Recept-sarok
Csalafinta joghurtos citromfagyi
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
99 kcal | 2 g | 8 g | 7 g |
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 40 dkg cukkini,
- 3 db nagy citrom,
- 10 dkg nyírfacukor,
- 40 dkg görög joghurt,
- 2 dl tejszín,
- 2 ek. folyékony édesítő
A cukkinit hámozzuk meg és vágjuk kockákra, majd tegyük egy kisebb lábosba. Öntsük hozzá a nyírfacukrot, és reszeljük bele a forró víz alatt alaposan lesikált citromok héját. Vágjuk félbe a citromokat, piszkáljuk ki a magokat, majd facsarjuk bele a levét úgy, hogy a húsából minél több kerüljön bele. Én szó szerint tíz körömmel szoktam nekiesni, így tényleg csak az nem kerül bele, aminek nem is kell. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje, és időnként megkeverve főzzük lekvár sűrűségűre. Ha kész, hűtsük le. Ha már hideg, keverjük össze a joghurttal.
A tejszínt verjük fel a folyékony édesítővel, és forgassuk a citromos-joghurtos krémhez. Öntsük egy jól záródó műanyag dobozba, és tegyük a mélyhűtőbe. Amikor kezd megszilárdulni, keverjük át egy villával, és még legalább kétszer ismételjük meg (úgy fél óránként). Így széttörjük a jégkristályokat és jól „gombócolható”, krémes fagylaltot kapunk. Tálalás előtt fél órával tegyük át a normál hűtőbe, így pont jó lesz az állaga az adagoláshoz.
Rántott camembert dióbundában áfonyás szedermártással
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
670 kcal | 30 g | 55 g | 12 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg fekete szeder,
- 4 db 10 dkg-os camembert sajt,
- 15 dkg darált dió,
- 1 db nagy tojás,
- 6 dkg diabetikus áfonyalekvár,
- só,
- frissen őrölt szerecsendió,
- olaj a sütéshez
Mossuk meg a szedret, és kevés vízzel, valamint az áfonyalekvárral tegyük fel főni. Időnként keverjük meg, és rotyogtassuk addig, míg a gyümölcs megpuhul, kicsit szétfő. Ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá. Amikor elkészült, kóstoljuk meg, hogy kell-e még édesíteni.
A tojást egy csipet sóval és frissen őrölt szerecsendióval verjük fel. Mártsuk bele a sajtokat úgy, hogy mindenhol érje a tojás, majd forgassuk meg a darált dióban. (Igen, a lisztet szándékosan kihagytam. a camembert sajtot liszt nélkül is jól be tudja vonni a tojás, akkor hát spóroljunk a szénhidráton!) Forró olajban süssük mindkét oldalát addig, amíg megpirul rajta a dió. (Óvatosan, két lapáttal fordítsuk meg!) Tálaljuk a szedermártással.
Pilótakeksz házilag, cukor nélkül
1 darab tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
159 kcal | 2 g | 13 g | 8 g |
Hozzávalók 25 darabhoz:
- 30 dkg fehér tönkölyliszt,
- 20 dkg vaj (vagy margarin),
- 10 dkg nyírfacukorpor,
- 1 csipet só,
- 1 kk. vaníliavelő,
- 2,5 dkg keserű kakaópor,
- 1 db tojás,
- kevés liszt a szóráshoz
A krémhez:
- 15 dkg cukormentes tejcsoki,
- 5 dkg cukormentes étcsoki,
- 2 dl tejszín
A lisztet keverjük össze a sóval, a vaníliával és a nyírfacukor porral. Morzsoljuk el a vajjal (forgókéses robotgépben könnyebb). Gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojást. Ha ez megvan, felezzük el a tésztát, és az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaót. Fóliába csomagolva hűvös helyen pihentessük legalább egy órát. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra és szaggassuk ki a korongokat. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg illatozni nem kezd, vagy amíg egy leheletnyi színt nem kap az alja. Ez olyan 8-10 perc.
