Szerző: Dr. Kamarás Gábor Feltöltés dátuma: 2017.05.02.

Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. Ebben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak is.
A cukorbetegeknél sokkal nagyobb a kockázat a különféle szájüregi betegségek, mint például a fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogágybetegség, szájszárazság kialakulására. Ha nem követjük különös figyelemmel és nem kezeltetjük hozzáértő szakemberrel ezeket a problémákat, az súlyos esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Illusztráció

Hogyan teheti tönkre a cukorbetegség a fogakat?

A fogszuvasodás gyakori fogászati probléma, az emberek nagy százalékát érinti Magyarországon. A szájüregi baktériumok a fogak felszínén megtapadó lepedékben megbújva a cukrot savakká alakítják, ami a fogzománc károsodását okozza, fogszuvasodást indít el a maradó fogakon és gyerekkorban a tejfogakon egyaránt. Cukorbetegség esetén a nyál magasabb cukortartalma különösen hajlamosít fogszuvasodásra.

Meg kell célozni (a helyes fogmosási technika használatával) az összes fogfelszíni lepedék eltávolítását, így a károsodást okozó baktériumok számát minimalizálni lehet. Ha ennek ellenére kialakul fogszuvasodás, akkor a legjobb, ha a fogorvos a normál, félévenkénti ellenőrző vizsgálaton fedezi fel azt, mert akkor nagy valószínűséggel egy kicsi fogtöméssel orvosolható a probléma. Ha már tünetet vagy tüneteket okoz (érzékenység, fájdalom, letört rész), akkor kiterjedtebb kezelést, esetleg kezeléssorozatot igényel a fog ellátása.

Hogyan alakul ki cukorbetegségben a fogínygyulladás?

Ha a fogfelszíni lepedék hosszú ideig nem kerül eltávolításra, akkor egymásra rakódnak a baktériumrétegek, és a fogak felszínéhez erősen tapadó fogkő alakul ki. A fogkőben megbújó sok milliónyi baktérium az anyagcseretermékeivel folyamatosan gyulladásban tartja a fogakat körülvevő ínyt és a fogakat tartó csontot. Különösen veszélyesek ebből a szempontból az ínyszél alatti fogkődarabok, mert gyorsan a mélybe terjedő ínytasakok kialakulásához vezető gyulladást idézhetnek elő.

Cukorbetegség esetén az íny fokozottan hajlamos a gyulladásra, amelynek tünetei a fogínyvérzés, duzzadtság, vöröses színárnyalat. A fogkő csak professzionális szájhigiénés kezelés keretében távolítható el, akár több egymást követő alkalomra is szükség lehet a teljes fogkőmentesség eléréséhez.

Szükséges a fogínytasakok kezelése és a nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható területek megszüntetése (például tömés- vagy koronacserével). A nem kezelt szájüregi gyulladások növelik a test sejtjeinek inzulinrezisztenciáját, ami ördögi körként súlyosbítja a diabéteszes páciens állapotát.

Mit jelent a fogágybetegség és miért veszélyes a kialakulása?

A kezeletlen fogínygyulladás könnyen fogágybetegség kialakulásához vezethet. A fognyakak, majd a foggyökér mentén a mélyebb szövetekbe terjedő gyulladás alattomos módon képes a fogak rögzítése miatt fontos csont- és kötőszövetet visszafordíthatatlanul pusztítani. Súlyos csontpusztulás esetén a stabilitásukat vesztett fogak nem képesek rágófunkciójukat betölteni, meglazulnak, elmozdulnak és akár teljesen épnek tűnő fogakat kell eltávolítani, mert eltűnt az őket tartó támasztószövet. Jó szájápolással és rendszeres dentálhigiénés kezeléssel kordában tartható, akár meg is állítható a fogágy eltűnése.

Miért nagyobb a szájszárazság kockázata cukorbetegeknél?

Cukorbetegség hatására a nyálmirigyek kevesebb nyálat termelnek, és egyes szükséges gyógyszerek is szájszárazságot válthatnak ki. A nyál nagyon fontos védő és nedvesítő szerepének csökkenése esetén sokkal nagyobb valószínűséggel lehet rossz a lehelet, alakulhatnak ki fertőzések (afta, szájpenész), amelyek nehezen gyógyulnak és gyakran visszatérnek.

A csökkent nyáltermelés a fogakra is hatással van. A nyál fogakat mosó, védő szerepe nagymértékben lecsökken, ezáltal a kórokozó baktériumok száma növekszik, a fogak pedig hajlamosabbá válnak a fogszuvasodásra. A csökkent nyáltermelés, a szájszárazság kialakulása mindazonáltal fontos tünetként segíthet a cukorbetegség felfedezésében is.

Miért fontos a rendszeres fogorvosi vizsgálat?

Minden egészségügyi probléma esetén igaz, hogy fontosabb és egyszerűbb a megelőzés, mint a kezelés. Cukorbetegek esetében különösen előnyös, ha nem hagyjuk kialakulni a fog-, illetve ínykárosodást, mert az alapbetegség súlyosságát is lehet ezáltal csökkenteni. A rágás minősége, egyáltalán az egészséges nyers vagy párolt zöldségek, gyümölcsök rágásához szükséges ép fogazat megőrzése, illetve helyreállítása hatalmas életminőségbeli pluszt ad a cukorbetegek számára is.

Megfelelő szakember választásával kialakulhat az a bizalmi viszony, ami biztosítja, hogy a problémák ne fajuljanak el, és a cukorbeteg páciens részéről szükséges együttműködésre építve a fogak megőrizhetők legyenek, hogy sokáig betöltsék nagyon fontos szerepüket az egészségmegtartásban. A cukorbetegek ellátására szakosodott fogászati rendelő, illetve cukorbeteg pácienseket kezelő fogorvos nem csak a beteg fogait kezeli, hanem a diabéteszes pácienst komplett fogászati gondozásban részesíti.

szerzo

Dr. Kamarás Gábor

2003 óta dolgozik fogorvosként, 2006 óta mint fog- és szájbetegségek, 2012 óta mint konzerváló fogászat és fogpótlástan fogszakorvos. Különböző fogászati magánrendelőkben szerzett fogászati, szájsebészeti és implantológiai tapasztalatát immár – alapító tagként – a Budavár Dental pácienseinek figyelmes ellátására fordítja. Családi érintettség okán szívén viseli a cukorbeteg páciensek teljes körű fogászati kezelését és gondozását.

Megjelent a diabetes2017/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!