Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2014.12.08.

Olvasónk kérdezte

Az inzulin támogatásának feltételei

Az inzulin TB-támogatásával kapcsolatosan kért segítséget egy olvasónk. Nagycsaládban élnek együtt, 42 éves fia 2-es típusú diabéteszes és értelmi fogyatékos. Sajnos a HbA1c-értékei 8 százalék felett vannak, ezért fizetnie kell az inzulinért. Fogyatékossága miatt nem tudja kontrollálni étkezését, a több generáció együttélése csak ront a helyzeten. Édesanyja „tehetetlen”. A kezelőorvosa másik terápiát ajánlott, de akkor az inzulinbeadás és az étkezés közti várakozás volt a probléma, nem várta meg a fél órát. Mivel külső segítséget igénylő hipoglikémiája nem volt, ami esetleg indokolná a TB-támogatást, nincs mit tenni?

Illusztráció

Sajnos nincs, erre a problémára azonnali megoldást nem tudok ajánlani, a rendelet nem biztosít kivételt senkinek sem. Jelenleg 2-es típusú cukorbetegség fennállása esetén az inzulinanalógok alkalmazása egy év után csak akkor folytatható 100 százalékos támogatással, ha a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző három HbA1c-értéke közül kettő 8 alatt van. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, a beteg választhat: vagy humán inzulinra tér vissza 100 százalékos támogatással, vagy 50 százalékos térítést vállalva folytatja az addigi kezelést.

Olvasónk is így döntött. Ebben az esetben a visszatérés az ingyenes inzulinanalóg-kezeléshez leghamarabb csak fél év múlva lehetséges, ha a szakorvosi javaslat kiállítását megelőzően legalább két HbA1c-értéke 8 alatt van. Amíg a beteg nem tud a későbbiekben sem két megfelelő értéket elérni, a rendelet szerint nem adható vissza az ingyenes inzulinanalóg-kezelés.

Ha a beteg hagyományos humán inzulinra tér vissza 100 százalékos támogatással, legelőbb egy év múlva kaphat ismét inzulinanalógot, ha ez szakmailag indokolt. Ennek feltételei:

  • 8 százalék feletti HbA1c, vagy
  • megfelelő életmód-terápia mellett az étkezés után 60-90 perccel mért vércukorszint havonta négy alkalommal meghaladja a 10,0 mmol/l értéket, vagy
  • havonta legalább 3 alkalommal – az orvosi dokumentációban feltüntetett – korrekciót igénylő hipoglikémia jelentkezik.

De a visszakapott inzulinanalóg-kezelés is egy év után újra felülvizsgálandó, vagyis a folytatáshoz a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző három HbA1c-értéke közül kettőnek 8 százalék alatt kell lennie.

A rendelet egy esetben adott felmentést, ha a betegnek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő vércukoresése volt.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2014/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!