Feltöltés dátuma: 2017.03.18.

Könyvajánló

Dr. Békefi Dezső: Gyermekkori diabétesz

Illusztráció

A könyv szerzője

Dr. Békefi Dezső csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, neonatológus, diabetológus szakorvos. A tatabányai Szent Borbála Kórház Gyermekegészségügyi Egységének nyugalmazott osztályvezető főorvosa. Fő érdeklődési területe a diabetológia, ezen belül a diabéteszes anyák újszülöttjei és a gyermekkori diabétesz, valamint az újszülöttgyógyászat.

A Magyar Diabetes Társaság vezetőségének tagja 1975–2016 között, a társaság főtitkára 1984–92 között. A Gyermekdiabétesz Szekció vezetőségi tagja. Számos könyv és szakmai publikáció szerzője, társszerzője, nem utolsósorban lapunk szerkesztőbizottságának tagja. A diabéteszes gyermekek nyári táborainak aktív szervezője, résztvevője, oktatója.

Ajánlás

A kötet szerzőjének neve, több évtizedes klinikai tapasztalata, a cukorbeteg gyermekek iránti elkötelezettsége a garancia arra, hogy a témát minden szempontból aprólékos gonddal körbejáró, a gyermekkori cukorbetegségről hiteles képet nyújtó könyvet tart a kezében az olvasó. A három fejezet nemcsak megismertet a cukorbetegség természetével, kezelésével, lehetséges szövődményeinek megelőzésével és a kutatási törekvésekkel, de a gyermeknevelési és társadalmi beilleszkedési nehézségek leküzdésében is segíti a gondozást végző szakembereket és a szülőket.

A könyv valamennyi fejezetét az életkori sajátosságok figyelembevételével, a gyermekek személyes megszólításával, kedves gyermekrajzokkal illusztrálva igyekszik átadni, éreztetve, hogy annak minden gondolata hozzájuk szól.

A könyvön végigvonuló, többször ismételt mondat a WHO cukorbetegségre vonatkozó meghatározása (az egészség feltételhez kötött állapota) – nagyon fontos, pozitív és kiemelendő, hiszen egyetlen szülő sem szereti a betegség szót látni, olvasni. A könyv egésze törekszik a „nem másabb” gyermek képet hangsúlyozni – sikerrel – mégpedig úgy, hogy közben egyetlen félelemre okot adható tényt sem hallgat el!

Mindezt teszi a szerző a tőle megszokott meggyőző stílussal, olvasmányosan, jól értelmezhető nyelvezettel (igyekezve kerülni az idegen szavak használatát, vagy magyarázatot adva azokhoz), így válik a kötet az olvasó kezében iránytűvé, amellyel biztonságban elindulhat ezen a rögös, sokszor kanyargós, hosszú-hosszú úton.

Meleg szeretettel ajánlom a könyvet minden cukorbeteg gyermekkel foglakozó szakembernek, cukorbeteg gyermeket nevelő családnak és azoknak, akik, megismerkedve egy „nem mindennapi kis hőssel”, egyszerűen többet szeretnének tudni a gyermekkori diabéteszről.

Dr. H. Nagy Katalingyermekdiabetológus főorvos

A SpringMed Kiadó gondozásában megjelent kötet kapható a nagyobb könyvesboltokban (Líra és Lant, Libri, Alexandra, Bookline), egyes patikákban, orvosi könyvesboltokban, egyes kórházi terjesztőknél és internetes webáruházakban: www.springmed.hu, www.fokuszonline.hu, www.shopline.hu, www.gyogyhir.hu

Megjelent a diabetes2017/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!