Szerző: Módos Anikó Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Optimum tesztcsík 585 és 1175 Ft között

Egy évvel ezelőtt a Diabetes hasábjain már írtam arról, mekkora eltérések vannak egy doboz, 50 darabos Optimum vércukor-ellenőrző tesztcsík (stix) különböző városokban és különböző patikákban történő megvásárlásakor. Akkor – 2009 őszén – ez a gyógyászati segédeszköz szabadáras volt, tehát az ajánlott ár (585 Ft) feletti árképzés nem minősült törvénybe ütközőnek.

A helyzet azóta változott: az OEP jelenleg érvényben lévő rendelkezése alapján „a gyógyászati segédeszköz forgalmazója a megállapított támogatási összegtől és a térítési díjtól nem térhet el”. Ez a szóban forgó stix esetében azt jelenti, hogy ma, Magyarország minden patikájában kizárólag a megállapított árat (585 Ft) fizettethetik meg egy doboz, receptre felírt Optimum tesztcsíkért.

Kíváncsi voltam, megvalósul-e mindez a hétköznapokban, vagyis a cukorbetegek mindenhol ugyanannyiért válthatják-e ki a számukra nélkülözhetetlen stixet, ha receptre felírja az orvosuk. Tíz város (Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Győr, Kapuvár, Komló, Kőszeg, Sopron, Szombathely) huszonhat gyógyszertárában érdeklődtem, ezek közül húszban 585 Ft-ért adják a fent említett tesztcsíkot. Jelentős eltéréseket kizárólag lakóhelyemen, Sopronban tapasztaltam. Itt a megkérdezett tizenhárom gyógyszertárban hatféle áron (585, 850, 955, 1135, 1160 és 1175 Ft-ért) kínálták ugyanazt a tesztcsíkot. Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy ez a gyakorlat továbbra sem szolgálja mindenütt a – naponta többszöri vércukor-ellenőrzésre „kárhoztatott” – diabéteszesek érdekeit. Ugyanakkor, ha a dolog pozitív oldalát nézzük, együtt örülhetünk annak, hogy a megkérdezett patikusok nyolcvan százaléka igazodik az előírtakhoz.

Módos Anikó

Megjelent a diabetes2010/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!