Receptsarok
Mediterrán csirkefalatok
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
170 kcal | 21 g | 7 g | 5 g |
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
- 6 db olívaolajban tárolt szárított paradicsom
- 10-12 levél friss bazsalikom
- 1 mk. szárított bazsalikomlevél
- 1 mk. szárított petrezselyemlevél
- 2 csipet szárított lestyán
- 1 tk. csirkefűszersó
- 1 szál zöldhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk. teljes kiőrlésű búzaliszt
- 40 dkg csiperkegomba
- 2 ek. olívaolaj
- 2 dkg vaj
- édesítőszer ízlés szerint
- só
- bors
Megmossuk a csirkemellet, lecsepegtetjük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk, meghintjük fűszersóval, őrölt borssal, szárított lestyánnal. Néhány percig pihentetjük. Egy vágódeszkán felaprítjuk a zöldhagymát, és nagyon apróra a csiperkegombát. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a csirkemellfalatkákat, rádobunk egy diónyi vajat és megsütjük a húst, ameddig egy kis színt kap (3-4 perc). Kiszedjük egy tálra, és melegen tartjuk. A serpenyőbe tesszük a megmaradt olívaolajat, rárakjuk az apróra vágott zöldhagymát, egy csipet sóval meghintjük. Ráteszünk egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd az olívaolajos szárított paradicsomot is hozzáadjuk, meghintjük petrezselyemzölddel, lepirítjuk a gombát. Ráhintjük a lisztet, összekeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, kb. 1,5 dl hideg vízzel hígítjuk. Ízesítjük száraz és friss bazsalikommal, kis folyékony édesítőszerrel. Jól kiforraljuk, beletesszük az elősütött csirkemellet, 1-2 perig összeforraljuk, tálaljuk.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).