Feltöltés dátuma: 2013.06.28.

Sajtóközlemény – 2013. június 17.

Magyarország tudatosan készül a 2014-es cukorbeteg gyermekek számára rendezett futball világbajnokságra: a Diabétesz Junior Kupára

Illusztráció

A Diabétesz Junior Kupa egy 2007. óta megrendezésre kerülő nemzetközi futball világbajnokság, melynek célja a megfelelő diabétesz kezelés terjesztése és megismertetése világszinten. A 2014 nyarán megrendezésre kerülő versenyen Magyarország 7. alkalommal képviselteti majd magát. A világbajnoki címre pályázó magyar csapat tagjainak kiválasztására irányuló előselejtező első állomása 2013. július 4. és 7. között kerül megrendezésre Győrben az ETO Parkban. A rendezvény fő szervezője a Medtronic, melyhez évről-évre egyéb, nagynevű vállalatok és szervezetek csatlakoznak, ezzel is biztosítva, hogy minél több érintetthez jusson el a sportesemény legfontosabb üzenete, hogy a diabétesszel élők, beleértve a gyerekeket, megfelelő diabétesz kezelés mellett teljes életet képesek élni!

A Medtronic Magyarország Diabétesz Üzletág munkatársainak idei évre kitűzött célja, hogy a 2013. július 4–7. között, Győrben megrendezésre kerülő rendezvény megszervezésével a korábbinál szélesebb és sportszakmai szempontból tapasztaltabb körből válasszák ki a 2014-es, nemzetközi Junior Kupán induló csapat 10 tagját. Ebben a kiválasztásban az országszerte működő Diabétesz Centrumok nyújtottak segítséget, akik az ott kezelt 8–16 év közötti, 1-es típusú diabétesszel élő fiatalok köréből – a gyerekekkel való előzetes egyeztetést követően – javasoltak potenciális jelölteket az edzésekkel egybekötött első előselejtezőre.

„A diabétesz gyermekek esetében komoly aggodalom! Az 1-es típusú cukorbetegség a legelterjedtebb krónikus betegség a gyerekek körében, a cukorbeteg gyerekek 90%-át érinti. Tulajdonképpen egy autoimmun betegség, melynek megelőzési és gyógymódja sem ismert. Az 1-es típusú diabétesz egyre gyakoribb, riasztó 5%-os éves növekedési rátával az óvodások körében és 3%-os rátával az iskolás és serdülőkorú gyerekek körében. A rendezvény célja, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő fiatalok és családtagjaik, valamint a közvélemény minél többet megtudjanak a betegségről és a kezelését szolgáló terápiákról, a tapasztalatok megosztása, valamint a sporton és a futballon keresztül közvetített szórakozás és csapatszellem ereje által.” - mondta Gelencsér Éva a Junior Kupa magyar szóvivője, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosa, aki maga is tagja a rendezvény orvos szakmai felügyeletét biztosító 6 fős csapatnak.

A négynapos sportesemény, edzésekkel és felkészítéssel kezdődik, melyet az utolsó nap egy mini bajnokság követ, ahol a gyerekekből összeállított csapatok mérik össze tudásukat. Az esemény egy kb. 15 fős előkeret kihirdetésével ér véget, akik meghívást kapnak a további edzéseken való részvételre. A győri előselejtezőn a gyerekek edzését és kiválasztását a Győri ETO FC gyerekprogramjának vezetője, Havas Máté segíti, aki már tavaly is részt vett a világbajnokságra utazó csapat felkészítésében. „Megtiszteltetés, hogy idén is felkértek a 2014-évi Diabétesz Junior Kupára utazó csapat kiválasztására és felkészítésére. Korábbi tapasztalataim azt mutatják, hogy a diabétesszel élő gyerekek legalább annyira lelkesek és kitartóak, mint hasonló korú, nem cukorbetegséggel élő társaik, ezért örömmel tekintek a közös munka elé.” – nyilatkozta a sportszakember. További információ a www.juniorkupa.com weboldalon olvasható.

Az esemény időpontja és helyszíne:
2013. július 4-7., Győr, ETO Park (9027 Győr, Nagysándor J. u. 31.).

További információ:
Vinczeffy Virág, szenior stratégiai tanácsadó
TAMARA HAGEN CONS.,
Tel: (+36 1) 430 0517, Mobil: (+36 20) 9614-704,
E-mail: virag.vinczeffy@tamarahagen.hu

Korábbi évek beszámolói:

Megjelent a diabetes2013/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!