Inzulinadagolás

Óra vagy életmód?

Tavaszi saláta

Tavaszi saláta

Szerző: Kicsák Marian

1 tápanyagtartalma: Energia Fehérje Zsír Szénhidrát 116 kcal 8 g 2 g 15 g Hozzávalók 4 adaghoz: 1 db fejes saláta, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fejes káposzta, 15 dkg mirelit kukorica, 8 dkg
 … Tovább

Paradicsomos spenótsaláta

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma: Energia Fehérje Zsír Szénhidrát 220 kcal 8 g 11 g 20 g Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg spenót, 25 dkg paradicsom, 5 dkg császárszalonna, 10 dkg Graham-kenyér, 1 csomó újhagyma, 3
 … Tovább
Rukkolasaláta eperrel

Rukkolasaláta eperrel

Szerző: Kicsák Marian

Rukkolasaláta eperrel

Rukkolasaláta eperrel

1 adag tápanyagtartalma: Energia Fehérje Zsír Szénhidrát 182 kcal 5 g 14 g 9
 … Tovább

Tavaszi töltött szőlőlevél hidegen tálalva

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma: Energia Fehérje Zsír Szénhidrát 405 kcal 7 g 25 g 34 g Hozzávalók 4 adaghoz: 5 dkg zeller, 23-24 nem permetezett szőlőlevél, 20 dkg krémsajt, 15 dkg rizs, 5 dkg tisztított
 … Tovább

Rukkolasaláta narancsos öntettel

Szerző: Kicsák Marian

1 adag tápanyagtartalma: Energia Fehérje Zsír Szénhidrát 55 kcal 1 g 3 g 6 g Hozzávalók 4 adaghoz: 15 dkg friss rukkola, 20 dkg friss eper, néhány szem fekete olívabogyó, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál frissen
 … Tovább

Levélzöldségek tavasszal

Szerző: Kicsák Marian

A levélzöldségek közül a fejes salátát említem elsőként, amely talán a legkedveltebb zöldségek közé tartozik tavasszal. Amint megjelenik a piacon, a legtöbbünk gondolatában azonnal összekapcsolódik a tojásos nokedli képével. Egy évben egyszer ezt a menüt én magam is szívesen elkészítem. Manapság azonban a piacokon nemcsak fejes salátát vehetünk. Kaphatunk fodros levelű lollót, tölgysalátát, jégsalátát, endíviát, madársalátát, rukkolát vagy lila színű radicchiót is.

 … Tovább
Az egész család egészségesen él

Joslin-díjasaink

Az egész család egészségesen él

Horváth Ernő 63 éves kaposvári nyugdíjas, jól érzi magát, szövődménymentesen él. Néha a két felnőtt lánya cukorszintjét is megméri, normális értékeket kapnak, hál’ istennek nem öröklődött a betegség. De azért az egész család diabéteszeseknek javallott, egészséges koszton él, azokat a főzelékeket, salátákat eszik, amiket az édesapa.

 … Tovább

MentaPRO Alapítvány

„Megküzdési folyamat” a diabétesz elfogadásában

Szerző: Bóta Tímea

Egy diabétesszel frissen diagnosztizált gyermek vagy felnőtt, valamint családjuk legtöbbször krízishelyzetbe kerül. Ha tudjuk, hogy a lelkünk meghatározott terv szerint dolgozza fel a nehézségeket – a sokk, a tagadás, a harag, az alkudozás, a kilátástalanság után már felfelé visz az út −, akkor könnyebb lehet az elfogadás is.

 … Tovább
Nem cuki a baba

Nem cuki a baba

Szerző: Kovács Áron

Első írásomban itt, a Diabetes magazinban a bevezető jóval hosszabb lesz az igazi hírnél, amit csak a végén olvashattok! Akinek nincs ideje, az tehát csak a végét olvassa el, a ráérősebbekkel megosztom előtte egyik cukros problémámat, ami régóta foglalkoztat.

 … Tovább

Pumpamese

48 éve vagyok 1-es típusú cukorbeteg. Végigéltem a főzéssel fertőtlenített üvegfecskendők és szaggató tűk korát, az egyszer használatos fecskendőkét, majd jöttek a tollak, a naponta többször adagolt inzulinok, s végre saját magunk mérhettük a pillanatnyi vércukorértékeinket. Egyetlen dolog nem jött el csupán, az egyenletes vércukorszint. (Az azonban eredmény, hogy a mentő még sosem jött értem cukorkiugrás miatt – nagyon szeretném, ha ez így is maradna!)

 … Tovább
Mikor van reggel, és mikor este?

Olvasónk kérdezte

Mikor van reggel, és mikor este?

Szerző: Dr. Rakk Erika

Életvitelem szerint éjfélkor vagy kicsit később fekszem le, viszont 9 óra körül kelek. Inzulinos lettem. Az inzulint adagolhatom-e az életmódom szerint: ébredés után 9 órakor, majd 14 és 19 órakor, az éjszakai adagot pedig 24 órakor? Vagy kénytelen vagyok felkelni 6.30-kor, hogy ettől kezdve a fenti 5 óránkénti beadással megegyező, de más időpontban kezdődő (11.30, 18.30, 22.00 óra) adagolást betartsam? Kérdésem, hogy az órához vagy a napi felkeléshez, lefekvéshez igazítható-e az inzulin beadása?

 … Tovább

Sebápolás

Információk a kötszerekről

Sorozatunk célja, hogy tanácsokat adjunk a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények megelőzéséhez, gyógyításához. Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet és végtagjai megmenthetők!

 … Tovább

Az érbetegség rizikója – II.

Szerző: Dr. Tschürtz Nándor

Előző számunkban kezdtük ezt az érdekes és olvasmányos cikket, amelyből az érbetegségek rizikófaktorait ismerhetjük meg. Most az előző részben többször is emlegetett koleszterinről lesz szó.

 … Tovább
Barackos buborék

Barackos buborék

Az Év Cukormentes Tortája címet tavaly a barackos buboréktorta érdemelte ki. A budapesti Horváth cukrászda műve cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. Meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy a cukrászda tulajdonosa, Horváth Ferenc diabéteszes, inzulinpumpát használ. Gondoltuk, megismerkedünk a cukrásszal, körülnézünk a cukrászdában – ehelyett komplett birodalomba nyertünk betekintést.

 … Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!