Feltöltés dátuma: 2014.06.24.

Középpontban a beteg

Dr. Fülöp Rita, a Sanofi diabétesz üzletági igazgatója szerint ma már rendelkezésre állnak olyan terápiák, amelyekkel megfelelő diéta és életmód mellett cukorbetegen is lehet teljes életet élni

Illusztráció

– A Sanofit leginkább a cukorbetegségben alkalmazott gyógyszerei és adagolóeszközei miatt ismerik a betegek. Hogyan és miért lett a diabétesz ennyire fontos a Sanofinak?

– A Sanofi a Chinoin révén több mint százéves hagyományokra tekint vissza. A Chinoin a világon az elsők között, már 1928-ban megkezdte az inzulin üzemi méretű előállítását. Az elmúlt évtizedekben hatalmas tapasztalat és szaktudás halmozódott fel nálunk, ami kiegészült a globális Sanofi szakembereinek tudásával, a többi leányvállalat hagyományaival. A Sanofihoz tartozik a németországi Hoechst gyógyszergyár is, ahol a világon először állítottak elő inzulint. Vagyis a szakértelmünk, hagyományaink, elhivatottságunk kötelez bennünket arra, hogy a cukorbetegekkel kiemelten foglalkozzunk.

– Mire helyezik a hangsúlyt a diabétesz terápiájában?

– A betegekre! Számunkra a cukorbetegség – és bármilyen betegség – nem csak tudományos kihívás, hanem olyan társadalmi jelenség, amely meghatározza sok-sok – Magyarországon közel egymillió – ember mindennapjait, és nem utolsósorban befolyásolja az ország egészségügyi ellátórendszerét, gazdaságát. Arra törekszünk, hogy megkönnyítsük a cukorbetegek életét, hogy lehetőség szerint ugyanolyan életet élhessenek, mint bárki más.

– Milyen eszközei vannak a Sanofinak arra, hogy ezt valóra váltsa?

– Mind a gyógyszerek, mind az adagolóeszközök esetében azt tartjuk szem előtt, hogy minden esetben a beteg aktuális egészségi állapotához, életmódjához leginkább alkalmazkodó gyógyszereket biztosítsunk. Ezek között olyanok is vannak, amelyek egyedülállóak a hazai piacon és világviszonylatban is a legkorszerűbbek közé tartoznak. Meggyőződésünk, hogy a cukorbetegek közérzete az egész ország állapotára kihat, hiszen a teljes életet élő emberek a családjuknak és a közösségüknek is építő tagjai maradnak.

– Azok, akik először szembesülnek betegségükkel, gyakran elkeserednek, vagy ellenkezőleg, nem akarnak tudomást venni róla. Sajnos a környezetük sem mindig elfogadó velük szemben…

– A Sanofi a maga eszközeivel szeretné kivenni a részét a szemléletformálásból is. Rendszeresen szervezünk betegedukációs programokat, amelyekbe az egészséges embereket is bevonjuk. Megmutatjuk, hogyan kerülhető el a 2-es típusú cukorbetegség, és ha már kialakult, milyen életmóddal lehet kordában tartani. A családtagoknak azt igyekszünk megtanítani, hogyan segíthetik a diabéteszest. Ezért támogattuk a Magyar Diabetes Társaság „Teljes élet cukorbetegen” című kiadványát is, amelyet ingyenesen tölthet le bárki a társaság weboldaláról, és ezért települtünk ki élelmiszerboltokba, üzletközpontokba is, ahol dietetikusok bevonásával segítettünk az embereknek a bevásárlásban. Arra hívtuk fel a figyelmet, hogy kellő odafigyeléssel nem kerül többe, ha egészséges, a diabéteszes étrendnek is megfelelő élelmiszereket vásárolunk magunknak és családunknak. A Sanofi a magyar diabéteszesek futballválogatottját is támogatja. A cukorbeteg focisták, akik tavaly megnyerték a DiaEuro Nemzetközi Diabétesz Futball-bajnokságot, személyes példájukkal bizonyítják, hogy megfelelő életmód, diéta és terápia mellett cukorbetegen is lehet kiemelkedő teljesítményt nyújtani.

HL

Megjelent a diabetes2014/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!