Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2015.03.29.

Olvasónk kérdezte

Tesztcsík – két mérőhöz?

Illusztráció.

2003 óta 1-es típusú cukorbeteg vagyok. Nagy érdeklődéssel olvastam egy korábbi lapszámban a tesztcsík felírásáról szóló cikküket. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem. Nekem két vércukormérőm van, az egyik mindennapos használatra, a másik tartalék, ha az előző meghibásodna. Naponta a Dcont Ideált használom, a pót egy Accu-Chek Active.

Természetesen a vércukormérők más tesztcsíkkal működnek. Nekem havonta három doboz tesztcsík írható fel. Rengeteget járok biciklivel és a készüléket mindig magamnál hordom, néha nagyokat huppanok. Ezért évente fel szoktam küldeni a szervizbe, hogy ellenőriztessem, helyesen mér-e. Szinte postafordultával vissza is kapom, panasz nem lehet rájuk. Viszont, amíg az egyik mérőm nincs itt, addig is mérnem kell a cukromat. Általában 4-5 napról van szó, ilyenkor szoktam a másikat használni.

A három doboz tesztcsíkot ilyenkor megosztva szoktam kérni a háziorvosomtól. Kettő Ideál, egy Accu-Chek Active. Ebben az évben viszont megtagadták, mondván, ez nekem így nem jár, az OEP ezt nem támogatja. Az valóban igaz, hogy a kétféle tesztcsíknak nem egyforma az ára.

Valóban így van? Tényleg teljes árban kell beszereznem a tesztcsíkot, még ha csak egy dobozzal is?

Sándor Edit
Kazincbarcika

Sajnos, a jelenlegi jogi szabályozás szerint a fent leírt esetben teljes árban kell beszerezni kedves olvasónknak a tesztcsíkot.

Sok cukorbetegnek van kétfajta vércukormérője, az egyik mindennapos használatra (ezt általában a diabetológiai szakellátóhelyek írják fel), a másikat a beteg szerzi be teljes áron, vésztartalékként. Ez olvasónknál is így van. A biztosító nem károsodna, ha az említett esetben felírható lenne a tesztcsík, mivel a támogatás nettó összege minden tesztcsíknál, jelenleg 2062 forint. Tehát nem anyagiak állnak a háttérben.

A jelenlegi szabályozás szerint a szakorvosi javaslaton tíz számjegyű csoportkódot (ISO-10) kell megadni a tesztcsíkok ártámogatással történő rendeléséhez a nyomtatványon, és ez különbözik a támogatott (fenti esetben Dcont Ideál) és a nem támogatott vércukorszintmérőknél (Accu-Chek Active).

A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással való rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 10. számú mellékletében meghatározott (3 hónap) kihordási időn belül azonos rendeltetésű gyógyászati segédeszköz csoportba tartozó eszközök (vércukorszintmérő, tesztcsík a támogatott és nem támogatott mérőkhöz) társadalombiztosítási támogatással egyidejűleg nem rendelhetők.

Tekintettel arra, hogy a kérdéses tesztcsíkok azonos rendeltetési, negyedik szintű, nyolc számjegyű besorolási csoportba (ISO 8) tartoznak, kihordási időn belüli párhuzamos rendelésük a hivatkozott jogszabályi rendelkezés alapján – függetlenül attól, hogy rendelésük esetén az OEP gyógyászati segédeszköz kasszájára semleges hatást gyakorolna – jogszerűen nem lehetséges.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

Megalakulása óta jelenlegi munkahelyén, Győrben, a Petz Aladár Megyei Oktatókórház anyagcsere- és diabetológiai belgyógyászati osztályán dolgozik. Főorvos, vezető konzultáns. 2004-től az osztályos feladatok ellátása mellett az osztályhoz integrált diabetológiai–belgyógyászati szakambulancia megbízott vezetője. A repülő- és űrorvostan, a belgyógyászat és a kardiológia szakorvosa. 1998 óta a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa.

Megjelent a diabetes2015/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!