Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

Elindult az Év Magánrendelője 2016 szavazás

Az Év Magánrendelője 2016 szavazás idén is a legjobb magánintézményeket keresi. A rekordszámú, több mint 500 jelöltre szavazni a www.evmaganrendeloje.hu oldalon lehet május 20-ig.

A magyar lakosság 69 százaléka csak komolyabb megbetegedés esetén fordul orvoshoz, derült ki a HáziPatika.com által készített friss felmérésből. A kutatás 3035 fő megkérdezésével készült a Central Online Panelen, online kérdőív segítségével 2016 márciusában. A minta a 18+ éves internetező magyar lakosságra vonatkozóan nem, kor és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A kutatás arra is rámutatott, hogy a magán-egészségügyi intézményekbe járó betegek több mint 90 százaléka elégedett az ellátással, míg az állami kórházakban, rendelőkben vagy diagnosztikán a válaszadók 70 százaléka tapasztalt negatívumokat.

Orvoshoz? Csak ha nagy a baj!

Hogy szükségünk van-e orvosra, illetve szűrővizsgálatra, az nem eldöntendő kérdés. Azonban azt már mi magunk választhatjuk meg, hogy mikor keressük fel az egészségügyi intézményt (egyáltalán felkeressük-e), és állami vagy magánintézménybe megyünk-e.

– Az idei felmérés igazolta a feltevésünket, miszerint a magánkézben levő intézmények egyre jelentősebb alternatívát jelentenek az állami tulajdonú kórházak, rendelőintézetek vagy diagnosztika helyett. A tavalyi évben magánrendelésen részt vevők szerint nincs olyan szempont, amelyben nem a magánintézmények érnek el jobb minősítést, legyen szó higiéniáról, megbízhatóságról, segítőkészségről vagy szakmai hozzáértésről – mondta Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője.

A magyar lakosság 69 százaléka csak komolyabb akut megbetegedés esetén fordul orvoshoz, elenyésző azoknak az aránya, akik a betegség legkisebb gyanújával is szakemberhez fordulnak. Közel 10 százalék saját bevallása szerint pedig sosem jár orvoshoz. Úgy tűnik azonban, hogy az életkor előrehaladtával egyre komolyabban vesszük az előjeleket, 60 év felett jelentősen nő azoknak az aránya, akik már a megbetegedés gyanúja esetén is orvoshoz fordulnak.

Abban, hogy csak komolyabb megbetegedés esetén fordulunk orvoshoz, jelentős szerepet játszhat, hogy a magyar lakosság 70 százaléka tapasztalt már negatívumokat az állami intézményekben. Leggyakrabban az alapvető higiéniai hiányosságokra és a kiszolgáltatottságra panaszkodtak, a válaszadók 35 százaléka pedig azzal is szembesült, hogy az orvoshiány miatt nem kap megfelelő ellátást.

A rendszeres szűrés fontossága

A felmérésből az is kiderült, hogy majdnem minden negyedik emberrel előfordult már, hogy valamilyen betegségére ellenőrző szűrővizsgálat során derült fény. A kutatásban részt vevők 84 százaléka jelenik meg legalább kétévente valamilyen egészségügyi szűrővizsgálaton. Az elsőre nagynak tűnő arány esetében azonban érdemes figyelembe venni, hogy nem mindegy, hogy milyen szűrővizsgálatokon veszünk részt. Egy nőgyógyászati probléma időbeni felismeréséhez ugyanis aligha elég, ha kétévente felkeressük a fogorvosunkat. Az ellenőrző szűrővizsgálatokon leggyakrabban cukorbetegséget, cisztát, magas vérnyomást, méhnyakrákot, melldaganatot vagy egyéb nőgyógyászati betegséget sikerült időben diagnosztizálni.

Szavazzon ön is az Év Magánrendelőjére!

– A szavazással az is a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egészségünkkel törődnünk kell, a rendszeres szűrés pedig elengedhetetlen, továbbá, hogy ma már bőven van választási lehetőségük, hogy milyen intézményt keressünk fel. Ez utóbbit igazolja az is, hogy az idei évben 500-nál is több magánintézmény csatlakozott a versenyhez – mondta a HáziPatika.com főszerkesztője.

A közönségszavazás április 10-én indult, a páciensek május 20-ig voksolhatnak kedvenc magánorvosaikra. Magánrendelők még április 30-ig jelentkezhetnek.

Szavazzon az Év Magánrendelőjére, és nyerjen wellness-hétvégét!

Amit kisorsolunk: 3 nap, 2 éjszaka pihenés Pécsett a Hotel Makár Sport & Wellnessben 2 fő részére, félpanziós ellátással.

Díjak, zsűri

A magán-egészségügyiintézmények idén is három kategóriában versenyeznek (egyéni, csoportos praxis, valamint egynapos és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények), továbbá kiosztják majd az Év Diagnosztikai Intézménye díjat is. Kategóriánkét két díjat nyerhetnek el az intézmények: szakmai és közönségdíjat, illetve az abszolút győztes az Év Magánrendelője fődíjat. Az elismeréseket a 6 tagból álló szakmai zsűri ítéli oda: Prof. Kaló Zoltán, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, Dr. Torzsa Péter egyetemi docens, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem alapítvány alapítója, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója, Zöldi Péter közgazdász, egészségügyi menedzser, a weborvos.hu ügyvezető igazgatója, az Orvosok Lapja lapmenedzsere és Kulcsár Hajnal, a HáziPatika.com főszerkesztője, a Central Digitális Média Kft. munkatársa.

Megjelent a diabetes2016/2. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!