Felkészülés…

DiaEuro 2015

A veseszövődmény étrendi kezeléséről

A veseszövődmény étrendi kezeléséről

Kedves olvasónk, a 74 éves Ilona fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy a már megjelent enyhe veseproblémájának kezelését segítő mintaétrendet jelentessünk meg. Kérése egybecsengett a Civil Fórumon elhangzott egyik előadással. A veseszövődményről már részletesen olvashattak, most következzenek a tudnivalók az ilyenkor szükséges diétáról!

 … Tovább

Olvasónk kérdezte

1-es vagy 2-es típus?

„Ha egy inzulinfüggő 45 éves férfi (7 éve cukorbeteg, nem túlsúlyos) 2008 és 2014 között inzulindependens cukorbetegként volt nyilvántartva (E1090), 2015. január 1-jétől miért lett nem-inzulindependens cukorbeteg (E1190)? Mitől függ a betegséget leíró kód? Jelenleg négyszer ad inzulininjekciót magának, étkezés előtt 12-8-12 egységet, este, lefekvés előtt 42 egységet.”

 … Tovább
Indul az okos vércukormérők korszaka

Indul az okos vércukormérők korszaka

A Csodaszarvas eredetmondából ismert HUNOR és MAGOR néven dobta piacra legújabb saját fejlesztésű vércukormérő készülékét a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő 77 Elektronika Kft.

 … Tovább

Alkalmazkodni kell a megváltozott életvitelhez

A fiatalkori cukorbetegség kezeléséről

A fiatalkori cukorbetegség kezeléséről Cukorbeteg és cukorbeteg között nagy a különbség. Nemcsak az egyéniségek eltérésére gondolok, de a diabétesz különböző típusai mellett az érintettek kora, életvitele is meghatározó. Máshogy kell kezelni egy hetvenéves nyugdíjast, egy gyermeket, és megint másképp egy fiatal felnőttet.

 … Tovább

Mediq Direkt Sebkezelési és Ápolási Centrumok A 2015 márciusában megszervezett Civil Fórum egyik előadója, a Mediq Direkt Kft. szakmai igazgatója, Rising Károlyné rendszeres látogatója és tanácsadója a diabéteszes betegeknek.

 … Tovább

Mit tehet a cukorbeteg veséjének védelmében? A veseszövődmény sokáig tünetmentes marad, így csak rendszeres szűrővizsgálatokkal deríthető fel a kezdeti vesekárosodás jelenléte, az elváltozások súlyossága és a romlás üteme. Sohasem késő elvégeztetni a vizsgálatokat. A már kialakult veseelégtelenség ugyan nem szüntethető meg – ahogy a cukorbetegség sem –, a dialízis (művese)-kezelés indításáig eltelt idő azonban lényegesen, évekkel is kitolható.

 … Tovább

Az V. Civil Fórumon elhangzott előadásom alapján készült rövid összegfoglalóm remélhetőleg segít eligazodni a cukorbetegséggel kapcsolatos legfontosabb törvények, rendeletek útvesztőiben.

 … Tovább

Cimkefelhő:cukorbetegség (diabétesz) családorvos edukáció jog kezelés megelőzés önellenőrzés recept szakellátás személyes szövődmények táplálkozás

Szerzők:Dr. Földesi Irén, Kicsák Marian, Dr. Strényer Ferenc

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!