Feltöltés dátuma: 2015.04.14.

Diabétesz bélyegeken

Illusztráció
Illusztráció

Napjainkban talán kevesen hódolnak a bélyeggyűjtés szenvedélyének, de érdemes belekukkantani ebbe a sokrétű, érdekes világba. Ez a hobby rengeteg témakört ölel fel, s a változatos motívumok közt (híres emberek, közlekedési eszközök, állatok stb.) felfedezhetünk néhány, a cukorbetegséggel kapcsolatos bélyegritkaságot is.

Illusztráció

A kémcsöveket ábrázoló belga bélyeg az inzulin felfedezésének 50. évfordulójára (1971) jelent meg (első kép). A két torontói orvos, Frederick Banting és Charles Best tudományos felfedezésükért 1923-ban megkapták a Nobel-díjat. A második képen a Nemzetközi Diabéteszszövetség 10. világkongresszusa tiszteletére 1979-ben megjelent, sajátos színhangulatú, izgalmas rajzolatú osztrák bélyeg látható. Az Athénben megrendezett 41. EASD (European Association for the Study of Diabetes – Európai Diabétesz Társaság) találkozót köszöntötte a görög Filatélia a harmadik képen látható bélyeggel. A 2005-ben kiadott, 4 eurócent értékű bélyeg grafikáján kockacukorkák felett jellegzetes tiltó tábla utal a témára.

Miklosovits

Megjelent a diabetes2012/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!