Receptsarok
Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
440 kcal | 18 g | 30 g | 24 g |
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 50 dkg zöldbab
- 1 db tojás
- 2 dl tejföl
- 12%-os, 10 dkg tömlős krémsajt
- 1 csokor kapor
- néhány szál metélőhagyma
- néhány szál zöldpetrezselyem
- só
- őrölt bors
- 1 tk. házi ételízesítő
- 1 ek. reszelt parmezán (0,5 dkg)
- 1 db közepes paradicsom (10 dkg)
- 1 tk. zsemlemorzsa
- vaj a tepsi kikenéséhez
A zöldbab végeit levágjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk ízlés szerint, majd 10–15 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, egy kis hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A tejfölt elkeverjük a tojással, a krémsajttal, ízesítjük apróra vágott kaporral, házi ételízesítővel, sóval és őrölt borssal. Egy tepsit kivajazunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, és ráhelyezzük az alaposan lecsepegtetett zöldbabot. Ezután öntsük rá a tejfölös-tojásos keveréket. Tegyük rá a felszeletelt paradicsomot, szórjuk meg a petrezselyemzölddel és a metélőhagymával. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten készre sütjük. (Légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem.) Amikor megpirult, szórjuk rá a parmezánt és 1-2 percre tegyük be a sütőbe. Ezután hagyjuk még pár percig hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).