Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

Diabétesz és életbiztosítás

Illusztráció

Biztosítási szakértőként dolgozom, s nap mint nap, különböző típusú diabétesszel küzdő egyének érdeklődnek nálam kockázati életbiztosítások után. Rendszerint elmesélik, milyen sok helyen falba ütköztek.

Valóban, jó néhány biztosító kizárólag baleseti fedezeteket kínál a cukorbetegek számára, mivel nagy kockázatot jelenthetnek a betegség szövődményei. Természetesen vannak kivételek.

Az első kudarc után ne adják fel: járják körbe a piacot, vagyis kérdezzenek meg több biztosítót! Ma már egyre több helyen kínálnak komplex életbiztosítási csomagot cukorbetegek számára is.

Amit még tudniuk kell: megfelelő orvosi dokumentációt kell vinniük! Szükség van egy egészségügyi nyilatkozatra s a diabéteszest kezelő orvos friss szakvéleményére.

Mit jelent a komplex életbiztosítási csomag?

Olyan fedezetre gondolok, mint a kritikus betegség, amely több mint tíz, különböző nagy betegség diagnosztizálását követően térít az ügyfélnek a gyorsabb és jobb körülmények közötti gyógyulás érdekében. Daganatos betegség, stroke, szívroham, veseelégtelenség, végtagvesztés szerepel többek között e betegségek körében.

Köthet az ügyfél konkrét életbiztosítást, amely tragédia esetén fizet a kedvezményezettnek vagy az örökösnek. Mi történik, ha a TB állapít meg egy rokkantsági fokozatot? Erre a rokkantsági ellátás fedezet nyújthat segítséget. A különböző műtéti típusok térítésére is van olyan fedezet, amely segíthet anyagilag a lábadozási időszakban.

Minden eset egyedi

Ami a legfontosabb: minden eset egyedi, és a lehetőségek attól függnek, hogy milyen típusú a diabétesz, illetve ki milyen kezelésben részesül (gyógyszeres vagy inzulinos), milyenek a leletei stb. Amivel érdemes számolni, hogy a biztosítók egy előzetes kockázat-elbírálás után állapítják meg a személyre szabott díjakat a fedezetekre, vagyis ez után lehet kimondani azt, hogy köthet-e az ügyfél biztosítást, vagy elutasítják.

Konkrét példa

De ne csak „látatlanban” beszéljünk. Szeretnék egy konkrét példát bemutatni. A közelmúltban egy 33 éves hölgy keresett meg, aki 17 éves kora óta cukorbeteg, minimálisan túlsúlyos, napi négyszer kap inzulint.

Az ő esetében, így alakultak a díjak:

  • életbiztosítási fedezetre: +200 százalékos díjemelés
  • rokkantsági ellátásra: +200 százalékos díjemelés
  • kritikus betegség fedezetre: +100 százalékos díjemelés
  • műtéti fedezetre: +225 százalékos díjemelés

A százalékokat nézve a fentiek rosszul hangozhatnak, de ha megnézzük a konkrét számokat, láthatják, nagyon kedvező díjat alakítottunk ki számára:

  • 1 millió forintos életbiztosítás: 750 Ft/hó
  • 1 millió forintos rokkantsági ellátás: 390 Ft/hó
  • 1 millió forintos kritikus betegség biztosítás: 660 Ft/hó
  • 100 ezer forintos műtéti térítés: kb. 3000 Ft/hó (ez elég drága, ki is szoktuk hagyni, ha nem ragaszkodnak hozzá)

Eper Attila

Megjelent a diabetes2016/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!