Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2017.10.26.

Receptsarok

Zöldségleves húsgombóccal

Illusztráció
1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
156 kcal 10 g 7 g 11 g

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 30 dkg darált sertéscomb
  • 1 db tojás
  • 1 ek. zabpehely
  • 20 dkg zöldbab
  • 30 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 15 dkg zeller
  • 15 dkg karalábé
  • zöld lestyán
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • 20 dkg paradicsom
  • 15 dkg zöldborsó
  • 0,5 db zöld paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma (10 dkg)
  • 1 nagy fehér csiperkegomba (10 dkg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, kis darab csípős paprika, csipetnyi őrölt kömény, mk. fűszerpaprika, 1 tk. ételízesítő
  • 4 ek. olívaolaj

A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk, és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), 2-3 perc után vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a megpucolt zöldbabot. Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zellerzöldet, ételízesítőt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni. Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát, és belereszeljük a fokhagymát, belekeverjük a zabpelyhet. Összevágunk egy kis csokor petrezselymet, zellerzöldet, lestyánt, és ezt is belerakjuk. Jól összegyúrjuk, és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rakjuk. Amikor felforrt a levesünk, hozzáadjuk. Kb. 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót, kb. öt perc múlva a lángot lezárjuk. Meghintjük petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2017/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!