Feltöltés dátuma: 2016.12.14.

Inzulinpumpáról, bóluskalkulátorról

Egy német diabetológus szemével

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának XXXIII. Tudományos Ülésén, a Roche Szimpóziumon dr. med. Ralph Ziegler gyermekdiabetológus és endokrinológus, a Münsterben lévő St. Franziskus kórház orvosa tartott előadást az inzulinpumpa-terápia finomhangolásának lehetőségeiről. Mi is e témáról beszélgettünk vele.

Illusztráció

– Ez az első alkalom, hogy Magyarországon jár?

– Igen, ez az első alkalom, és megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és a gyermekkori diabétesz kezeléséről beszélhetek önöknek.

– Összefoglalná az olvasóinknak, hogy mit tart az inzulinpumpa legfőbb előnyének?

– Az inzulinpumpa hasonló elven működik, mint a hasnyálmirigy. Az inzulinpumpával – szemben a pen használatával – sokkal finomabban és kisebb lépésekben adagolható az inzulin, közelítve a természetes inzulintermelés folyamatához. Főleg a gyermekek kezelésénél ez nagyon fontos tényező.

– Az ön szakmai tudásával és tapasztalatával milyen hasznos tanáccsal látná el az inzulinpumpát használó magyar cukorbetegeket?

– Az inzulinpumpa használata során adagolt bólusok helyes kiszámítása bonyolult és időigényes. Tudni kell, hogyan becsüljük meg az étel szénhidráttartalmát, és ennek megfelelően adagoljuk a bólusokat. Azonban egy betegség vagy akár a napszakok változása befolyásolhatja a bólusadagokat. A bóluskalkulátor használatával sokkal egyszerűbben meghatározhatók a bólusmennyiségek, hiszen a különböző adatok megadásával a kalkulátor elvégzi helyettünk a szükséges számításokat. Ez rengeteg terhet vesz le a beteg és családja válláról. A bóluskalkulátor nemcsak megkönnyíti az inzulinpumpa-kezelést, de számos vizsgálat bizonyítja, hogy használata kedvezően befolyásolja a HbA1c-szintet és a betegek rémálma, a hipoglikémiás esemény is kevesebbszer fordul elő. Nem utolsósorban pedig időt takarítunk meg a bólusok kiszámolásánál. Minden, amit egy cukorbetegséggel élő ember elvárhat a diabéteszkezeléstől, már elérhető az inzulinpumpa és a bóluskalkulátor együttes használatával.

– Mit gondol az egyénre szabott diabéteszkezelésről, mik az akadályai, illetve előnyei?

– A terápia személyre szabhatósága elengedhetetlen lesz a jövőben, hiszen minden diabéteszes más, és mindenkinek figyelembe kell vennie a saját életvitelét.

A diabéteszkezelés jelenleg is egyénre szabható inzulinpumpával, hiszen több személyes adat is beállítható az eszközben, így a betegen múlik, hogyan adagolja az inzulint az életviteléhez és étkezéseihez alakítva. Tekintve, hogy az inzulinpumpában gyors hatású inzulint használunk, minden változásra gyorsabban is tudunk reagálni, mint egy penes kezelésnél.

Sok megoldandó kérdés vár még ránk a jövőben, de jelenleg az inzulinpumpa és a bóluskalkulátor együttes használata a legjobban egyénre szabott diabéteszkezelés.

K.N.

Megjelent a diabetes2016/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!