Receptsarok
Tavaszi tepsis csirke
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
322 kcal | 28 g | 11 g | 26 g |
Hozzávalók 4 adagoz:
- 4 db csirke felső comb,
- 2 db sárgarépa,
- 2 db újhagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 8 db kisebb krumpli,
- 2 ek. olívaolaj + a tepsi kikenéséhez,
- kakukkfű,
- lestyán,
- petrezselyemzöld,
- só,
- bors,
- 2-3 szelet csípős paprika,
- 1-2 db paradicsom,
- 1 dl fehérbor
A csirkét megmossuk, bőrét lehúzzuk, borssal meghintjük, majd egy tálba teszünk olívaolajat, hozzáadjuk az apróra vágott zöld fűszereket és jól beleforgatjuk a combokat. Egy-két órára betesszük a hűtőbe. Megpucoljuk a zöldségeket, a répát hasábokra vágjuk, a krumplit középen kettőbe hasítjuk, a paprikát karikákra vágjuk (mindenki használjon olyan zöldséget, amilyent szeret, illetve ami van otthon). Sütés előtt a csirkét sóval jól bedörzsöljük. A tepsit kiolajozzuk, beletesszük a feldarabolt répát, krumplit, sózzuk, majd ráfektetjük a húsokat, rakunk mellé hagymát, egy gerezd fokhagymát, a csípős paprikát, minden combra teszünk egy-két szelet paradicsomot, meglocsoljuk a tálban levő zöld fűszeres olajjal. Ráöntjük a bort, és lefóliázva 180 fokos sütőbe tesszük. Közben meglocsoljuk a combokat a húslével, ha elpárologna, egy kis meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk. Amikor a hús megpuhul, a fóliát levesszük és rápirítunk. Kb. 60 percig pároljuk alsó-felső sütésen + 25 percig légkeveréses fokozaton pirítjuk. A csirkét a zöldségekkel tálaljuk.
Bíró Sára
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézetben dolgozik diabetológiai szakápolóként. Évek óta szerkeszti az egeszseg.keva.hu weboldalt, ahol a cukorbetegek feltehetik kérdéseiket, illetve egymással is beszélgethetnek, tanácsot adhatnak. A főzésnek is jelentős szerepe van az életében, mindig is nagy hangsúlyt fektetett az egészséges táplálkozásra, de emellett a jó és ízletes ételek készítése is fontos szempontja, ezért hozta létre a Sárika konyhája receptblogot (blog.keva.hu).