Szerző: Juhászné Tuifel Andrea Feltöltés dátuma: 2011.11.30.

Magyar focisiker az Európa-bajnokságon

Lapunk eddig nem dicsekedhetett sportrovattal, ám most a Diabetes újság első sportrovati tudósítását olvashatják. S nem akármivel indulunk: a magyar fiatalok 5. helyéről tudósítunk, amelyet a Diabéteszes Gyermekek Labdarúgó-Európa-bajnokságán értek el.

A diabétesszel élő gyerekek ötödik Labdarúgó-Európa-bajnokságát 2011. augusztus 26–28. között rendezték meg Svájcban, a genfi Bout-du-monde Stadionban. A svájci nemzeti labdarúgó-válogatott segédedzője által támogatott kezdeményezés célja a fiataloknak a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos ismeretei bővítése. Magyarország 10 gyerekből összekovácsolt csapatot delegált a megmérettetésre, akik 4 felnőtt kíséretében érkeztek a rendezvényre. A gyerekeket diabetológus szakorvos (dr. Gelencsér Éva), diabetológiai szakápolók (Juhászné Tuifel Andrea és Kun Mónika) és a rendezvény magyar programkoordinátora (Németh Gábor) kísérte.

A nyár folyamán 3 alkalommal volt lehetősége a gyerekeknek edzőmérkőzést játszani hasonló korosztályú fiatalokkal, a Gyirmót csapatával. Az utolsó tréninget Hevesi Tamás tartotta, majd edzőmérkőzést játszottak a fiúk a „mester” lánycsapatával. Mondanom sem kell, a mérkőzésen végig „szoros” emberfogást alkalmaztak fiaink.

A közös vacsorát követően csapatépítő tréninget tartottunk, amin eldőlt a csapatkapitány személye, valamint nagy nehézségek árán az esetleges „gólöröm” is.

A reptérre transzferjárattal érkeztünk, a stressz itt kezdődött igazán, mivel a társaság nagy része először készült repülőútra. Természetesen a szenzorok az első kalibrációs jelet a beszállókapunál kérték. Ezt is megoldottuk, nem kis feltűnést keltve.

A gép felszállását követően a vércukrok is a magasba emelkedtek. Igyekeztünk mindenkit megnyugtatni, hogy a repülés nem veszélyes, csak a zuhanás; pontosan annyiszor szállunk le, ahányszor fel. Ezt átgondolva elhessegették félelmeiket. A repülőgépen nagyon aranyos volt velünk a személyzet, kaptunk „pót”-szénhidrátot, dupla adag, nagyon finom, különleges süteményt. Végül gond nélkül megérkeztünk, minden játékosunk és csomagunk megvolt.

A hotelban vacsorával kezdtünk. A nagy kedvenc a „Hotel hamburgere” lett, amely természetesen gluténmentes változatban is elérhető volt. Rengeteg saláta, köret, hal díszítette a svédasztalt.

Színvonalas, jó hangulatú megnyitón került sor a sorsolásra, amit a gyerekek nagy izgalommal vártak, majd elkezdték a taktikai egyeztetést. Másnap reggel, étkezés közben a fiúkban megérett valami, illetve VALAKI. A légkör, amelybe kerültek, feltette arra az i-re a pontot, amelyet az edzések alkalmával közösen alkottunk, írtunk. Saját maguk mondták ki, hogy bár még nem játszottak meccset, de máris nyertek. Nyertek, méghozzá olyasfajta hozzáállást az élethez (nem csak a diabéteszhez), amelyet sokan megirigyelhetnek tőlük! Segítették egymást, figyeltek társaikra, és persze önmagukra: játék közben, szünetben, a szállodában és még sorolhatnám. Nem vitatkoztak a kezdőcsapat összeállításán, mindenki tudta, hol a helye, mivel tud hozzájárulni a CSAPAT sikeréhez. Mindenki tisztában volt azzal, egy országot képviselnek, méghozzá Magyarországot! Mintaszerűen viselkedtek minden helyzetben, lelkesek voltak, és az sem utolsó, hogy tízen együtt hangosan tudták kiáltani, hogy „HÁÁÁNGÖRIIIII”.

Első sor: Németh Áron (Sopron), Rácz Gergő (Győr), Tölgyesi-Gál Mátyás (Győr), Lobenwein Marcell (Sopron), Segesdi Áron (Veszprém), Bonyhády Gábor (Budapest)<br />Hátsó sor: Tóth Máté (Győr), Tóth András Bálint (Budapest), Tillinger Boldizsár (Budapest), Mosberger Patrik (Budapest)

Első sor: Németh Áron (Sopron), Rácz Gergő (Győr), Tölgyesi-Gál Mátyás (Győr), Lobenwein Marcell (Sopron), Segesdi Áron (Veszprém), Bonyhády Gábor (Budapest)
Hátsó sor: Tóth Máté (Győr), Tóth András Bálint (Budapest), Tillinger Boldizsár (Budapest), Mosberger Patrik (Budapest)

Szombaton négy meccset játszottunk, ebből kettőt nyertünk, kettőt sajnos elveszítettünk. Ezzel csoporton belül a harmadik helyre kerültünk. Vasárnap nagy küzdelmek árán Ukrajna ellen 2:1-re nyertünk, ezzel az eddigi legjobb magyar szereplést értük el, az 5. helyen végeztünk.

Hozzájárult a sikerünkhöz a svájciak profi szervezése. A pályák szélén kihelyezett sátrakban egész nap hozzáférhető volt a hipoglikémia elhárítására szolgáló szénhidrát és folyadék. A mérkőzések között különféle ügyességi feladatokat kellett végezni a gyerekeknek, amit egy Svájcban élő magyar koordinátor vezényelt.

Vasárnap az eredményhirdetést és éremosztót követően „boldogságban úszva”, éremmel a nyakunkban indultunk a reptérre. A visszaút már rutinos repülőutasokkal zajlott, természetesen problémamentesen.

A hazaérkezést a szülők rendkívül meleg fogadtatása tette emlékezetessé. A sok magyar zászló, hangos „szép volt, fiúk” megható volt. Jó volt látni az itthoniak büszkeségét, örömét. Ez a hétvége mindenki számára emlékezetes marad.

A sikerhez természetesen sok lépcsőfok vezetett. Kellett hozzá 10 gyermek, akik akarták a sikert, és mellesleg még a focihoz is „konyítottak” egy kicsit. A háttérmunkákhoz rendelkezésre állt a profi szervezést nyújtó szponzorunk, egy nagyon lelkes szakápolókból és diabetológusból, pumpakoordinátorból álló csapat. Természetesen nagy segítség volt a szenzor által nyújtott folyamatos vércukorellenőrzés, amely nagy biztonságot jelentett a gyermekeknek és nekünk is. Szakápolóként nagyon sokat tanultunk és tapasztaltunk.

A hangulatról ízelítőt kaphat mindenki, aki ellátogat a www.diabeteszkupa.com, illetve a juniorcup-diabetes.eu honlapokra.

Juhászné Tuifel Andrea diabetológiai szakápoló Győr – gyermekdiabetológia

Megjelent a diabetes2011/6. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!