Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Csökkenő tendenciák

Javulnak a cukorbetegek esélyei

Átütő pozitív tendenciák láthatók a magyarországi cukorbeteg-ellátásban: 5800 elkerült halálozás évente, harmadával csökkent infarktus- és negyedével kisebb stroke-veszély, kevesebb amputáció és kevesebb kórházban töltött idő – derül ki a Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó, nagyszabású DIABETES EPI projektjének kutatásából. Mindez olyan időszakban, amikor alig félmillióról közel 800 ezerre nőtt hazánkban az ismert cukorbetegek száma.

Illusztráció

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisában felhalmozott információkra alapozott felmérés áttekintő képet kíván adni az elmúlt másfél évtized hazai cukorbeteg-ellátásáról. Célja, hogy utat és irányt mutasson a jövőbeni feladatokhoz, hogy tovább javulhassanak a magyar betegek életkilátása.

Nő a betegszám és a költség

A cukorbetegek mintegy 94 százaléka 2-es típusú diabéteszes hazánkban. „Ez a világjárványként számon tartott betegség ma már minden ötödik 60 év feletti egyénnél megtalálható” – mondja Jermendy György professzor. A 700 ezret meghaladó felnőtt- és időskorú cukorbeteg korszerű elvek szerinti ellátására és főként a szövődmények kezelésére jelenleg évi 200 milliárd forintot meghaladó összeget költ az egészségügyi kormányzat. 2006 óta a ráfordított költség növekedése megfelel a betegszám növekedésének, az azóta elérhetővé vált modern, drágább kezelések ellenére a betegszintű költségek egyáltalán nem nőttek az elmúlt 8 évben.

Az éves költségkeret mindössze 12 százaléka jut a szövődmények megelőzését szolgáló modern terápiákra. Ezen ráfordítások tükrében különösen jelentősnek tekinthetők az EPI kutatásból levonható pozitív eredmények és tendenciák.

Csökken a szívinfarktusok, a stroke-ok száma

A kedvező folyamatok sorába tartozik, hogy az elmúlt 8 évben kisebb arányban kerültek diabéteszesek kórházba, és megrövidült az ott töltött idő is. Mint a Magyar Diabetes Társaság elnökének, Kempler Péter professzornak és a társaság leendő elnökének, Wittmann István professzornak a szavaiból kiderül, ebben az időszakban már 1000-rel kevesebb volt a szívinfarktusok száma, a kilátások pedig még biztatóbbak.

Jelentős mértékben csökkent a stroke kialakulásának esélye is, kevesebb lett az amputáció, és ami a legfontosabb, közel 6000-rel csökkent az időskori cukorbetegek halálozása. Ezen eredmények azért is figyelemre méltók, mert a diabéteszes betegek mintegy 40 százaléka meghal 14 évvel a diagnózis felállítását követően. Ez 70 százalékkal magasabb halandóságot jelent a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosság körében tapasztaltaknál.

Örömteli a betegeknek

Ezért ezek az eredmények kifejezetten örömteliek a diabéteszes betegeknek – Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) elnöke szerint, aki elmondta, hogy a modern antidiabetikus terápiák hozzáférhetőségét az elmúlt 4-5 évben a kormányzat többnyire lehetővé tette. Részben ennek is köszönhető ez a sok pozitív eredmény: hogy csökkent a halálozás, infarktus és agyvérzés esélye.

Nagyon fontos, hogy a kormányzat a jövőben is prioritásként kezelje ennek a 730 ezer betegnek az ellátását, biztosítsa a korszerű antidiabetikus terápiák elérhetőségét és továbbra is támogassa a szakmai irányelvek fejlődésének megfelelő betegellátást, hogy ez a kedvező tendencia folytatódhasson.

Megjelent a diabetes2016/3. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!