Karácsonyi üzenet

A közösség ereje

Illusztráció
Az Észak-dunántúli Diabetes Centrum Találkozó állásfoglalása a cukorbetegek ellátását befolyásoló egészségpolitikai döntésekről

Az Észak-dunántúli Diabetes Centrum Találkozó állásfoglalása a cukorbetegek ellátását befolyásoló egészségpolitikai döntésekről

Napi munkánk során észleljük az intenzív forráskivonást az egészségügyi szektorból. A krónikus betegek, így a cukorbetegek ellátásának körülményei megítélésünk szerint jelentős mértékben romlottak. A terápia eredményalapú finanszírozásával elviekben egyetértünk, de páciensedukáció nélkül sikeresen a fenti koncepció nem megvalósítható.

 Tovább

Karácsony-várás Erdélyben

Valahol Erdélyben, a Bucsinban ülök egy faház tornácán, s írogatok. Nehezen megy, mert leköt az október végi ősz színvarázsa, amerre nézek. Ott is hagyom az írást néha, s nekiindulok az erdőnek, hiába riogatnak mostanában annyit a medvével. Én ugyan nem félek tőle, féljen ő tőlem! Írnom kellene a karácsonyról, s ehhez szebb környezetet el sem tudok képzelni, hiszen az udvar, amelyben egy kis pisztrángos tó is van, színültig tele fenyőkkel, amelyek a legutóbbi itt létem óta alaposan megnőttek, valóságos erdő van előttem.

 Tovább
Gondoskodjunk magunkról!

Karácsonyi üzenet

Gondoskodjunk magunkról!

Szerző: Dr. Vándorfi Győző

Huszonhárom éve, mikor kitaláltuk és létrehoztuk veszprémi pácienseimmel a Diabetes újságot, nagyon hittünk magunkban és egymásban. Kitágulni látszott a világ, megnyíltak a lehetőségek, a jövőképünk világos volt: minél több információt eljuttatni a cukorbetegekhez, elősegítve ezáltal, hogy aktívan hozzájárulhassanak saját kezelésükhöz.

 Tovább
Hajnali csengetés

Hajnali csengetés

Szerző: Szőke Mária

Valaki kora hajnalban csengetett a családorvos lakásának ajtaján. Megszokta ezt az orvos, percek alatt felöltözött…
 Tovább
Fifi kutya balesete

Fifi kutya balesete

Szerző: Szőke Mária

Egy napon megváltozott Szilvia élete. Azzal kezdődött, hogy a déli sétáltatásnál megtámadta egy hatalmas kutya az ő kis palotapincsijét, s a szanaszét repülő fehér szőrcsomók láttán ő elájult. Mentő vitte kórházba, a kiskutyát meg édesapja az állatorvoshoz.

 Tovább
Sportolni fogunk!

Sportolni fogunk!

Szerző: Szőke Mária

Rövid-fiúsra vágott frizura, kisportolt, szívós, sovány alkat, nem a gyakori cukorbeteg-megjelenést formázza. Márta akkor is ilyen sportos alkat volt, amikor először találta szembe magát a cukorbetegséggel. Egy örökké mozgó, testnevelő tanár, aki többnyire együtt végezte a gyakorlatokat a nebulókkal, napi 4-5 órában. De ezen túl is sportolt, a foci és a kerékpározás a kedvence, gyerekeivel túrázni jártak. Nála is nagy-nagy fáradtság-érzéssel kopogtatott be a nem várt betegség, de mert biológia szakos tanár is, gondolta azonnal, hogy 45 évesen nem természetes, amit érez. A laborvizsgálat rövidre zárta: cukorbetegség.

 Tovább

Menstruáció, fogamzásgátlás, PCOS, menopauza és diabétesz

A cukorbeteg nő speciális problémái

Szerző: Dr. Baranyi Éva

Modern korunkban sok szó esik a női egyenjogúságról: számos fejlett társadalmú, főleg észak-európai országban a gazdasági, kulturális és politikai élet irányítói között a nők száma alig kisebb, mint a férfiaké, és a – gyakran 3-4 gyermekes – családokban a dolgozó apák és anyák egyenrangú társként, azonos arányban vesznek részt mind a gyereknevelés és -ellátás gondjaiban, mind a háztartási munkában. A férfiak tehát nagyrészt leveszik a nők válláról az átvállalható többletterheket.

 Tovább
Győzve vagy legyőzetve?

Gondolatok egy előadás margójára

Győzve vagy legyőzetve?

A cukorbetegség nem játék – mondja a reklám…
 Tovább
Hollywoodban, cukorbetegen

Hollywoodban, cukorbetegen

Szerző: Szőke Mária

„A diabétesz nekem erőt adott.” Az egzotikus szépségű Oscar-díjas amerikai színésznő, Halle Berry 23 év tapasztalata alapján állítja ezt.

 Tovább

Hormonális betegségek és az elhízás

A mindennapi gyakorlatban gyakran azonosítják az elhízást valamilyen hormonzavarral, ez a gyanú indítja el leggyakrabban a páciens kivizsgálását. A túlsúly kialakulásában kétségkívül szerepe van a hormonrendszernek, azonban az elhízás végső soron az anyagcsere-folyamatok genetikai, központi idegrendszeri, endokrin (hormonális) és környezeti hatásokra létrejövő komplex zavara, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. A betegség fokozatosan, lassú ütemben, a zsírszövet tömegének növekedésével alakul ki.
A belső elválasztású mirigyekben, a zsírszövetben, a központi idegrendszerben elválasztódó hormonok fontos szerepet játszanak az elhízás kialakulásában, másfelől vannak olyan önálló endokrin kórállapotok, amelyeknek fontos tünete a túlsúly.

 Tovább

Az elhízás és a daganatos betegségek összefüggése

Szerző: Prof. dr. Gerő László

A „Daganatos megbetegedések világnapján”, még 2011-ben hangzott el az optimista jelszó: a rák megelőzhető! Néhány nappal későbbi hír: a rákos betegségekkel összefüggő halálesetek száma Európában mintegy 1,3 millió évente, s az életkorra számított halálozás 2007 óta nem nőtt – sőt egyes daganatos betegségekre nézve még csökkent is (az egyetlen kivétel a nőbetegek tüdőrák miatti halálozása, amely még a legutóbbi években is növekvő tendenciát mutatott).

 Tovább
Boldog karácsony

Boldog karácsony

Szerző: Kicsák Marian

A boldogság sokszor csak egy pillanat. Az emberben mindig benne van a törekvés, hogy boldog legyen, de talán még jobban vágyik erre karácsonykor. Ha boldogok vagyunk, hirtelen jobb és szebb lesz a világ. A boldogsághoz belső harmónia, megelégedettség kell, amiért mi magunk is tehetünk. Az élet örömteli megéléséhez tudatosság is kell.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!