Receptsarok
Nagy Margit gyümölcsös receptjei
E számunkba a korábbi Konyhasarok rovat szerzőjének a Diabetes lapban még meg nem jelent gyümölcsös receptjeiből válogattunk.
Málnás joghurthab
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
222 kcal | 7 g | 16 g | 11 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 5 dl joghurt,
- 2 evőkanálnyi zselatin,
- 1,5 dl tejszín,
- 30 dkg málna,
- energiamentes édesítőszer,
- mentalevél a díszítéshez
A joghurtot meglangyosítjuk, és a zselatint belekeverjük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a zselatin fel nem oldódik benne. A tűzről levéve kevés édesítőszerrel édesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a joghurtba keverjük, hogy szép laza maradjon a krém. A málnát megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük. Néhány szemet félreteszünk díszítéshez. A többit áttörjük és a joghurtos krémbe beleforgatjuk. Az így elkészült masszát szép kelyhekbe kanalazzuk, és tálalás előtt 1-2 óra alatt hűtőben lehűtjük. A félretett málnaszemekkel és mentalevéllel díszítve kínáljuk.
Szederleves
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
57 kcal | 1 g | 1 g | 10 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg szeder,
- 8 szem szegfűszeg,
- 2 db egész fahéj,
- 2 dkg liszt,
- 2 dl tej (vagy tejszín),
- édesítőszer,
- citromhéj,
- citromlé
A szedret 6 dl vízben a fűszerekkel negyed óráig főzzük. A tejből, lisztből habarást készítünk, fokozatosan a leveshez keverjük, és még öt percig főzzük. Ha a leves kihűlt, hozzáadjuk a citromlevet, és hidegen tálaljuk.
Alufóliában sült hústekercs
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
266 kcal | 26 g | 14 g | 7 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg csont nélküli sertéskaraj (4 vékony szelet),
- 40 dkg alma,
- 2 dkg margarin,
- só,
- bors,
- curry
A hússzeleteket jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A kimagozott almákat vékony hasábokra vágjuk és a hússzeleteken elosztjuk. Pici curryvel mindegyiket megszórjuk, apró margarindarabkákat teszünk rájuk, feltekerjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük, és a vékonyan megolajozott alufóliába egyenként becsomagoljuk. Tepsibe rakva sütjük. A végén negyedórára kibontjuk, hogy szép piros legyen.
Almasaláta
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
78 kcal | 2 g | 3 g | 10 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg savanykás alma,
- 25 dkg nyers uborka,
- 25 dkg kovászos uborka,
- 1 fej saláta,
- 0,5 dl kovászosuborka-lé,
- 1 ek. mustár,
- 1 ek. étolaj,
- törött fehér bors,
- só,
- citromlé,
- édesítőszer
Mély tálba öntjük az uborka levét, a citromot, az olajat és a mustárt, majd simára keverjük. Ízesítjük sóval, borssal, pici édesítőszerrel. Az almát héjastól apró kockákra vágjuk, és belekeverjük az öntetbe. Ezután a nyers és kovászos uborkát is felkockázzuk és az almához adjuk. Jól összekeverjük, és hűtőszekrényben jól lehűtjük. Közvetlen tálalás előtt keverjük hozzá a vékony csíkokra vágott fejes salátát.
Csirke almamártással
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
273 kcal | 39 g | 7 g | 13 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60 dkg csirkemell,
- 40 dkg alma,
- 1 dl energiaszegény tejföl,
- 2 dkg liszt,
- citromlé,
- szegfűszeg,
- fahéj,
- só,
- bors,
- 1 ek. étolaj
A kimagozott, feldarabolt almákat lassú tűzön főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, s közben csipet sóval, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel ízesítjük. Amikor félig megpuhult, tejfölös habarással besűrítjük és összeforraljuk. A mellszeleteket sóval, borssal megszórjuk, és pici olajjal megkent alufóliába csomagolva a szeleteket sütőben megsütjük. Tálaláskor a csirkeszeletet a tányérra rakjuk és az almamártással leöntjük.
Pulykamell almával
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
250 kcal | 35 g | 9 g | 7 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg pulykamell,
- 40 dkg alma,
- 2 dkg margarin,
- 6 dkg reszelt sajt,
- 1 dl víz,
- só,
- rozmaring
A pulykahúst szeletekre vágjuk és kevés sóval megszórjuk. A felhevített margarinban mindkét oldalát süssük elő. Egy kimargarinozott tűzálló edény aljára rakjuk a kimagozott, felszeletelt almákat, és a húst rátesszük. A tetejét szórjuk meg rozmaringgal, öntsük rá a vizet. Lefedve, közepes hőmérsékletű sütőben pároljuk puhára. Amikor megpuhult, vegyük le a fedőt, párologtassunk el a levéből, utána szórjuk rá a reszelt sajtot és pirítsuk meg.
