Receptsarok
Cukkinis raguleves
![Illusztráció](assets/cache/images/cikkek/dt1704/keva-cukkinis-raguleves-600x-80b.jpg)
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
278 kcal | 26 g | 9 g | 22 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg csirkemellfilé,
- 15 dkg sárgarépa,
- 8 dkg petrezselyemgyökér,
- 10 dkg bébi cukkini,
- 15 dkg csiperkegomba,
- 10 dkg zöldborsó,
- 10 dkg burgonya,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 10 dkg paradicsom,
- 1 ek. olívaolaj,
- 2 dkg vaj,
- 2 csipet kurkuma,
- 1 csokor friss tárkony,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 1 szál lestyán,
- só,
- bors,
- 1,5 dl joghurt,
- 1 ek. tönkölybúzaliszt,
- fél citrom leve
Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk. Megmossuk és ujjnyi csíkokra vágjuk a csirkemellet. Egy fazékba beletesszük az olajat, majd a vajat, erre rárakjuk a csirkemellet, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket: sárgarépát, petrezselymet, gombát, apró kockákra vágott cukkinit. Meghintjük kurkumával, majd felengedjük 1,5 liter forró vízzel (vagy csirkealaplével). Sózzuk, borsozzuk. Belerakjuk a felvágott burgonyát, egy hagymát egészben (ha megfőtt, ki szoktam dobni). Hozzáadjuk a leveshez a paradicsomot, lestyánt, petrezselyemzöldet, apróra vágott tárkonyt. Kis lángon főzzük – vigyázzunk, ne főzzük sokáig –, a végén hozzáadjuk a zöldborsót. Ízesítjük frissen facsart citromlével. Elkészítjük a habarást: a joghurtot csomómentesre keverjük a liszttel, majd hígítjuk két merítőkanálnyi forró levessel, és folytonos kavarás mellett beleöntjük a levesünkbe. Megkóstoljuk, ha szükséges utánízesítünk.
![szerzo](/assets/images/cikkek/szerzok/szerzo-birosara.jpg)
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).