Szerző: Bíró Sára Feltöltés dátuma: 2017.05.02.

Receptsarok

Vargányaleves zöldfűszeres galuskával

Illusztráció

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
114 kcal 4 g 5 g 12 g

Hozzávalók 4 adag leveshez:

  • 1 db közepes sárgarépa,
  • 1 db közepes fehérrépa,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 25–30 dkg vargányagomba,
  • 2 ek. görög joghurt,
  • 1 csapott ek. tönkölybúzaliszt,
  • só,
  • bors ízlés szerint,
  • 2-3 szem borókabogyó,
  • 1 ek. olaj,
  • diónyi vaj,
  • egy szál lestyán (a vegeta helyett)

Hozzávalók a galuskához:

  • egy közepes nagyságú tojás,
  • 1 ek. finomliszt,
  • 1 ek. tönkölybúzaliszt,
  • 1 csapott ek. gríz,
  • 1 mk. szárított petrezselyemzöld,
  • 3-4 csipetnyi friss petrezselyemzöld,
  • kakukkfű,
  • 1 tk. olívaolaj,
  • csipetnyi só

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük. A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, azzal tovább pirítjuk 2-3 percig, kisebb lángon. Ha a gomba is puhult egy kicsit, megszórjuk borssal, egy kanál liszttel, aztán felengedjük vízzel, beletesszük a borókabogyót, hozzáadjuk a lestyánt, sózzuk. Főzzük kb. 15 percig. Közben elkészítjük a galuskát. Feltörjük a tojást, villával felverjük, csomómentesre keverjük a liszttel, a búzadarával, hozzáadjuk a zöld fűszereket és az olajat. Amikor forr a leves, beleszaggatjuk a galuskát. Közben a joghurtot egy tálban csomómentesre keverjük, kis forró levest adunk hozzá, elkeverjük, majd behabarjuk vele a levest. Összeforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet is, ha szükséges, utánízesítünk. Forrón tálaljuk.

szerzo

Bíró Sára

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).

Megjelent a diabetes2017/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!