Saláta narancsba töltve
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
96 kcal | 2 g | 1 g | 17 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg narancs (4 db),
- 15 dkg alma,
- 10 dkg sárgarépa,
- 5 dkg karalábé,
- 1 dl joghurt,
- só
Az almát egészen apró kockákra vágjuk, a karalábét, sárgarépát durva reszelőn reszeljük le. A narancsokból levágunk egy kalapnyit, kiskanállal kiszedjük a belsejét. Egy kis narancs levével ízesítsük a joghurtot, majd keverjük hozzá az alapanyagot, és töltsük a narancshéjakba. Almadarabokkal díszítjük, és visszahelyezzük a félbevágott narancskalapot is.
Körtés sertésmáj
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
187 kcal | 20 g | 7 g | 11 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg sertésmáj (4 szelet),
- 30 dkg körte,
- 2 dkg light margarin,
- fehér bors,
- currypor,
- petrezselyemzöld
Egy edényben a májszeleteket hirtelen átsütjük, majd fűszerezzük. A felszeletelt körtét a máj mellé tesszük, és pár percig együtt pároljuk. Tálaláskor a májra rakjuk a körtét, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A májat sütéskor nem szabad sózni. Szezámmagos burgonyapüré finom hozzá.
Sárgabarackos túrókrém
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
158 kcal | 12 g | 5 g | 15 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg tehéntúró,
- 1,5 dl tej,
- 1 db citrom reszelt héja,
- 40 dkg sárgabarack (jó érett),
- pár csepp citrom
A túrót a tejjel, a citromhéjjal, citrommal, édesítőszerrel jól összekeverjük (turmixgéppel). Desszertes tányérokba rakjuk a félbevágott barackot, a túrókrémet ráöntjük. A barackot össze is keverhetjük a túrókrémmel.
Csirkecomb birsalmával
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
230 kcal | 32 g | 8 g | 6 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60 dkg csirkecomb,
- 25 dkg birsalma,
- só,
- majoránna
A csirkecombot besózzuk, majoránnával bedörzsöljük. A bőrt fellazítjuk, és a vékony szeletekre vágott birsalmával megtöltjük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, és alufóliával lefedve megsütjük. Zöldségkörettel javaslom fogyasztani.
Meggymártás
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
139 kcal | 3 g | 7 g | 17 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg meggy,
- 2 dkg 1iszt,
- 2 dl energiaszegény tejföl,
- 1 dl vörösbor,
- 1 kis darab fahéj,
- 6 szem szegfűszeg,
- 1 db citrom,
- só,
- édesítőszer
A kimagozott meggyet sóval, borral, fűszerekkel ízesített vízben feltesszük főni. A tejfölből, lisztből habarást készítünk, és a mártást besűrítjük. Utólag ízesítjük édesítőszerrel. Nem javaslom a glukonont vagy a szorbitot.
Almás tojáslepény
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
171 kcal | 10 g | 11 g | 7 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 6 db tojás,
- 1,5 dl tej,
- 2 dkg margarin,
- 25 dkg alma,
- só,
- szerecsendió
A tojásokat tejjel, sóval, a szerecsendióval ízesítve habverővel jól felverjük, majd hozzáadjuk a durvára reszelt almát. Teflonsütőben a margarint felmelegítjük, és adagonként úgy sütjük meg, mint a palacsintát, de nem fordítjuk meg. Ha a teteje megalvadt, kész. Tálaláskor a két oldalát egymásra hajtjuk, azonnal fogyasztjuk salátával.
Almás szelet
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
296 kcal | 27 g | 16 g | 9 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg sertéskaraj,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 40 dkg alma,
- 2 dkg margarin,
- 1 ek. étolaj,
- só,
- törött bors
A felszeletelt almát margarinban megpároljuk, majd onnan kiszedve meleg helyen tartjuk. A visszamaradt margarinban ezt követően a karikára vágott hagymát pároljuk meg. A húst megsózzuk, megborsozzuk, és az olajban aranybarnára sütjük. A puhára sült húsra halmozzuk az alma és hagymaszeleteket.
Ribiszkemártás
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
105 kcal | 4 g | 2 g | 17 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg ribiszke,
- 4 dkg liszt,
- 2 dl tej,
- só,
- édesítőszer,
- citrom
A ribizlit feltesszük vízben főni. Ízesítjük édesítőszerrel, citrommal és készre főzzük. Tejes habarással sűrítjük, és forrón tálaljuk. Készíthetjük úgy is, hogy az ízesített mártást készre főzzük, és a végén egy picit beleforraljuk a ribizlit.
Pulyka őszibarackkal
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
217 kcal | 31 g | 5 g | 10 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg pulykamell,
- 40 dkg őszibarack,
- 2 dkg margarin,
- 1 dl kefír,
- só,
- citrom,
- szerecsendió
A pulykamellet négy szeletbe vágjuk, jól kiverjük, megsózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Vizet öntünk alá, és pároljuk. Amikor majdnem puha, mellétesszük a cikkekre vágott őszibarackot, ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal, és tovább pároljuk, vigyázva, hogy a barack ne menjen szét. Ha elkészült, keverjük hozzá a kefirt és forraljuk vele össze. Tálalás előtt citromlével ízesítjük.
