Feltöltés dátuma: 2014.10.09.

A diabétesz és a psziché

Édes testvéreim!

Azt hiszem, hogy egy kicsit „szent” vagyok, mert magam felé hajlik a kezem. A diabétesz helyett írhattam volna például, hogy a tüdőrák és a psziché, a szklerózis multiplex és a psziché… és még sorolhatnám. Miért is van ez? Hát azért, mert mindenkinek a saját baja a világ legnagyobb problémája.

Egy ismeretlen kínai azt mondta úgy jó ötezer évvel ezelőtt, hogy „…a lélek betegségei a testi bajokban mutatkoznak meg”. Érdekes! Azóta sem cáfolta senki. Ha viszont ez így van, akkor megkérdezem: ki foglalkozott a lelkemmel, az énemmel? Senki!

Mikor a cukorbetegségemet felfedezték, kézbe vették a testemet, megmérték a súlyomat, a hastérfogatomat, olvastattak velem, meg levették a véremet, meg még pisiltem is. Megmondták, hogy miből mennyit és mikor ehetek, mikor vegyem be a gyógyszereimet, és mikor kell ellenőrzésre jönnöm. És ennyi!

Ritkán fordul elő velem, de a közelmúltban elkezdtem rendbe szedni a gondolataimat, emígyen:

Hogyan fedezik fel a diabéteszt?

Van, akinél véletlenül, más vizsgálatok során. Például egy műtét előzetes vizsgálatakor, a laborlelet éhomi szép 12-es glukózértéket mutat. Ez már jó kezdés! Aztán van, akinél célzottan. Azért megy vagy küldik az orvoshoz, kérik a szakirányú vizsgálatát, mert rohamosan veszít a súlyából, fáradékony, sokat eszik és iszik stb. Ez már „jó” jel a cukorbetegség felé! Van, akit kiszűrnek egy diabétesz világnapon vagy más egyesületi rendezvényen, ahova meghívta a sógornője. Engem valamikor régen akkor szűrtek ki, amikor a kötelező tüdőszűréskor vinni kellett vizeletet.

Olyan ismerősöm és egyesületi tagtársam is van, akinek kíváncsiságból derült ki a betegsége. Éppen mért a barátnő, a haver, a szomszéd, mikor jött a kérés, hogy ugye megméred nekem is? Hát persze, hogy megméri, aztán 13-as a cukor, nagy levegővétel, és indul a vizsgálat. Ez szerencsés kezdet, mert rövidül a felfedezési idő, lehet, hogy éveket nyer az illető.

A beteg reakciói

Mikor az orvos közli valakivel, hogy cukorbeteg lett, nem érti, mi a helyzet, azt sem tudja, hol van, miről is beszélnek. Itt több variáció lehet:

 • nem is emlékszik, hogy hallott volna ilyenről;
 • hallott már ilyenről, a Margit, a szomszédasszony is cukros, de nem tudja, mi ez a betegség;
 • mindent ért, tudja, miről beszélnek, ismeri a betegséget, a családban is volt, de nem foglalkozott vele, mert nem az ő baja;
 • nem tudja, miről beszélnek, nem is érdekli, mert nem fáj, azért van itt, mert a háziorvos ide küldte. Ezért nem kellett volna annyit mászkálni, majd rendbe jövök.

A lélek megpróbáltatásai még csak most következnek, mikor 1-2 nap vagy hét után kezdi kapizsgálni a beteg, hogy az átlagosnál azért nagyobb a baj, már abból is, hogy mennyit foglalkoznak vele az orvosok.

A lélek megpróbáltatásainak időszakai

Ez nem lehet igaz! Kételkedik az egész diagnózisban. Nem fáj semmim, igaz, kicsit fáradtabb vagyok, de hát fát szedtünk a múlt héten, biztosan amiatt. Azért is nőtt az étvágyam. Lehet, hogy elcserélték a leletemet? Volt már ilyen, nem?

Aztán elérkezik a csodavárás időszakába. Felkeres más orvost, mert mondta a Laci, hogy ő tud egy frankót! Érdeklődik a természetgyógyászok után, mert hallotta, hogy azok is foglalkoznak ilyesmivel. Keresgél az interneten, egyre több ismeretet olvas, és egyre jobban nem ért semmit.

Magába fordul, és elkezdi feltenni a felesleges kérdéseket. Miért éppen velem történik? Ott az anyós, már közel a nyolcvanhoz, neki miért nincs semmi baja? (Mert ilyen rendes veje van, te szerencsétlen!)

Semmit nem tud még a betegségéről, beletörődik a sorsába. Világfájdalma van, fásultság vesz rajta erőt. Ennyi az élet, ezt kaptam tőle, nem tudom, Isten vár-e ott majd a mennyek kapujában?

Végezetül elkezd gondolkodni. Elfogadja betegségét, elfogadja magát, szeretni kezdi önmagát. Neki áll rendszeresen tanulni, lassan érteni kezdi saját baját, és ez nem baj! Egyesületi tag lesz, továbbképzésekre jár, házi előadásokat szervez, majd maga is tart, tanul, tanul, és egyre jobban érzi magát, a végén edukátor lesz, majd örökké él, mint én. Nekem eddig sikerült.

