Feltöltés dátuma: 2017.05.02.

Anya-baba

Mester Erika Nyíregyházán él, Gyovai-Farkas Edina Budapesten – sohasem találkoztak, és néhány héttel ezelőtt még nem is tudtak egymásról semmit. (Erikát és kisfiát a Diabetes olvasói már ismerhetik, tavalyi utolsó számunkban őszintén mesélt életük nehézségeiről – a szerk.)

Illusztráció

Erika nagyon várta Beni érkezését, nem gondolta, hogy nagy nehézségekkel kell majd szembenéznie, de kisfia túl korán született. Hathetes korában diabéteszt diagnosztizáltak Beninél, majd epilepszia társult mindehhez. Később csecsemőkori agyi bénulás igazolódott. Beni értelmileg akadályozott, speciális iskolába jár. Erika egyedül neveli őt, így neki magának kell minden nehézséggel megküzdenie. Szerencsére Beni vidám, ragaszkodó kismanó, így sok örömet ad anyukájának.

Edina két gyermek édesanyja – kisfia, Dani, diabétesszel él. Edina divattervező, de a gyerekek születése, majd Dani cukorbetegsége máshová tette a fókuszt az életében, abbahagyta kedvelt hivatását. Dani vagány, jókedvű gyermek, ősszel iskolába megy – így Edina elérkezettnek látta az időt, hogy újra visszatérjen a szakmájához. Felélesztette egykori vállalkozását, és új ötletekkel tért vissza.

Inspirációi odáig vezették, hogy megalkotta az „anya-babát” és az „apa-babát”. Ez egy anyáról vagy apáról készült valódi portréval ellátott fejű, rajzolt testű bábu, amit a gyerekek bárhová magukkal vihetnek, így anyu (vagy apu) akárhol velük lehet. Szolgálhat alvós babaként, de megkönnyítheti a bölcsődei, óvodai beszoktatást is.

Amikor Edina kitalálta a babát, tesztelőket keresett, kíváncsi volt, mit szólnak hozzá a gyerekek, a szülők. Ekkor hallott Beniről. Azonnal felvette a kapcsolatot Erikával, és Beni nemsokára már magához ölelhette az „anya-babát”.

Beni csak néhány szót használ, alig beszél, a babát meglátva azonban hangosan, nevetve kiáltotta: Mami! Le sem tette a „mamit”, vitte mindenhová, és mutatta mindenkinek: Mami! Alváskor azóta is mindig ott van vele. Benit egyébként szinte kizárólag az autók érdeklik, ám az „anya-baba” azonnal a kedvenc játékai egyike lett. Korábban éjszaka sokszor átmászott Erika mellé – mostanában Erika alszik Benivel, baba képében.

Kerekes Andrea

Megjelent a diabetes2017/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!