Almás burgonyasaláta
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
258 kcal | 10 g | 7 g | 38 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60 dkg burgonya,
- 40 dkg alma,
- 8 dkg Óvári sajt,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 3 ek. borecet,
- 1 ek. étolaj,
- 1 kk. mustár,
- só,
- bors
A burgonyát héjában megfőzzük, az almát főzve kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, a burgonyát szintén. A burgonyát, almát, vöröshagymát összekeverjük és leöntjük a borecetből, olajból, mustárból, sóból, borsból készített salátaöntettel. A végén keverjük össze a kis kockákra vágott sajttal.
Eperkrémleves
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
252 kcal | 5 g | 21 g | 11 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 dl tej,
- 2 dkg liszt,
- 2 dkg margarin,
- 1 db citrom leve,
- 2 dl tejszín,
- édesítőszer
A tejet felforraljuk. Közben a lisztet a margarinnal összegyúrjuk, és kis darabkákban a forrásban levő tejhez adjuk. Folytonosan keverve öt percig forraljuk. Az epret a besűrített, lehűtött tejhez adjuk, és citromlével, tejszínnel, édesítőszerrel ízesítjük, majd az egészet elturmixoljuk. Tálaláskor egy-egy egész eperszemmel díszítjük.
Őszibarackos csirkemell
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
287 kcal | 32 g | 13 g | 9 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg csirkemell,
- 20 dkg őszibarack,
- 1 dl tejszín,
- 3 dkg margarin,
- 1 dkg liszt,
- 1 ek. ketchup,
- só,
- fehér bors
A csirkemelleket kicsontozzuk, lebőrözzük és a húst ujjnyi csíkokra vágjuk. A tejszínt meg a ketchupot összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a húst legalább egy napig hűtőszekrényben érleljük. Ezután a húst lecsepegtetjük, és a margarinban hirtelen átsütjük. A liszttel megszórjuk és a páclével felengedjük. A megtisztított, kimagozott őszibarackot kis kockára vágjuk és a húshoz adjuk, rázogatva addig hagyjuk a tűzön, amíg a hús teljesen megpuhul, a leve besűrűsödik.
Különleges csirkecomb
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
349 kcal | 33 g | 21 g | 6 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 60 dkg csirkecomb,
- 1 dl tejszín,
- 20 dkg alma reszelve,
- 2 dkg dióbél,
- 2 dkg margarin,
- só,
- bors
A csirkecombok bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és a margarinon félig puhára sütjük. Közben a tejszínt felverjük habnak és összedolgozzuk a reszelt almával és a darabokra vágott dióval. A húsokat egy kikent tűzálló tálba helyezzük és az ízesített habbal bevonjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.
Almával töltött csirkemell
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
182 kcal | 31 g | 4 g | 4 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg csirkemell (4 szelet),
- 20 dkg savanykás alma,
- 2 dkg margarin,
- só
A kicsontozott csirkemellet felszeleteljük, és jól kiverjük. Sózzuk, és megszórjuk szerecsendióval. A karikára vágott almát a szelet egyik felére rakjuk, és a másik részét ráhajtjuk. Hústűvel megtűzzük. Margarinnal kikent tűzálló tálba rakjuk, tetejére pici margarint teszünk, és alufóliával lefedve sütjük. Ha maradt alma, a hús köré rakhatjuk.
Körtés-almás sült hab
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
212 kcal | 3 g | 11 g | 24 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 50 dkg alma,
- 50 dkg körte,
- 6 dkg margarin,
- 2 db tojásfehérje,
- folyékony édesítőszer,
- 1 csipet fahéj,
- 1/2 citrom leve
A meghámozott, kockákra vágott gyümölcsöt nagyon kevés vízzel, citromlével fedő alatt pürészerűre főzzük. Még melegen hozzáadunk 5 dkg margarint és a fahéjat. A maradék margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, az aljára simítjuk a gyümölcspürét. Az édesítőszerrel egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük a tojásfehérjét, bevonjuk vele a gyümölcspürét, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hab teteje megpirul.
Narancsos savanyú káposzta
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
99 kcal | 2 g | 5 g | 11 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg savanyú káposzta,
- 1 dl narancslé,
- 15 dkg narancs,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 2 ek. étolaj
Az olajban sárgára pároljuk az összevagdalt hagymát, hozzáadjuk az átmosott, kicsavart káposztát, felöntjük a narancslével és 1 dl vízzel, majd pároljuk. Közben megtisztítjuk a narancsot, és ha megfőtt a káposzta, közékeverjük a félbevágott narancsgerezdeket. Sült húsokhoz igen finom köret.
Almagombóc
1 adag tápanygtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
228 kcal | 9 g | 5 g | 36 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg alma,
- 5 dkg liszt,
- 10 dkg zsemlemorzsa,
- 3 db tojás,
- 1 dl tej,
- édesítőszer,
- fahéj
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. Tálba tesszük, ráöntjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a zsemlemorzsát és a lisztet. Forró, sós vízben kifőzzűk a gombócokat, pici margarinra szedjük, és megszórjuk fahéjas édesítőszerrel.
Nagy Margit