Feltöltés dátuma: 2016.05.13.

„Túlteljesíteni a cukorbetegséget”

Diabetes Grand Tour 2016

A Team Blood Glucose non-profit szervezet, amely az Egyesült Királyságban működik. Mottója: „Túlteljesíteni a cukorbetegséget”; célja pedig, hogy az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeket, valamint a 2-es típusú diabétesz által veszélyeztetett személyeket támogassa, hogy mozogjanak, kezeljék állapotukat, illetve megelőzzék a betegség kialakulását.

Illusztráció

A Team Blood Glucose szervezet alapítója, Paul Buchanan 44 éves korában lett 1-es típusú diabéteszes. A közösségi hálóhoz fordult, hogy információkhoz jusson és sorstársakra találjon, majd létrehozta a Nagy-Britannia Diabéteszes Online Közössége nevű csoportot (#GBDoc), amely szerdánként brit helyi idő szerint este 9 órakor (nálunk este 10 óra) nyilvános csevegést tart a Twitteren. A #GBDoc akkora népszerűségre tett szert, hogy mintájára világszerte más diabétesz-közösségek is TweetChateket szerveznek saját anyanyelvükön.

Paul felismerte, rengetegen kíváncsiak arra, hogy a cukorbetegség mellett miként sportolhatnak aktívan. Arra is rájött, hogy sokan tartanak a sportnak, a mozgásnak a cukorbetegségre gyakorolt hatásától. Megoldásként megalapította a Vércukorcsapatot (Team Blood Glucose), hogy bizonyítsa: a mozgás kulcsszerepet játszik a diabétesz kezelésében.

Illusztráció

Paul lelkes kerékpározó, 2013 óta szervezi a Team Blood Glucose Diabetes Grand Tourt, az egyedülálló kerékpártúrát, amely az EASD konferenciának a megelőző évben otthont adó városból az aktuális évi helyszínre vezet. Az EASD a diabétesz tudományát támogató legnagyobb európai szervezet. Éves konferenciája a világ legnagyobb szakmai diabétesz-programja, a kutatás, az egészségügyi ellátás, a gyógyszeripar és az egészségügyi technológia szereplőinek ad lehetőséget az eszmecserére.

2013-ban cukorbetegek kerékpároztak Brüsszelből Barcelonába, 2014-ben a spanyol fővárosból Bécsbe. Tavaly 2000 kilométert tekertek a résztvevők az osztrák fővárosból Németországon át Stockholmba, ahol az EASD elnöke köszöntötte őket.

Az EASD szakmai konferencia, nem nyilvános esemény, de a diabéteszesek megérkező csoportja emlékezteti a küldötteket, hogy a betegek szükségleteit kell első sorban szem előtt tartaniuk.

A biciklitúra komoly fizikai kihívást jelent, de közben azt is bizonyítja, hogy a cukorbetegség semmilyen akadályt nem jelenthet, a megfelelő oktatásnak és a sorstársak támogatásának köszönhetően bármire képesek a diabéteszesek.

„Szeretnénk megmutatni, hogy a cukorbetegség semmilyen akadályt nem jelent” – vallja Paul Buchanan.

Illusztráció

A Team Blood Glucose Diabetes Grand Tour 2016-ban augusztus 29-én indul Stockholmból és Svédországon, Dánián keresztül halad délnek Németországban. A túra résztvevői Münchenben érik el úti céljukat szeptember 12-én, a konferencia hivatalos nyitónapján, ráadásul a híres müncheni Oktoberfest idején! A kerékpárutat két részletben teszik meg: a Stockholmtól Koppenhágáig tartó első szakasz 750 kilométer hosszú, összesen 5000 méteres szintkülönbséggel. Ezt 6 nap alatt tekerik végig. A dán fővárosban eltöltött pihenőnap után 8 nap alatt kerekeznek el Münchenbe, ez idő alatt 1100 kilométert tesznek meg, 9000 méteres szintkülönbséggel.

Az út célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, illetve a testmozgás és a helyes táplálkozás fontosságára annak kezelésében, megelőzésében. A résztvevők tapasztalatokat szerezhetnek, melyeket azonnal meg is oszthatnak egymással, hogyan kontrollálják betegségüket egy többnapos, állóképességet igénylő utazáson.

Az érdeklődő biciklisták bármely szakaszra regisztrálhatnak, az igazi kihívás kedvéért akár mindkettőre is! A kerékpárút komoly teljesítmény, „kárpótlásul” Európa több csodálatos városán és ikonikus táján vezet keresztül.

Naponta legalább két pihenőt és egy ebédszünetet iktatnak be a szervezők, a szállást pedig négycsillagos hotelekben biztosítják.

Alex Wild
Team Blood Glucose
fordította: József Attila

Megjelent a diabetes2016/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!