Feltöltés dátuma: 2015.07.20.

Mit igyon a cukorbeteg, ha sportol?

A rendszeres testmozgás mindenki számára fontos, de cukorbetegség esetén különösen nagy jelentősége van, hiszen amellett, hogy javítja a közérzetet és az életminőséget, pozitív hatással van a testtömegre, kedvező a csontok, ízületek egészsége és a keringés szempontjából; javítja a szervezet inzulinérzékenységét is, vagyis nagymértékben hozzájárul az egészséges szénhidrát-anyagcsere eléréséhez.

A cukorbetegek részéről azonban a sport, a fizikai aktivitás gondos előkészítést igényel. Elengedhetetlen a vércukor-önellenőrzés, s amennyiben szükséges, a szénhidrátbevitel a testmozgást előtt. Ugyanakkor a megfelelő folyadékellátottság, vagyis az, hogy eleget igyunk a fizikai igénybevétel előtt, alatt és után, szintén lényeges és hozzájárulhat a jó teljesítményhez.

Edzés előtt

Miért? Az edzés előtti folyadékfogyasztás célja a szervezet optimális folyadék- és elektrolitellátottságának biztosítása.

Mikor? A sportolás megkezdése előtt körülbelül 2 órával.

Mennyit? 4-6 dl folyadék elfogyasztása javasolt.

Mit? Az innivaló ne legyen se túl hideg, se túl meleg (optimális a 15-21 Celsius-fokos ital, fogyasztása élvezetes és nem terheli meg feleslegesen a sportoló szervezetét); a víz, ásványvíz megfelelő választás, de a tapasztalatok szerint az ízesítés (néhány csepp citrom- vagy grapefruitlé és energiamentes édesítőszer), valamint a változatos italválasztás segít a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztásában.

Edzés alatt

Miért? A folyadékpótlás célja az edzés során a testtömeg 2 százalékát meghaladó testtömegveszteség elkerülése, mert az nagymértékben rontja a fizikai teljesítményt és a koncentrációt.

Mikor? Az edzés, verseny alatt folyamatosan, 15-20 percenként.

Mennyit? A verejtékezéssel, légzéssel elveszített folyadék mennyisége nagy egyéni különbségeket mutat, függ például a sportág típusától, a külső környezet hőmérsékletétől, páratartalmától, a sportoló nemétől, az edzés intenzitásától. Ezért a legjobb az egyénre szabott folyadékpótlás; átlagosan alkalmanként 1,5-3 dl folyadék elfogyasztása javasolt, de extrém igénybevétel esetén akár 2 liter is lehet az óránként elveszített vízmennyiség.

Mit? 1-1,5 óránál rövidebb, enyhe intenzitású sporttevékenység (például könnyű séta) esetén a víz, ásványvíz is elegendő. 1-2 órás, mérsékelten intenzív sport esetén a víz mellett gyümölcslé vagy szénsavmentes üdítő is választható az izmok szénhidrátellátása és az optimális vércukorszint biztosítása miatt. 2 óránál hosszabb és/vagy intenzív edzés esetén már a szénhidrátok mellett az elektrolitok (nátrium, kálium) pótlására is szükség van, például valamilyen sportital formájában. (A sportital nem azonos az energiaitallal, bár sokan tévesen összekeverik – a szerk.)

Edzés után

Miért? A folyadékbevitel célja edzés után a folyadék- és elektrolit-egyensúly helyreállítása.

Mikor? Az edzés, verseny befejezése után minél hamarabb, folyamatosan.

Mennyit? Általános szabály, hogy minden egyes kilogramm elveszített testtömeg után 1,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt.

Mit? A víz, ásványvíz is megfelelő választás, hiszen a hétköznapokban megszokott étrend biztosítja a szükséges nátriumot és tápanyagokat, a változatosság azonban bizonyítottan megkönnyíti a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztását. Fontos azonban, hogy a szénhidráttartalmú italok (pl. gyümölcslevek, tejes italok, turmixok) ilyen esetekben is beleszámítanak a napi kalória- és szénhidrátmennyiségbe.

Szűcs Zsuzsanna
MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Megjelent a diabetes2015/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!