Devecser

Áll az életfa

Illusztráció
Joslin-okleveles – Tímár László

Joslin-díjazottak

Joslin-okleveles – Tímár László

Lapunk születésnapi ünnepségén, 2009. júniusában Veszprémben 12 diabéteszes kapta meg a Joslin Diabetes Center oklevelét, emlékérmét 25, illetve 50 diabétesszel töltött év elismeréseként.
Ez év áprilisában Tihanyban, a Magyar Diabetes Társaság jubileumi kongresszusát megelőző napon, a Civil Fórumon az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumi elnöke és a Diabetes főszerkesztője újabb 10 cukorbetegnek nyújtotta át a Joslin Diabetes Centrum kitüntetéseit.

 Tovább

Olvasóink véleménye

Teendő hipoglikémia esetén

Szerző: Dr. Rakk Erika

A július eleji hőség idején több olvasónk is megkereste szerkesztőségünket: levélben vagy telefonon. Az általuk felvetett egyik témáról olvashatnak itt.

 Tovább
A cukorbetegek gondozása

A cukorbetegek gondozása

Szerző: Dr. Rakk Erika

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a fejlett országokban ma már csökken a heveny megbetegedések száma, viszont a helytelen életmód és a környezetszennyezés, vagyis az úgynevezett civilizációs ártalmak hatására egyre nagyobb számban alakulnak ki krónikus megbetegedések. Ezek közé tartozik például az asztma, az allergia, a magasvérnyomás-betegség, a veseelégtelenség és a diabétesz.

 Tovább

Megelőzési lehetőségek, terápiás célértékek

A cukorbetegség késői szövődményei

Szerző: Dr. Nádas Judit

Napjainkban a cukorbetegek gondozásának egyik legfontosabb feladatát az idült szövődmények megelőzése, kezelése jelenti. Ennek oka, hogy az utóbbi évtizedekben a cukorbetegség jól kezelhetővé vált, a betegek várható élettartama kitolódott, így a hosszú évekre, sokszor évtizedekre nyúló kórtörténet során lehetőség van a késői szövődmények kialakulására.

 Tovább

Városi egyesület falun

A Magyar Cukorbetegek Siófoki Egyesülete 2009-ben megalapította az egyesület „Diabklubját” Balatonendréden. Szükségesnek láttuk e klub létrehozását, mert vidéken rosszabb helyzetben vannak a diabéteszesek, nincs kellő ellátottságuk, hiszen még a városban lakóknak is hónapokat kell várni, hogy diabetológus orvoshoz kerüljenek. Kerestünk egy szakápolót, aki segíti a munkánkat.

 Tovább

Optimum tesztcsík 585 és 1175 Ft között

Szerző: Módos Anikó

Egy évvel ezelőtt a Diabetes hasábjain már írtam arról, mekkora eltérések vannak egy doboz, 50 darabos Optimum vércukor-ellenőrző tesztcsík (stix) különböző városokban és különböző patikákban történő megvásárlásakor. Akkor – 2009 őszén – ez a gyógyászati segédeszköz szabadáras volt, tehát az ajánlott ár (585 Ft) feletti árképzés nem minősült törvénybe ütközőnek.

 Tovább

A szolnoki vasutasok

A vasutas cukorbetegek klubja 2010-ben elérte az 52 fős létszámot, s működésünk iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Célkitűzéseink továbbra is töretlenek, a korszerű, szakmai alapokon nyugvó cukorbeteg-oktatás! Minél több diabéteszes ismerje meg egészségi állapotát és tudja azt ellenőrizni.

 Tovább

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – II.

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

 Tovább
Diabéteszes enteropátia

Diabéteszes enteropátia

Szerzők: Dr. Beró Tamás, Dr. Bajor Judit

A diabétesz gyakoriságának a növekedésével a cukorbetegség szövődményei is egyre gyakrabban jelentkeznek. A szövődmények között sűrűn fordulnak elő az emésztőtraktus mozgászavarai (gyomorürülési zavarok, hasmenés, székrekedés, széklettartási rendellenességek). Mivel a gyomor-, bélrendszert a tudatunktól független idegrendszer – az autonóm idegrendszer – vezérli, annak károsodása (autonóm neuropátia) következményeként a gyomor és a bélrendszer tónus- és mozgászavarai is kialakulhatnak.

 Tovább
Mérlegeljük, miből mennyit eszünk

Mérlegeljük, miből mennyit eszünk

Szerző: Kicsák Marian

Megengedő dietetikusnak gondolom magam, aki nem tilalmak sorával áll elő, hanem abban segít, hogyan lehet finomakat enni úgy, hogy a vércukorszint mindig a kívánt tartományon belül maradjon. Fontosnak tartom, hogy amikor megválasztjuk, mit együnk, vegyük figyelembe, mennyire értékes az a szervezet számára (vitaminok, ásványi anyagok, élelmirost-tartalom). De ugyanúgy fontos, hogy az étkezés legyen öröm, az étel finom. A diétás étkezéshez is szorosan tartozzon a szépen terített asztal, az ízletes ételek sora, és a jó asztaltársaság. Az étel minőségét a mennyiségnél mindig is nagyobbra értékeltem.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!