Feltöltés dátuma: 2017.05.02.

Kötelező lépések az egészségünkért

Ellenőrizze lábát minden nap!

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság idén negyedszerre rendezte meg az országos Érszűkület Napot március közepén, országszerte hat helyszínen: Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Pécsen, Győrben és Miskolcon. Ingyenes méréssel, az önpulzus-mérés oktatásával, tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal várták az érdeklődőket. Ez évben külön figyelem irányult a cukorbetegek alsó végtagi problémáinak felismerésére, mivel a lábamputációk felét diabéteszes betegeken végzik.

Illusztráció.

Sajnálatos módon a perifériás verőérbetegség – közismertebb nevén az érszűkület – hazánkban mintegy 400 000 embert érint. A vizsgálatok adatai szerint az érszűkületben szenvedő betegek 30 százaléka – felismerés, megfelelő kezelés, életmódváltás és odafigyelés nélkül – 5 éven belül meghalhat valamilyen szív- és érrendszeri betegség következtében. Emiatt is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat, mivel így tünetmentes állapotban is észlelhető a probléma, a megfelelő életmód és kezelés pedig segít a végtag-amputáció, a szívinfarktus vagy a stroke megelőzésében.

Sétálni!

A perifériás érbetegség korai fázisban gyakran tünetmentes marad, így sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már állapotuk előrehaladottabb. Az érintettek szív- és érrendszeri kockázata (például a szívinfarktus, a stroke, egyéb keringési betegségek miatti elhalálozás) rendkívül magas – jóllehet a rendszeres időközönként elvégzett szűrés, állapotellenőrzés segíthet annak meghatározásában, milyen lépésekre van szükség a beteg szempontjából.

Lépésekre nem csak átvitt, hanem gyakorlati értelemben is szükség van! A gyakran csak előrehaladott állapotban felismert betegség következtében Magyarországon kimagaslóan nagy az érszűkület miatt végzett amputációk száma.

A már említett, időben történő felismerés és kezelés mellett fontos a rendszeres mozgás, gyakran egy kiadós séta is segítség. Ezért a budapesti helyszínen szakképzett gyógytornász vezetésével 30 perces tematikus sétát tartottak.

Boka-kar index

Minden helyszínen részt lehetett venni az úgynevezett boka-kar index mérésen – amennyiben a vizsgálat az előzetes kockázatfelmérő kérdőív alapján indokoltnak látszott –, ami fájdalommentes vizsgálat az érszűkület kimutatására. A mérés során a bokákon mért vérnyomást hasonlítják össze a karon mért vérnyomással. A két érték hányadosa az úgynevezett boka-kar index, amelynek értéke 0,91–1,3 között normális, 0,4 alatt pedig súlyos érszűkület áll fenn.

Fontos vizsgálati lehetőség a pulzus önvizsgálata, hiszen ennek segítségével mindenki saját maga, akár otthon is ellenőrizheti végtagi ereinek állapotát: amennyiben a lábon nem tapintható a pulzus, valószínű az érszűkület.

Diabéteszes lábbetegségek

Az alsó végtagi amputációk közel felét cukorbetegeken végzik, ezért az idei évben külön figyelem irányul rájuk. A cukorbetegek száma világszerte növekszik, ezzel párhuzamosan a betegséggel összefüggő lábproblémák száma is nő. Az életmódváltás, a lábak rendszeres ellenőrzése és a diabétesz megfelelő terápiája csökkenti az alsó végtagi amputáció kockázatát.

A szakemberek által összeállított, 10 pontból álló lista betartása segíthet a diabéteszes lábbetegséggel élőknek:

  • Ellenőrizze naponta vércukorszintjét!
  • Ellenőrizze naponta lábát! Lát-e talpán piros pontokat, duzzanatot vagy hólyagot?
  • Mozogjon rendszeresen! Tervezze meg, milyen fizikai aktivitásra mennyi időt fog szánni!
  • Kérdezze orvosát a speciális lábbelikről!
  • Naponta mosson lábat! Óvatosan törölje meg őket, külön figyelmet fordítva a lábujjak közötti részekre!
  • Tartsa puhán és simán bőrét! Vékony rétegben vigyen fel bőrápolót a lábára, annak teljes felületére, de vigyázzon, hogy a lábujjak közötti részre ne kerüljön anyag!
  • Ha képes elérni lábujjkörmeit, vágja őket, amikor csak szükséges! Egyenesen vágja le őket, ne domború formára, a széleket pedig körömreszelővel simítsa el, hogy ne türemkedjenek ki! Bármilyen bizonytalanság (látási, mozgási) esetén forduljon inkább képzett gyógypedikűröshöz!
  • Mindig viseljen cipőt és zoknit, soha ne sétáljon mezítláb! Viseljen kényelmes cipőt, amely védi is a lábát! Ellenőrizze a lábbeli belsejét, mielőtt felveszi azokat! Ügyeljen arra, hogy a belső rész sima legyen, gyűrődés, idegen tárgy ne okozhasson sérülést!
  • A hidegtől és melegtől egyaránt védje lábát! Viseljen cipőt a strandon és a meleg járdán is! Soha ne tegye lábát forró vízbe! Ellenőrizze a víz hőmérsékletét éppúgy, mintha csak egy babát fürdetne!
  • Ügyeljen lába vérkeringésére! Emelje meg lábát, amikor sokat ül! Mozgassa meg lábujjait, és mozgassa térdeit is fel-le 5 percen át 2-3 alkalommal naponta! Ne tegye keresztbe lábait túl sokáig!

Megjelent a diabetes2017/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!