Feltöltés dátuma: 2016.10.12.

Ewing-tesztert kapott a Tolna megyei Neuropátia Centrum

Több beteg alaposabb vizsgálatára lesz lehetőség

A Wörwag Pharma Ewing-teszter adományozásával támogatta a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházában működő Nyugat-magyarországi Neuropátia Centrum működését. Az Ewing-teszter a cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődményének, a szív- és érrendszert érintő autonóm neuropátiának a szűrését könnyíti meg.

Illusztráció

A cukorbetegség számos szövődményt okoz, többek között autonóm neuropátiát. Egészséges embereknél a testhelyzet változása, a légzés fázisai és más külső tényezők hatnak a szívritmusra és a vérnyomásra. Ha stresszes helyzetben vagyunk, akkor szaporodik szívverésünk, ha jóllakottan pihenünk, akkor lelassul. Belégzésnél gyorsabban dobog a szívünk, kilégzésnél lassul. Az autonóm neuropátiás betegeknél ezek a szívritmus- és vérnyomásváltozások nem figyelhetők meg.

Az Ewing-teszter a kardiovaszkuláris reflexek kimutatását, automatizált mérését teszi lehetővé EKG, vérnyomás- és szívfrekvencia-mérés útján. Az eszköz segítségével egyértelműen kimutatható a kardiovaszkuláris autonóm neuropátia. A vizsgálat a gép nélkül nagyon munka- és időigényes volna, lényegesen kevesebb beteget lehetne megvizsgálni.

A Nyugat-magyarországi Neuropátia Centrum 2009 óta működik. Az utóbbi időben, a neuropátiacentrum-hálózat bővülésével már inkább csak a megyei betegekkel foglalkozik, de így is 3000 szűrést végeztek el itt a megalapítás óta. Eddig elsősorban neurométerrel vizsgálták a szenzoros, vagyis a végtagok érzékelését károsító neuropátiát, és speciális, kobalttartalmú tapasszal mutatták ki a lábon az autonóm neuropátiát.

„Az új eszközzel alaposabb vizsgálatokat tudunk elvégezni, miközben az ellátott betegek száma is tovább növekedhet. Így nagyobb eséllyel indíthatjuk el időben a megfelelő gyógyszeres kezelést is” – emelte ki dr. Sudár Zsolt főorvos, a centrum vezetője.

A Wörwag Pharma 2016-ban még egy Ewing-teszter adományozását tervezi valamelyik másik kiválasztott neuropátia centrumnak. Egy berendezés értéke mintegy 800 000 forint. Emellett a cég idén már támogatta egy neuropátiacentrum megnyitását, és további új diagnosztikai eszköz átadását tervezik szeptemberben.

Megjelent a diabetes2016/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!