Receptsarok
Zöldségleves húsgombóccal

1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
156 kcal | 10 g | 7 g | 11 g |
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 30 dkg darált sertéscomb
- 1 db tojás
- 1 ek. zabpehely
- 20 dkg zöldbab
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyemgyökér
- 15 dkg zeller
- 15 dkg karalábé
- zöld lestyán
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- 20 dkg paradicsom
- 15 dkg zöldborsó
- 0,5 db zöld paprika
- 1 közepes fej vöröshagyma (10 dkg)
- 1 nagy fehér csiperkegomba (10 dkg)
- 1 gerezd fokhagyma
- fűszerek: só, bors, kis darab csípős paprika, csipetnyi őrölt kömény, mk. fűszerpaprika, 1 tk. ételízesítő
- 4 ek. olívaolaj
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk, és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), 2-3 perc után vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a megpucolt zöldbabot. Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zellerzöldet, ételízesítőt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni. Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát, és belereszeljük a fokhagymát, belekeverjük a zabpelyhet. Összevágunk egy kis csokor petrezselymet, zellerzöldet, lestyánt, és ezt is belerakjuk. Jól összegyúrjuk, és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rakjuk. Amikor felforrt a levesünk, hozzáadjuk. Kb. 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót, kb. öt perc múlva a lángot lezárjuk. Meghintjük petrezselyemzölddel és forrón tálaljuk.

Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).