Feltöltés dátuma: 2017.12.12.

Beszámoló a XI. Szakdolgozói Kongresszusról

A cukorbeteg-oktatás lehetőségei

A november elején megtartott kongresszusra 191 szakdolgozó regisztrált, zömmel diabetológiai szakápolók és edukátorok, ápolók, dietetikusok, valamint néhány gyógytornász. A kongresszus A cukorbeteg-oktatás lehetőségei címet kapta.

Illusztráció

Hallhattunk a nem-alkoholos zsírmájról, amely új kihívás a diabetológiai szakápolóknak és az edukátoroknak a diabéteszes betegek ellátásában. További referátumok a 2-es típusú diabétesz nem gyógyszeres kezelését, valamint az edukáció során jelentkező kommunikációs és technikai hibákat tekintették át.

A szakdolgozók előadásai a mindennapokban felmerülő ellátási, illetve oktatási problémákról és megoldási lehetőségekről szóltak. Jó megoldásokat hallhattunk a szűkre szabott oktatási idő jó kihasználásáról, az óvodában való sikeres oktatásról, valamint az E-napló szakrendelésen történő hatékony alkalmazásáról. Egy előadás az inzulinos cukorbetegek utazásához, nyaralásához adandó tanácsokat tekintette át.

A szakdolgozók bemutatott munkái mellett az először megjelenő „kerekasztal”-program azt kívánta bemutatni, hogy milyen színes lehetőségek vannak az oktatás sikeres megvalósítására. Megismerhettük a különböző területen dolgozók problémáit, lehetőségeit, ötleteiket a helyes és sikeres oktatáshoz. Az első alkalommal megszervezett „kerekasztal” interaktív része lett a rendezvénynek, a megbeszélés javíthatja a szakdolgozók ismeretátadásának lehetőségét, akár a munkahelyen, akár azon kívül.

Dr. Halmos Tamásnéa Magyar Diabetes Társaság szakdolgozói szekciójának elnöke

Megjelent a diabetes2017/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!