Szerző: Herth Viktória Feltöltés dátuma: 2017.06.28.

Interjú a Lang Gusztáv-díjas klub vezetőjével

Saláta-délutánok

Az Ajkai Diabétesz Klub kapta idén a közösségek számára alapított Lang Gusztáv-díjat. Mező Jánosné klubvezető vette át a kitüntetést.

Illusztráció

– 1991-ben alakult a klub Németh Zoltán vezetésével. Többször volt vezetőségváltás, hol jobban, hol rosszabbul működött. Én 2010-ben kapcsolódtam a klubhoz, majd 2010 őszén vezetője lettem. Már abban az évben megszerveztem a Diabétesz Világnapot, s azóta minden évben megtartjuk a világnapi ünnepséget.

– Sok időd és energiád mehet erre a munkára. Miért tartod fontosnak?

– Az egészség megtartását tartom a leglényegesebb dolognak. Havonta tartunk klubfoglalkozást, minden alkalommal előadót hívok, aki valamilyen egészségügyi témáról beszél, bőrgyógyászatról, érsebészetről, keringési problémákról és kiemelten a cukorbetegség esetleges szövődményeiről. Ha meglátnak a rendelőben, az orvosoknak már nem kell mondanom, miért jöttem, tudják, hogy valamit akarok.

– És hogy fogadják?

– Segítőkészek.

– Gondolom, szórakoztató programok is vannak…

– Kirándulni járunk, és minden szeptemberben saláta-délutánt tartunk. Tavaly kilencféle salátát készítettünk, valamennyit el is fogyasztottuk. Városi vendégeink is voltak, nem csak klubtagok. De bennünket is hívnak vendégségbe, legutóbb például sportnapra. Vércukrot, vérnyomást mértünk, és kérték tőlünk, hogy diétás süteményt és salátát is készítsünk. Ajka civil közéletében a cukorbetegklub aktívan részt vesz.

– Tapasztalatunk, hogy ott működik jól a cukorbetegek közössége, ahol van valaki, aki szívvel-lélekkel dolgozik érte…

– Intenzív szakápolóként mentem nyugdíjba. 23 éve 2-es típusú diabéteszes vagyok, de egyensúlyba tudom tartani, mert odafigyelek arra, mit eszem. Szeretem ezt a munkát, komolyan veszem. A családom is tudja, ha diabéteszprogram van, engem nem lehet zavarni.

Herth Viktória

Megjelent a diabetes2017/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!