Szerző: Dr. Földesi Irén Feltöltés dátuma: 2015.06.17.

Indul az okos vércukormérők korszaka

A Csodaszarvas eredetmondából ismert HUNOR és MAGOR néven dobta piacra legújabb saját fejlesztésű vércukormérő készülékét a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő 77 Elektronika Kft.

A 64. generációs Dcont® készülékek – nevükhöz méltóan – prominens „felmenőkkel” rendelkeznek, hiszen tavaly a Hungarikum Bizottság a teljes vércukormérő termékcsaládot a magyar innováció csúcsteljesítményének minősítette, és beválasztotta a hungarikumok előszobájaként ismert Magyar Értéktárba. Az új készülékek „okos” funkcióval is rendelkeznek: a tárolt adatok alapján képesek kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye a hipoglikémia kialakulásának.

Zettwitz Sándorral, a majd 400 családnak biztos megélhetést nyújtó 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatójával beszélgetettünk.

– Kissé szokatlan, hogy vércukormérő készülékeket a hunok és a magyarok mondabeli felmenőiről, Hunorról és Magorról neveznek el. Miért pont ezeket a neveket választották?

– Azt gondoltuk, hogy magyar fejlesztést magyar név illet. Szerettük volna már a vércukormérő készülékek elnevezésével is hangsúlyozni, hogy nálunk minden új ötlet magyar szakemberek fejében születik meg. A 77 Elektronika Kft. azon kevés hazai cég egyike, amely 100 százalékban magyar tulajdonban, magyar mérnökök ötleteit megvalósítva, itthon fejleszti és gyártja világszínvonalú orvosdiagnosztikai eszközeit, közel harminc éve. A 77 Elektronika négyfős családi vállalkozásként alakult, a kezdetektől alapvető értékének tartjuk a hazai innovációt. Az elmúlt 28 évben mindig kiemelt figyelmet fordítottunk a folyamatos fejlesztésre, az állandó, megbízható minőségre. Átlagosan árbevételünk 7-8 százalékát forgatjuk vissza minden évben az új termékek és technológiák fejlesztésébe. Ezt kiváló hazai szakemberekből álló, több mint 80 fős kutató- és fejlesztőmérnök-gárdánk váltja kézzelfogható eredményekre évről évre. A Dcont® HUNOR és MAGOR is az ő munkájuk gyümölcse.

– Miért ajánlaná a Dcont® készülékeket a betegeknek és az orvosoknak? Mivel tudnak többet a konkurens vércukormérőknél?

– Először is a Dcont® az egyetlen valódi magyar fejlesztésű vércukormérő-család. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert sajnos a piros-fehér-zöld logót és a „magyar fejlesztés” feliratot sok esetben a külföldön fejlesztett és gyártott készülékekre is ráteszik, pedig a hazai forgalmazó csak minimális változtatásokat ad hozzá, itthon átfesteti, vagy épp újracsomagoltatja. Éppen ezért a Magyarországon fejlesztett és gyártott termékek iránti kereslet növelése érdekében a kormányzati szerveknek érdemes lenne megfontolniuk a „Magyar Innováció” védjegy vagy termékjel bevezetését. Mindez erősítené a magyar gazdaságot, és az emberek számára is egyértelművé tenné, hogy olyan terméket vásárolt, amely magyar kutatás-fejlesztés eredménye és garantált minőségben itthon adózó, hazai munkaerőt foglalkoztató cég állított elő. Amennyiben az érintettek hiteles információt kapnak, szívesen vásárolják a valódi magyar terméket.

Másodszor, a termékcsalád legújabb típusai, így a HUNOR és MAGOR előtt piacra dobott IDEÁL és TREND készülékeink is jellemzően ±10 százalékos hibahatáron belüli, közel klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesznek lehetővé az otthoni önellenőrzés során. Mérési pontosságuk szigorúbb követelményeknek tesz eleget, mint a 2013-ban elfogadott és 2016. májustól Magyarországon is kötelezővé váló nemzetközi szabvány előírása. Ezzel ma a világ legpontosabb készülékei közé tartoznak. Büszkék vagyunk rá, hogy ennek elismeréseként a Dcont® termékcsaládot a Hungarikum Bizottság nemrég beválasztotta a hungarikumok előszobájaként ismert Magyar Értéktárba.

– Milyen újítások lesznek a HUNOR és ­MAGOR készülékekben?

– A HUNOR és MAGOR a Dcont®-okra jellemző korábbi tulajdonságok (minimális vérmennyiség-szükséglet és mérési idő, automata csíkkidobó stb.) mellett számos újítást is tartalmaznak. Ilyen például a hipoglikémia kockázatának elemzése: a készülék a tárolt adatok alapján képes kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye hipoglikémiára. Emellett kijelző- és csíkmegvilágító funkcióval is rendelkeznek, így sötétben, akár az éjszaka közepén is kényelmesen mérhetünk vele vércukrot, lámpakapcsolás nélkül. A készülékek felülete antibakteriális bevonatot kap, és USB csatlakozás segíti az eredmények könnyű és gyors feltöltését a betegek és szakemberek által egyaránt díjmentesen használható Dcont® eNAPLÓ online vércukornaplóba.

– Közismert, hogy a vállalat a hazai cukorbeteg-társadalom egyik legaktívabb támogatója. Milyen szerepet vállalt a 77 Elektronika az utóbbi években?

– A szakmai szervezetek és kongresszusok, valamint a fiatal kutatók támogatása mellett fontosnak tartjuk, hogy a cukorbetegségben érintett embereknek is segítsünk. Éppen ezért támogatjuk a betegklubokat, a Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó rendezvényeket és a nyári cukorbeteg gyermektáborokat is. Tavalyelőtt 3500 darab, könnyen kezelhető, laboratóriumi pontosságú vércukormérőket adományoztunk a hazai gyermekdiabetológiai szakellátóhelyeknek. Szakmailag és nyereményekkel is segítjük a cukorbetegeknek a Facebookon online fórumot teremtő Tartsd a Szintet! oldalt.

A magyar sikereket is mindig nagy örömmel támogatjuk, hiszen hazai vállalkozásként több mint 25 éve törekszünk mi is erre. Többek között ezért is álltunk már a kezdetektől a magyar cukorbetegek labdarúgócsapata mellé. 2014 szeptemberében a Sanofi gyógyszergyárral közösen Balatonfüreden rendeztük meg a DiaEuro cukorbeteg labdarúgó-Európa-bajnokságot, és az idei évben is a csapat főszponzorai vagyunk.

Dr. Földesi Irén

Megjelent a diabetes2015/2. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!