A krémhez daraboljuk fel a csokit és melegítsük addig a tejszínnel, amíg fel nem olvad benne. Hagyjuk hűlni, közben időnként keverjük át. Amikor elkezd dermedni (épp hogy már nem folyik, hanem kezdi megtartani a formáját), töltsük nyomózsákba, és a nyomjunk belőle kis halmokat a vaníliás kekszekre. Tegyünk mindegyikre egy-egy kakaós kekszet, és óvatosan nyomjuk össze. Itt fontos a gyorsaság, mert gyorsan dermed a csoki!
Ha szeretnénk kicsit kisebb szénhidrát-tartalommal elkészíteni a kekszeket, akkor a fehér tönykölyliszt helyett használjuknk szénhidrátcsökkentett lisztet, a nyírfacukor helyett pedig eritritport.
Ha kisebb kiszúróval szaggatjuk ki a korongokat, akkor több kekszünk lesz, több részre oszlik el a szénhidráttartalom, ezért 1 db kevesebbet tartalmaz majd. Így könnyebb beilleszteni az étkezésekbe.
Cseresznyés rebarbaradzsem fahéjas meggyel
100 gramm tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
51 kcal | 1 g | 0 g | 15 g |
Hozzávalók:
- 90 dkg rebarbara,
- 60 dkg cseresznye (magozva),
- 60 dkg meggy (magozva),
- 1 db citrom leve,
- 50 dkg nyírfacukor,
- 2 rúd fahéj,
- 2 csomag Dr. Oetker dzsemfix 3:1
Mossuk meg a gyümölcsöket. A cseresznyét és a meggyet szárazzuk le és magozzuk ki. A rebarbarát vágjuk 1-2 centis darabokra. Pucolni nem kell! Tegyük egy nagy fazékba a fahéjrudakkal együtt, facsarjuk rá a jól megmosott citrom levét és szórjuk meg a nyírfacukorral. Egy tiszta fakanállal keverjük össze, és várjunk amíg levet enged. Ha ez megtörtént, forraljuk fel. Főzzük addig, amíg a gyümölcs megpuhul és kicsit szétesik. Keverjük el benne a dzsemfixet, és zubogva hagyjuk forrni még 3-5 percig. Kóstoljuk meg, mert lehet, hogy tovább kell még édesíteni. (Ez attól függ, hogy a gyümölcsök mennyire voltak édesek vagy savanykásak, amiket beletettünk. Ehhez használhatunk folyékony édesítőt vagy még egy kis nyírfacukrot). Töltsük előkészített üvegekbe, zárjuk le, és 24 órára tegyük őket száraz dunsztba.
Tonhalas krumpligolyók csilis-citromos joghurttal
1 adag tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
343 kcal | 16 g | 21 g | 23 g |
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg krumpli,
- 2 konzerv olajban eltett tonhal (160 g),
- 1 szál újhagyma,
- 1 db tojás,
- 2,5 dkg liszt,
- olaj a sütéshez
A joghurtos mártogatóhoz:
- 25 dkg görög joghurt,
- 1 db citrom héja,
- 1/2 db citrom leve,
- frissen őrölt csili,
- só
A krumplit sós vízben főzzük meg, majd szedjük le a héját. Rögtön törjük át egy krumplinyomóval, és még forrón adjuk hozzá a két konzerv tonhalat a benne lévő olajjal együtt. Mivel még forró a krumpli, magába szívja majd a hal és az olaj összes ízét. Sózzuk meg, szórjuk bele az apróra vágott újhagymát, és jól dolgozzuk el. Tegyük félre hűlni. Amikor lehűlt, dolgozzuk bele a tojást meg a lisztet, és formázzunk csinos kis golyókat a masszából. Forró olajban süssük pirosra, és papírtörlőn csöpögtessük le. Alaposan mossunk meg egy citromot. Reszeljük le a héját, és keverjük a görög joghurthoz. Adjuk még hozzá a fél citrom levét, egy jó adag frissen őrölt csilit, és sózzuk ízlés szerint.
Hortobágyi Annawww.kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu