Az év témája: elhízás

Mit (t)együnk?

Diétázunk? Diétázzunk!

A testtömegcsökkentés problémája diabéteszesek esetében

Diétázunk? Diétázzunk!

Közismert, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők 80-90 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Hazánkban, 11 diabétesz-centrumban végzett vizsgálat szerint az 1-es típusú diabéteszes cukorbetegek kb. 1/3-ában is előfordul az inzulinrezisztenciával járó hasi típusú elhízás. Ez sajnos azt jelenti, hogy az 1-es típusú cukorbetegek (akik eddig az „egészséges” diabéteszesek csoportját képezték) egy része is hasonló szövődményekkel – infarktus, agyvérzés, érszűkület stb. – veszélyeztetett, mint a nagyobb létszámú 2-es típusú cukorbetegek. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében minden cukorbeteg étrendi kezelésének egyik legfontosabb célja a testtömeg normalizálása.

 … Tovább
Elhízás ellen

Az év témája

Elhízás ellen

Korunk rákfenéje az elhízás – globális kitekintés Napjainkban az elhízás rohamos, világméretű növekedésének vagyunk szemtanúi. Az elhízás okaként részben az energiabevitel növelése, részben az energiafelhasználás (fizikai aktivitás) csökkenése áll. Az energiabevitel növekedéséhez vezet az a tény, hogy a fejlett országokban a rendelkezésre álló táplálékmennyiség (illetve annak energiatartalma) fokozatosan nő, a lakosság egyre többet táplálkozik gyorséttermekben, ahol az ételek adagjai fokozatosan nagyobbá váltak, s előtérbe került a nagy energiatartalmú üdítőitalok fogyasztása. Ugyanakkor napjaink jellegzetességeként a lakosság egyre nagyobb aránya folytat fizikailag inaktív, ülő jellegű életmódot, s ez az életvitel megjelent a fiatalok körében is. Elég e téren arra utalni, hogy a televíziónézés tartama és az elhízás között összefüggés igazolható. Az elhízás kategorizálását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyomán – a táblázatban foglaltak szerint − a testtömegindex (BMI: body mass

 … Tovább
Diabétesz bélyegeken

Diabétesz bélyegeken

Napjainkban talán kevesen hódolnak a bélyeggyűjtés szenvedélyének, de érdemes belekukkantani ebbe a sokrétű, érdekes világba. Ez a hobby rengeteg témakört ölel fel, s a változatos motívumok közt (híres emberek, közlekedési eszközök, állatok stb.) felfedezhetünk néhány, a cukorbetegséggel kapcsolatos bélyegritkaságot is. A kémcsöveket ábrázoló belga bélyeg az inzulin felfedezésének 50. évfordulójára (1971) jelent meg (első kép). A két torontói orvos, Frederick Banting és Charles Best tudományos felfedezésükért 1923-ban megkapták a Nobel-díjat. A második képen a Nemzetközi Diabéteszszövetség 10. világkongresszusa tiszt

 … Tovább

A kezdetben talán ártalmatlannak tűnő éjszakai horkolás – különösen túlsúlyosaknál – egészségkárosító légzéskimaradáshoz, más néven apnoéhoz vezethet. 2-es típusú cukorbetegeknél különösen fontos figyelni erre a nem veszélytelen szindrómára.

 … Tovább

Pihentető alvás? Aludni jó dolog. Bár vannak, akik sajnálják az időt erre a „felesleges” tevékenységre, ám ha egyszer megtapasztalják, milyen egy vagy két éjszakai alvás kimaradása után az ébrenlét... megtanulják: nappalaink minősége nagymértékben függ éjszakai alvásunktól.
Összeállításunkban most az alvásról, a horkolásról, biológiai óránkról és természetesen mindezek cukorbetegséghez való kapcsolatáról olvashatnak.

 … Tovább

Az év első hónapjai az elmúlt évvel kapcsolatos elszámolással, bevallással, nyilatkozatok leadásával telnek el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban NAV) mindig időben postázza a bevalláshoz szükséges nyomtatványokat.

 … Tovább

Cimkefelhő:cukorbetegség (diabétesz) családorvos edukáció jog kezelés közösség megelőzés psziché szövődmények táplálkozás társbetegségek

Szerzők:Gyurcsáné Kondrát Ilona, Prof. dr. Jermendy György, József Attila, Szőke Mária

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!