Páciensoktatás cukorbetegeknek

Civil Fórum V.

Illusztráció
„Megszelídíteni a diabéteszt”

„Megszelídíteni a diabéteszt”

Tavaly jelent meg Ambrus Flóra, Kárpátalján élő magyar lány naplója Candy címmel, amelyben cukorbetegsége elfogadásának rögös útjáról számol be. Családja nem akarta tudomásul venni a diabétesz tényét, ezért mindenféle alternatív megoldásokkal próbálkoztak. Nehezen jutottak az elfogadásig, de Flóra ma jól érzi magát, szeptember óta a debreceni egyetem első éves orvostanhallgatója. Tavaly Kárpátalján az Év Emberévé választották.
Most Flóra édesanyjával, Ambrus Éva tanárnővel folytatott beszélgetésünket olvashatják. Úgy gondoljuk, küzdelmükben sok olvasó magára ismer, másokat pedig talán épp e sorok segíthetnek az Ambrus család által megélt keserű tapasztalatok elkerülésében.

 Tovább
Nem szabad szégyellni

Nem szabad szégyellni

Szerző: Herth Viktória

A győri Végh Dániel, a magas, sportos fiatalember a felnőttkor küszöbén kapta „ajándékba” a diabéteszt.

 Tovább
A 2-es típusú diabétesz kezelése: mit tehet a beteg?

A 2-es típusú diabétesz kezelése: mit tehet a beteg?

Szerző: Dr. Bedő Csaba

A 2-es típusú diabétesz krónikus betegség, amelyben a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének a folyamata zavart szenved. Ez két okból következhet be: egyfelől a szövetek érzékenysége az inzulin hatásával szemben csökkenhet, másfelől nem termelődik a vércukor normális értékek között tartásához elégséges mennyiségű inzulin.
Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak, de nagy jelentősége van az életmódi tényezőknek, mint az elhízás és a mozgásszegény életmód. Bár leginkább felnőtteknél fordul elő, az elhízás világméretű fokozódása miatt a 2-es típusú diabétesz egyre több gyereket is érint. A betegség jelenleg nem gyógyítható, de ma már jól kezelhető.

 Tovább
Cukorbetegek előkészítése endoszkópos vizsgálatokra

Cukorbetegek előkészítése endoszkópos vizsgálatokra

Szerző: Dr. Bakó Barnabás

Magyarországon évente 125 endoszkópos munkahelyen körülbelül 330000 endoszkópos vizsgálatot végeznek, ezek 15–20 százalékát cukorbetegeken. Az endoszkópos beavatkozások éhgyomorra történnek, az étkezés kimaradása vércukoresést provokálhat. A hipoglikémia megelőzhető, ha a tervezett vizsgálat előtt a beteg kellően alapos tájékoztatást kap. A betegoktatás idő hiányában gyakran elmarad, vagy nem terjed ki minden részletre, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 Tovább
Tesztcsík – két mérőhöz?

Olvasónk kérdezte

Tesztcsík – két mérőhöz?

Szerző: Dr. Strényer Ferenc

2003 óta 1-es típusú cukorbeteg vagyok. Nagy érdeklődéssel olvastam egy korábbi lapszámban a tesztcsík felírásáról szóló cikküket…
 Tovább
Miss Daisy sofőrje: Pamela, a cukorbeteg hölgy

Miss Daisy sofőrje: Pamela, a cukorbeteg hölgy

Pamela Hunt az oldtimerek szerelmese. Több veterán autó tulajdonosa és sofőrje a cukorbeteg hölgy, akinek 2012-ben jelent meg első regénye Miss Daisy naplója címmel. Miss Daisy nem más, mint Pamela 1934-es Austin Seven Tourer túrakocsija. Hosszú kutakodás után szerkesztőségünknek sikerült kapcsolatba lépnie a szerzőnővel.

 Tovább
Joslin-díjasok

Joslin-díjasok

A Joslin Diabétesz Központ 1948-ban Győzelem-érem néven alapított díjat a 25 éve diabétesszel élők számára, ezt ma 25 éves oklevélként ítélik oda azoknak, akik legalább 25, legfeljebb 49 éve inzulinos cukorbetegek. A legalább 50, inzulinos cukorbetegként leélt évért az oklevél mellé érem is jár. A 75 évnyi diabéteszért ítélik oda a Victoria-érmet.

 Tovább
Tél végi vitaminsziget

Tél végi vitaminsziget

Szerző: Kicsák Marian

A zöldségstandokat látva manapság alig lehet eldönteni, milyen hónapban járunk. Januárban is vehetünk paradicsomot, kígyóuborkát, szőlőt. Szerintem mégis jobb, ha kis odafigyeléssel étrendünket a természetes szezonalitáshoz igazítjuk. Ha a téli időszak valamennyi alapanyagát sorra vesszük, magas tápértékű étrendet állíthatunk össze ebben az időszakban is. Ne felejtkezzünk meg olyan fontos szezonális alapanyagokról, mint pl. a lencse, szárazbab, savanyú káposzta, sütőtök vagy cékla!

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!