Most nézzük meg, hogyan lehet a lélek és a test (betegség) harmóniáját elérni?

Szilárd elhatározás

Mikor sorstársunkkal beszélgetünk, az elején tisztázni kell, hogy az élet szexuális úton terjedő állapot, amelynek halálozási aránya 100 százalék. Tehát mindennek vége lesz, mindenki meghal, csak az nem mindegy, hogy hogyan? A földi élet vége a halál, de ez az állapot még nem az! Ez még nem a vég, csak fel a fejjel!

Az ENSZ statisztikája szerint 2015-re a világon élő diabéteszesek száma megduplázódik. Vésd jól az eszedbe, hogy kétfajta ember van, aki cukorbeteg, és aki cukorbeteg lesz. Neked már sikerült!

Nagyon sok kiváló ember van, aki ebben az állapotban alkot, fest, dolgozik, politizál… és edukátor! Például itt vagyok én! Mindenki meg tudta tenni, szerinted Te miért ne tudnád? Mindenben segítünk, nekem is segítettek, látod, itt vagyok. Képzeld, így megy ez már 35 éve. Saját lábamon járok, autót vezetek, dolgozom, segítek másoknak. Te miért nem tudod megtenni?

Természetesen ezért tenni, igenis tenni kell. Életed feszesebb, fegyelmezettebb, tervezettebb kell hogy legyen. Meg kell változtatnod felfogásodat az életről, az evésről, az ivásról, az ívásról (igen, a szexuális életedről), eddigi szokásaidról. Biztos vagyok benne, hogy meg tudod tenni, én is megtettem, neked miért ne sikerülne?

Szeresd magadat!

Valamikor régen egy nap Jézus azt mondta tanítványainak: „Szeresd felebarátodat, mint ten magadat.” Valóban, aki nem szereti magát, másokat sem tud szeretni. De nem „narcisztikusan”, ne légy szerelmes önmagadba. Munkád során bármit is teszel, tanulsz vagy tanítasz, játszol vagy dolgozol, két dolgot mindig, mindenkinek adjál, ami ingyen van: szeretetet és mosolyt!

Úgy lehetne ezt lefordítani, hogy fogadd el önmagad! Ha ez sikerül – és miért ne sikerülne? –, kinyílik előtted a világ, fény önti el a sötét, zegzugos utcákat, és érdekes módon mindig sütni fog a nap. Ha el akarod érni ezt az állapotot, akkor fogadj el pár jó tanácsot:

 • Ne tégy fel bugyuta kérdéseket (miért éppen én?)!
 • Betegséged okát soha ne keresd, úgysem tudja senki!
 • Betegségedért soha ne okolj senkit! Ennek kivételesen még anyósod sem oka!
 • Fogadd el magad! Ha megteszed, lelked háborgó hullámai megnyugszanak, és az életed hajója lágyan ringva siklik tovább.

Éld az életet, az életed!

Alapvető dolgok betartása egész életedben kötelező. Mire gondolok?

Egyeztesd össze életviteledet a betegségeddel!

Ne mondj le semmiről, de tervezd meg napodat, hetedet, az egész életedet. Kirándulj, menj moziba, utazz, szórakozz! Jól vésd az eszedbe, ugyanolyan ember vagy, mint a többi, csak több az elvégzendő feladatod. Egy embernél sem vagy alábbvaló!

Légy alapos és előrelátó utazásaid alkalmával (európai, tengerentúli utazás), felszerelés pontosítása, 100-as fecskendő, dupla adag inzulin, orvosság, idegen ország beszerzési lehetőségei, mi van, ha elveszik, elvesztem, ki írja fel, mi a neve ott, ahova megyek, stb. Ezekről részletesen továbbképzéseken fogsz hallani.

Állíts emléket! Mire gondolok? Munkád során értsd és értesd meg a diabétesz lényegét, kezelési módjait, kilátásait. Ne állíts szobrot, ne fess képet, ne faragj emléket! Taníts! Vezess! Edukálj!

Csak a következőket kell megtenned:

 • Állandóan képezd magad!
 • Vegyél részt továbbképzéseken, szervezd is azokat!
 • Segítsd az új, alakuló szervezetek munkáját!
 • Add át tapasztalataidat, de soha ne utasíts!
 • Mondj véleményt, de soha ne légy fölényes!
 • Minden megmozdulásod – szóban, tettben – segítség legyen!
 • Tudásod add tovább, de ne feledd, nem vagy isten!
 • Mondd el a lehetséges változatokat, úgy oktass, hogy a beteg a neki legjobbat tudja kiválasztani!

Köszönöm a lehetőséget, hogy elmondhattam gondolataimat, és a segítséget ahhoz, hogy ezek a gondolatok létrejöhettek. Búcsúzóul egy kínai bölcs szavait szeretném figyelmükbe ajánlani:

Ha naplementét látsz, ne sírj, mert könnyeiden keresztül nem látod a csillagokat!

Jó laboreredményeket kívánva búcsúzom.

Soós Tibor
edukátor

Megjelent a diabetes2011/6. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!