Szerző: Kerekes Andrea Feltöltés dátuma: 2016.12.14.

Cukorbetegséggel élek

Szeretném az olvasókat egy képzeletet megmozgató játékra hívni. A játék kedvéért a tegeződést választottam, remélem, nem veszi senki rossz néven.

Illusztráció

Igen egyszerű lesz a feladat: képzeld el, hogy egy társaságban vagy, ahol nem ismer mindenki. Éppen gyógyszert veszel be, vagy beadod az inzulint, netán vércukrot mérsz. Ezt észreveszi egy ismeretlen, és érdeklődve kérdezi:

– Mi van veled, mi a bajod?

Mit szoktál válaszolni? / Mit, ha a gyermeked érintett?

Talán ezt: Cukorbeteg vagyok. / Cukorbeteg.

Vagy ezt: Cukorbajom van. / Cukorbajos.

Netán: Cukros vagyok. / Cukros.

Ízlelgessük: beteg [vagyok]…, baj[om] van… cukros [vagyok]… Képzeljük is el mindezt, magukra a kifejezésekre koncentrálva – segítenek az alábbi képek.

Illusztráció
Illusztráció
Illusztráció

Milyen érzések öntöttek el a kifejezések és a képek hatására? Ha jól sejtem, vidámságot nemigen éreztél – hacsak nem a harmadik képnél, hiszen nem vagy fánk, és a gyermeked sem az…

Egyikünk sem fánk. Ezt biztosan kijelenthetjük.

Beteg vagy? Annak érzed magadat? Szülőként mit gondolsz? Beteg a gyermeked? Remélem, nem – hacsak épp nem vagy lázas, náthás, hacsak a gyermek nem influenzás vagy ilyesmi.

Bajod van? Igen, talán mondhatjuk, hogy van: a sok szabály, a vércukor folyamatos ellenőrzése, az étrend stb. – ezek bizonyára sok nehézséggel járnak.

Mi lenne, ha ezentúl másképp gondolnál erre az egészre? Próbáld ki!

Mondd ki hangosan: cukorbetegséggel élek / a gyermekem cukorbetegséggel él. Így is kipróbálhatod: diabétesszel élek / a fiam, lányom diabétesszel él.

Milyen érzés? Mi a különbség az előző kijelentésekhez képest? Próbáld megfogalmazni magadnak!

A szokványos válaszok mind azt jelzik: beteg vagyok, rossz nekem, engem sajnálni kellene; a gyermekem beteg, ez borzasztó…

Nem mondom, hogy nem érezheted azt, hogy ez borzasztó, hogy nagyon nehéz.

Mégis, próbáld meg, mondd ki újra: cukorbetegséggel élek / a gyermekem cukorbetegséggel él.

Ez a kijelentés azt jelzi: együtt élünk valamivel, ami megnehezíti ugyan a mindennapjainkat, de köszönjük, jól vagyunk, megoldunk mindent.

Azt hiszem, jót tenne ez a szemléletváltás mindenkinek.

Próbáld csak ki – és írd meg az e-mail címemre a tapasztalataidat!

Kerekes Andrea

közösségfejlesztő

MentaPRO Alapítvány
Elérhetőség: kerekes.andrea@mentapro.hu

Számlaszám: 16200151-18540075
Adószám: 18734081-1-43

Megjelent a diabetes2016/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!