Szerző: Prof. dr. Jermendy György Feltöltés dátuma: 2017.06.28.

Vércukor-önellenőrzés – a gondozás segítője

A vércukor-önellenőrzés célja a beteg vércukorszintjének rendszeres ellenőrzése, így az a cukorbetegség kezelésének, követésének hasznos eszköze. Megfelelő edukáció nélkül a vércukor-önellenőrzés célja nem teljesül, hiszen az nem az adatok gyűjtése, hanem azok hatékony felhasználása a jobb anyagcserehelyzet elérése érdekében. A vércukormérés célját, kivitelezését a kezelőorvosnak, illetve a gondozást segítő diabetológiai szakápolónak minden esetben el kell magyaráznia a betegnek.

Illusztráció

A Magyar Diabetes Társaság megújult szakmai irányelvében (2017) az áll, hogy a vércukor-önellenőrzés minden cukorbeteg számára ajánlott a diabéteszgondozás keretén belül. Ez azért igaz, mert a vércukor-önellenőrzés révén megvalósítható

 • a hipoglikémia felismerése és elkerülése,
 • a hiperglikémiás anyagcsere-kisiklás megelőzése, illetve korrigálása,
 • a kezelés életvezetéshez, aktuális élethelyzethez történő igazítása,
 • az optimális anyagcserekontroll elérése és fenntartása.

Mindezek révén a vércukor-önellenőrzés a diabétesz megismerésének, a kezelés bizonyos határok közötti önmenedzselésének, a betegedukációnak hatékony eszköze lesz.

Információ a kezelés módosításához

A vércukormérés közvetlen előnye, hogy a mérés az aktuális vércukorértékről késedelem nélkül tájékoztat, lehetővé teszi az éhomi (étkezés előtti) és az étkezés utáni vércukor meghatározását, növeli a kezelés biztonságát a hipoglikémia felismerése révén. Mind az orvos, mind a beteg számára segítséget jelent az antidiabetikus kezelés szükség szerinti módosításának eldöntésében, annak elfogadásában.

A rendszeres vércukor-önellenőrzés hozzájárul az anyagcserehelyzet javulásához és a késői szövődmények mérsékléséhez, miután a mért értékek nyomán – az orvossal egyeztetve – késedelem nélkül lehetőség nyílik a kezelés módosítására.

1-es típusú diabéteszben és inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbetegségben a vércukor-önellenőrzés a kezelés szerves része. Megvalósulása esetén az idült szövődmények kialakulásának a kockázata visszaszorítható.

Életmódkezelés, illetve életmódkezelés és orális antidiabetikumok alkalmazása esetén 2-es típusú cukorbetegségben a szervezett módon („strukturáltan”) zajló vércukor-önellenőrzés javítja az anyagcserehelyzetet, ami hosszú távon elősegíti az idült szövődmények kialakulásának mérséklését.

Illusztráció

A mérések gyakorisága

A vércukor-önellenőrzés módját, gyakoriságát a kezelőorvos állapítja meg. Általánosságban leszögezhetjük, hogy alkalmi (azonnali) mérés indokolt rosszullét esetén.

Mikor mérjen az 1-es típusú cukorbeteg?

Rendszeresen:

 • naponta éhomra,
 • naponta étkezés előtt (minden inzulinadáskor),
 • szokásostól eltérő mennyiségű szénhidrátbevitel esetén étkezés után,
 • legalább heti 1× lefekvés előtt.

További mérések:

 • hipoglikémiagyanú vagy -érzéketlenség esetén,
 • pumpakezeléskor,
 • autóvezetéskor,
 • terhesség alatt (akár napi 8–12 mérés),
 • betegség, stressz esetén, műtét előtti időszakban,
 • testmozgás előtt, alatt, után.

Javasolt tesztcsíkmennyiség: legalább 130/hó.

2-es típusú diabéteszben ajánlott mérések

Kizárólag „életmódkezelést” folytató cukorbetegeknek:

 • legalább kéthetente 1× 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi + fő étkezések utáni mérések);
 • ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 10 db.

Csak tablettát szedő cukorbetegek számára:

 • legalább heti 1× 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi + fő étkezések utáni mérések);
 • ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 20 db.

Tabletta mellett inzulint 1× kapó 2-es típusú cukorbetegeknek ajánlott mérések

Napi egyszeri inzulinon lévők: legalább napi 1 mérés (lépcsőzetesen, az egymást követő napokon más-más időpontban, azaz reggeli előtt, után, ebéd előtt, után stb. 7 pontos profilként) + hetente 1× 3-4 pontos vércukorprofil (éhomra + a fő étkezések után).

Ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 50 db.

Inzulint 2× vagy többször kapó 2-es típusú cukorbetegeknek ajánlott mérések

 • Naponta kétszer inzulint adók: legalább napi 2 mérés (étkezésekre felfűzve, lépcsőzetesen) + hetente 1× 4 pontos vércukorprofil; ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 80 db.
 • Naponta háromszor inzulint adók: legalább napi 3 mérés + hetente 1× legalább 4 pontos vércukorprofil; ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 100 db.
 • Intenzív inzulinkezelésen lévők: az 1-es típusú diabéteszben megbetegedettekkel azonos módon; ajánlott minimális havi tesztcsíkmennyiség: 150 db.

Telemedicinális rendszerek

A technikai fejlődés révén egyre korszerűbb vércukormérő készülékek kerülnek forgalomba. Alapvető követelmény, hogy a készülékek megfeleljenek a legújabb, 2013-ban publikált nemzetközi ISO szabványnak, ez garantálja a mérési eredmények pontosságát, megbízhatóságát.

Ma már hozzáférhető az internetalapú, telemedicinális rendszer (ilyen például a Dcont.hu), amely átlagok, tendenciák, mérési naplók, grafikonok, statisztikai adatok megjelenítésével támogatja a minél jobb glikémiás kontroll elérését. Automatikus (és ingyenes) feltöltés után a beteg (felhatalmazás esetén orvosa is) elektronikusan kézhez kapja a statisztikai elemzést és a grafikus megjelenítést.

A legkorszerűbb készülékeknél hasonló funkciók okostelefonok használatával is elérhetők. A Dcont Nemere készülék már rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy megfelelő számú és eloszlású vércukormérési eredmény esetén becsült HbA1c-értéket adjon meg, s jelezze a hipoglikémia-kockázat mértékét is.

szerzo

Prof. Dr. Jermendy György

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház tudományos igazgatója, korábban a III. Belosztály osztályvezető főorvosa. Az orvostudomány doktora, a Semmelweis Egyetem (Budapest) és a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Megjelent a diabetes2017/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!