Feltöltés dátuma: 2015.06.16.

Mediq Direkt Sebkezelési és Ápolási Centrumok

A 2015 márciusában megszervezett Civil Fórum egyik előadója, a Mediq Direkt Kft. szakmai igazgatója, Rising Károlyné rendszeres látogatója és tanácsadója a diabéteszes betegeknek.

Illusztráció.

A hallgatóság jelentős része ismerősként üdvözölte, mert országszerte a települések cukorbetegklubjaiban, egyesületeiben folyamatosan tanítja az önvizsgálatot, ismerteti a betegség következtében jelentkező, betegek és hozzátartozók által is jól felismerhető elváltozásokat.

Kevés tiltó mondatot használ, inkább ajánl, kér és javasol. Az utóbbi években olyan sebes, olykor elhanyagolt eseteket is bemutat figyelemfelhívásként, amelyek maradandó nyomokat hagynak a betegekben. Így tette ezt az idén is.

Sajnálja, hogy az általa vártnál lassabban fogadják el a betegek az orvosok és ápolóik javaslatait. A baj okát abban látja, hogy a betegek nem fordulnak időben speciális szakorvosokhoz, sebészhez, érsebészhez, ortopédushoz vagy bőrgyógyászhoz.

„Rájöttem, hogy akkor segítek igazán a baj megelőzésében, ha kendőzetlenül elmondom és esetleg megmutatom, hogy milyen szövődmények elkerülése miatt szükséges és érdemes az orvos, ápoló utasítását betartani. Néhány példát is mondok: a láb tehermentesítésére a vizsgálatot követően az ortopédus felírja a cukorbetegeknek a speciális cipőt. A klubfoglalkozásra érkezők bőrét, mozgását, öltözetét, lábbelijét automatikusan megfigyelem. Kevés betegen látom az egyre formásabb, »ortopéd cipő neuropátiás láb ellátására« elnevezésű diabétesz-cipőt. Mikor az előadásomban elérkezek a kötéscserék és tehermentesítés szükségességéhez, megkérdezem, hogy ismerik-e a cipőt. Szinte kórusban mondják, kinek mikor írták fel. Megdöbbennek, amikor bemondom, hogy az asztal alatt hány pár diabétesz-cipő van. A felírt, kiváltott, de nem hordott cipő nem fog segíteni.”

A cipők mérete befolyásolja, hogy miként tudjuk megtanítani a betegek lábsebét kötözni és mozgásra, legalább sétára rábírni őket.

A bőrelváltozásokat, a kisebb sebeket nem veszi minden beteg komolyan. Súlyos állapotban kerülnek szakemberek elé. Amennyiben a családorvosok tudnak a sebekről, a betegeket szakorvoshoz küldik tovább. A rendelői zsúfoltság, a teljesítményvolumen-korlát, a várakozás miatt feladják a betegek. Ez a sajnálatos magyar gyakorlat indította arra az elhatározásra a Mediq Direkt Kft.-t, hogy országszerte sebkezelési centrumokat üzemeltessen.

Kezelési lehetőségek

A Mediq Direkt magánrendelőit 2011-ben indította, hogy azoknak a pácienseknek nyújtson segítséget, akik máshol nem találták meg problémájukra a megoldást, illetve szívesebben keresik fel orvosukat előre egyeztetett időpontban.

A magánrendelők között szerepel bőrgyógyászat, érsebészet, sebészet, illetve traumatológia-ortopédia, ezeken a szakterületeken várják pácienseik jelentkezését.

Minden rendelésük egy nagyon fontos és ritka specialitással is rendelkezik, ez a kiemelt terület a krónikus és nehezen gyógyuló, más betegségek következményeként kialakult sebek gyógyítása. Ma már az ország 11 városában várják pácienseiket, de folyamatosan bővítik centrumhálózatukat.

A rendeléseken tevékenykedő orvosok, asszisztensek évek óta foglalkoznak sebkezeléssel, és tudásukat folyamatosan bővítik hazai és nemzetközi konferenciákon. A kezelések alapját a hazai és nemzetközi irányelvek, protokollok adják, a terápiákban szakembereik szigorúan igazodnak az ellátási szabályokhoz. Amennyiben szükséges, társszakmákat is bevonnak.

Sikerük titka: a szakértelem, a betegek és hozzátartozóik – tanulást követő – közreműködése, a folyamatos kontroll.

Miért választják a páciensek a rendelőt?

  • szakszerű ellátást kapnak,
  • előzetes bejelentkezés alapján, konkrét időpontban jelenhetnek meg,
  • kiváló körülmények közé kerülnek (csak velük foglalkoznak),
  • teljes körű ellátást kapnak (gyógyszeres kezelést is),
  • folyamatos kontroll alatt állnak (állapotkísérés).

Ha további információt szeretne megtudni a rendelésekről, kérjük, látogasson el a www.sebapolas.hu oldalra!

Rendelői tapasztalataikat és szakértelmüket olyan felületen is szeretnék megosztani Önökkel, amelyhez nem szükséges internet. Ezért a jövőben a Diabetes hasábjain rendszeresen találkozhatnak információikkal, a megelőzéssel kapcsolatos és a sebkezelés során felmerült kérdésekre adott válaszokkal.

(x)

Megjelent a diabetes2015/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!