Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

Edukátorképző tanfolyam 2016

2016 tavaszán 20. alkalommal került sor a Juvenilis Diab Help (JDH) Alapítvány által szervezett és támogatott edukátorképző tanfolyamra a Gánt-Bányatelepen lévő Fecskepalotában. A résztvevők az ország minden tájáról érkeztek. Közülük többen már eddig is elkötelezetten segítették a diabéteszeseket például táboroztatással, diabétesznap szervezésével.

Illusztráció

A helyszín kiválóan alkalmasnak bizonyult. A 14 résztvevő, a szervezők és előadók kényelmesen elfértek, miközben otthonosan belaktuk az egész épületet. A túlzás nélkül is festőinek nevezhető dombok között megbújó kis falucska csöndes, nyugodt környezete is segített bennünket, hogy kiszakadjunk a hétköznapi mókuskerékből, és ezt a négy napot tényleg a diabétesz és − ami legalább ennyire fontos − egymás megismerésére fordíthassuk. Ebben a mobiltelefonok gyenge lefedettsége is segítségünkre volt. A szép természeti környezet minden nap alkalmat adott a mozgásra is, ami a cukorbetegség kezelésének egyik fő pillére.

Már első nap délután, alig hogy megérkeztünk, megkezdődött a tanulás. Az első előadást Keglevich Pál, az alapítvány és a program életre hívója tartotta. Majd Gyurcsáné Kondrát Ilona vezetett be minket a dietetika sűrűjébe. Jó mélyen… Miközben záporoztak ránk a tényszerű ismeretek, közvetlen stílusának köszönhetően egyszeriben barátságos lett a légkör, s ez az egész hétvégét végigkísérte. A vacsora utáni ismerkedési estet Mályi Gábor vezette, aki a társaság összebarátkozásáért is sokat tett. Az esti program elején még egymás nevét sem nagyon tudtuk, a végére pedig annyira összemelegedtünk, hogy alig tudtuk a játékot, beszélgetést abbahagyni.

Ennek persze másnap reggel meglett a böjtje. A tanulásra nem csak az egyéni érdeklődésünk sarkallt minket, a tanfolyam végén vizsgával kellett számot adni tudásunkról. Második nap többek között dr. Halmos Tamás tartott előadást a diabétesz osztályozásáról és dr. Halmos Tamásné a diabetológiai szakasszisztens képzésről. Az ebéd jó alkalmat teremtett a szénhidrátbecslésre. Hogy ez kinek-kinek hogyan sikerült, azt néhány órával később a vércukormérőjéről tudta leolvasni. Az esetleges fölösleges kalóriáktól pedig az ebéd utáni közös kirándulás alatt lehetett megszabadulni. Ennek azért is nagyon örültem, mert végre nem csak elmagyarázták a mozgás fontosságát, hanem eleve a program része volt. Délután az inzulinpumpákkal ismerkedhettünk meg a gyakorlatban is. Ki lehetett próbálni a kanül beszúrását, vagy akár a patron felszívását is, és testközelből megnézni a Magyarországon forgalmazott mindhárom inzulinpumpát tartozékokkal. Az esti csapatépítő játékok megint nem kedveztek a korai lefekvésnek.

Harmadik nap Orosz Judit kalauzolt el bennünket a pszichológia világába, mind elméleti, mind gyakorlati ismereteket szerezhettünk. A gyermekkori cukorbetegség inzulinos kezeléséről, valamint a serdülők élettani sajátosságairól dr. Blatniczky Lászlótól és dr. Békefi Dezsőtől tanulhattunk.

Minden témát és előadót nem lehet itt felsorolni, de ezúton is köszönetet szeretnék mondani a szervezőknek és az előadóknak, hogy lehetővé tették számunkra ismereteink gyarapítását. Bízom benne, hogy amit a négy nap alatt kaptunk, azzal nem csak saját magunk, hanem más cukorbetegek javára is lehetünk majd

M. Gáborfrissen végzett edukátor

Megjelent a diabetes2016/2. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!