünk alá, és kis lángon tovább pároljuk néhány percig. Közben a tejszínt elkeverjük a liszttel. Az edényt a tűzről lehúzzuk, és folytonos keverés mellett a tejszínes habarást ráöntjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és egy kevés őrölt feketeborsot. Visszatesszük a tűzre, felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel és óvatosan kiforraljuk. Amennyiben szükséges, utóízesítjük.
Búzaliszt helyett használhatunk kukoricakeményítőt, és akkor a gluténmentes étrendbe is beilleszthető az étel.
Párolt jázminrizs
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
318 kcal | 6 g | 5 g | 62 g |
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 80 g jázminrizs
- 5 g olaj
- 2 g só
A rizst átválogatjuk. Az olajon átfuttatjuk, és a mennyiségtől függően a rizs tömegéhez képest 1,7-1,9-szeres forró sós vízzel felengedjük. Lefedjük, és kis lángon kevergetés nélkül puhára pároljuk.
A hozzá kínált húsétel jellegének megfelelően ízesíthetjük petrezselyemzölddel, medvehagymával, kaporral, mazsolával.
Allergén összetevőt nem tartalmaz, így minden diétában alkalmazható.
Granola (sült müzli)
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
228 kcal | 8 g | 14 g | 18 g |
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 15 g zabpehely
- 7,5 g mandula
- 7,5 g sós mogyoró
- 7,5 g napraforgómag
- 7,5 g méz
- 2 g olaj
Megfelelő méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az így előkészített tepsiben összekeverjük a zabpelyhet a magvakkal. Rácsorgatjuk a mézet és az olajat. 150 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. Többször átkeverve kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve szobahőmérsékletűre hűtjük.
Bármilyen gyümölcsöntettel kínálva gyermek- és felnőttétkeztetésben is kiváló desszert. Óvodás korúnál nagyobb gyerekeknek joghurttal kiegészítve tízóraira vagy uzsonnára is adhatjuk.
Tálaláshoz a lehetőségeket figyelembe véve tehetjük pohárba, kistálba vagy egyszer használatos műanyag edénykékbe is. Az öntetet tehetjük külön, de ha az étkezők egy órán belül elfogyasztják, akkor előkészíthetjük öntettel együtt is a gyorsabb tálalás érdekében.
Eperöntet
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
63 kcal | 0,5 g | 0,2 g | 14 g |
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 60 g eper
- 10 g cukor
Az epret átválogatjuk, szárát kiszedjük, folyó vízzel alaposan lemossuk, lecsepegtetjük. Megfelelő méretű edénybe tesszük, rászórjuk a kristálycukrot, és botmixerrel pürésítjük. Tálalásig lefedve hűtőben tároljuk.
Friss eper hiányában készthetjük fagyasztott eperből is. Ekkor az epret előző nap kivesszük a fagyasztóból, és zárt edényben a hűtőben engedjük fel.
A friss, hőkezelés nélküli elkészítésnek köszönhetően megőrizzük a gyümölcs teljes vitamin- és ásványianyag-tartalmát.