Feltöltés dátuma: 2015.11.21.

A diabéteszes láb otthoni kezelése

Pedikűrösként gyakran találkozom azzal a ténnyel, hogy sok ember szó szerint nem szereti a lábait. Nincs kibékülve a láb méretével, a lábkörmök formájával és a láb bőrén megjelenő repedésekkel, a bőrkeményedésekkel. Ezért zoknival és cipővel inkább eltakarják, a napi kötelező tisztálkodáson kívül különösebb gondot nem fordítanak lábuk ápolására.

Illusztráció

Nem csak a cukorbetegnek, de az egészséges embernek is nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a láb bőrének és a lábkörmöknek az állapotát. a rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető a láb bőrének kirepedése, elkerülhető a fekélyek kialakulása, a kialakult fekélyek kezelhetők, a lábkörmök rendellenes elváltozásai szintén megelőzhetők.

Mint pedikűrös minden cukorbeteg vendégemnek otthoni lábápolásukhoz tanácsokat, ötleteket, speciális lábápoló készítményeket és otthoni lábápoláshoz szükséges eszközöket szoktam ajánlani. Remélem, önnek is hasznosak lesznek az otthoni lábápoló tanácsaim.

Megfelelő cipőt vásároljon!

az ortopédiai elváltozások elkerülése érdekében csak olyan cipőket viseljen, amelyek nem szorítják, nem nyomják a lábát, járás közben kényelmesek, és kellő mértékben tartják a láb boltozatait. a speciális diabétesz-cipők már nagyon divatosak, ha szükséges, csak ilyen cipőben járjon. Soha ne járjon mezítláb, sem a szobában, sem az udvaron, sem a kertben! Figyeljen a cipők, papucsok bélésére, azok ne legyenek gyűrődöttek, sérültek! a papucsokat és a cipőket rendszeresen fertőtlenítse! Gumi és vastag varrások nélküli zoknikat, harisnyákat viseljen, hogy a vérkeringést ne szorítsák el. a zoknikat mindig 60 fokon mossa ki. Ha a lábon fekélyek alakultak ki, világos színű vagy fehér színű zoknit viseljen, így tudja ellenőrizni, hogy a fekélyek váladékoznak-e! Konzultáljon orvosával, ha váladékot lát a zoknin!

Önnek is kötelező a mozgás!

Kényelmes cipőben naponta sétáljon legalább fél órát! Tévénézés közben vagy munkahelyén óránként 5 percet mozgassa meg lábait. a lábtornát cipőben is el tudja végezni: mozgassa az ujjait, nyújtsa és hajlítsa az ujjait, körözzön a lábával, pipáljon és spicceljen a lábával, érintse a talajt a cipő orrával, a sarkával, a külső és a belső talp élével.

Rendelkezzen az otthoni lábápoláshoz szükséges készítményekkel, eszközökkel!

Bőrfertőtlenítőt, sebfertőtlenítőt és eszközfertőtlenítőt tartson otthon! a bőrfertőtlenítővel mosakodás után érdemes a lábat lepermetezni, ha nincsenek rajta sebek, fekélyek. a sebfertőtlenítőt akkor kell használni, ha valamilyen sérülés érte a lábat, az eszközfertőtlenítővel a lábkörömcsípőt és a sarokreszelőt fertőtlenítse használat előtt és használat után.

Diabéteszes lábhoz ajánlott körömcsípő: speciálisan kialakított forma, amellyel nem okozhat sérülést körömvágáskor az ujjakon. Soha ne vágja körmeit körömvágó ollóval, mert sérülést okozhat! Ha már nem tudja elérni rendesen a lábát, a körömvágás már nehézkesen megy, kérje meg hozzátartozóit, vagy keressen fel egy szakmailag képzett pedikűröst.

Kerámia sarokreszelő: a napi tisztálkodás után érdemes a bőr elhalt hámrétegét óvatosan eltávolítani, hogy a lábápoló krémek tökéletesebben felszívódjanak, a repedések ne alakuljanak ki. a kerámia sarokreszelőt használat előtt alaposan nedvesítse meg, masszírozza át vele a talpát.

Grépfrútmagolaj: a körömgombásodás megelőzésére vagy a már kialakult gomba kezelésére. a természetes anyagok nagyon hatékonyak, nem befolyásolják a gyógyszerek hatását és nem károsak.

Diabéteszes láb ápolására készült, speciális lábápoló készítmények: a cukorbeteg lábra zsíros krémet használni tilos! Nem zsírra, hanem vízre van szükség a száraz bőr ápolásakor. a cink-hialuronátot tartalmazó hidrogél a bőr természetes alkotórészét, a hialuronátot pótolja vissza. Erre azért van szükség, mert vizsgálatok szerint ez az anyag életkortól függetlenül nagyon lecsökken a cukorbetegek bőrében. a cink-hialuronátot tartalmazó gél rendszeres használatával javul a bőr hidratáltsága, így sokkal ellenállóbb lesz a külső behatásokkal szemben. az ureatartalmú krémek hidratálják a bőrt, megakadályozzák a repedések kialakulását.

Mit ne csináljon otthoni lábápolás során?

  • Ne áztassa lábait forró vízben hosszú ideig!
  • Ne törölje tisztálkodás után, inkább hajszárítóval szárítsa szárazra az ujjak közti részeket!
  • Ne használjon zsíros krémet!
  • Ne járjon mezítláb!
  • Ne vagdossa otthon a bőrkeményedéseket az ujjakról és a talpáról! Menjen pedikűröshöz!
  • Ne kezelje a lábon lévő sebeket, míg orvosa azt nem látta! Azonnal jelentkezzen orvosánál!
  • Ne éljen gombás körömmel, lehet kezelni!

Járjon pedikűröshöz!

a pedikűrös szakszerűen tudja a cukorbeteg-lábakat ápolni. Sajnos nem minden pedikűrös rendelkezik megfelelő elméleti és gyakorlati tudással, ezért kérdezze meg kezelőorvosát, ő biztosan tud önnek ajánlani egy igazán jó pedikűröst.

Évek óta azon dolgozok, hogy olyan pedikűrös szakembereket képezzek, akik hivatásuknak tekintik munkájukat. a hosszú évek munkája most kezd beérni! Regisztrált, szakmailag képzett pedikűrösök névsorát küldöm számos egészségügyi intézmény, orvos, gondozószolgálat részére.

Ne feledje: a láb viszi a fejet is! Érdemes hát ápolni, kényeztetni, hogy még sok-sok évig tudja vinni az ön fejét is fájdalom nélkül.

Róth Éva
lábápolási szaktanácsadó, gyógypedikűrös

Megjelent a diabetes2013/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!