Receptsarok
Vargányaleves zöldfűszeres galuskával
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
114 kcal | 4 g | 5 g | 12 g |
Hozzávalók 4 adag leveshez:
- 1 db közepes sárgarépa,
- 1 db közepes fehérrépa,
- 1 csokor petrezselyem,
- 25–30 dkg vargányagomba,
- 2 ek. görög joghurt,
- 1 csapott ek. tönkölybúzaliszt,
- só,
- bors ízlés szerint,
- 2-3 szem borókabogyó,
- 1 ek. olaj,
- diónyi vaj,
- egy szál lestyán (a vegeta helyett)
Hozzávalók a galuskához:
- egy közepes nagyságú tojás,
- 1 ek. finomliszt,
- 1 ek. tönkölybúzaliszt,
- 1 csapott ek. gríz,
- 1 mk. szárított petrezselyemzöld,
- 3-4 csipetnyi friss petrezselyemzöld,
- kakukkfű,
- 1 tk. olívaolaj,
- csipetnyi só
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük. A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon. Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel, aztán felengedjük vízzel, beletesszük a borókabogyót, hozzáadjuk a lestyánt, sózzuk. Főzzük kb. 15 percig. Közben elkészítjük a galuskát. Feltörjük a tojást, villával felverjük, csomómentesre keverjük a liszttel, a búzadarával, hozzáadjuk a zöld fűszereket és az olajat. Amikor forr a leves, beleszaggatjuk a galuskát. Közben a joghurtot egy tálban csomómentesre keverjük, kis forró levest adunk hozzá, elkeverjük, majd behabarjuk vele a levest. Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is, ha szükséges, utánízesítünk. Forrón tálaljuk.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).