Szerző: József Attila Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Ellenőrizd a cukorbetegséged… most!

Ez évben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF), amely a világ több mint 160 országának 200-nál is több szakmai és civil szervezetét tömöríti. Az IDF brüsszeli központjában dolgozók 20 nemzetet képviselnek a világ legkülönbözőbb szegleteiből és együtt több mint 30 nyelvet beszélnek. E sokszínű csoport és az általuk képviselt világszervezet a globális gondolkodásmód mintapéldája. Globális szemléletük hívta életre a diabéteszes világ legmeghatározóbb közös rendezvényét, a Diabétesz Világnapot.

A Diabétesz Világnapot évek óta november 14-én ünnepli a nyilvánosság. Az időpont Frederick Banting születésnapjához kötődik, aki Charles Besttel közösen fedezte fel az inzulint. A hivatalosan 1991 óta megtartott ünnep minden évben egy, a cukorbetegséggel kapcsolatos témára hívja fel a figyelmet – 2009 és 2013 között ez a diabétesz-oktatás és a megelőzés. Jelenleg 300 millióra teszik a diabéteszesek számát, így a legnagyobb feladat a járványszerűen terjedő diabétesz megállítása. Az IDF kampánya ezért nem csupán a diabéteszesekhez és a velük kapcsolatban álló szakemberekhez, családtagokhoz vagy barátokhoz szól, hanem a teljes közvéleményhez. Évente akár egymilliárd emberhez is sikerül eljuttatni a Diabétesz Világnap üzenetét, így ez évben az oktatás és a megelőzés hatékonyságának bizonyítékait is.

A Világnap mottója 2010-ben: Ellenőrizd cukorbetegséged… most! A kampány idei szimbóluma egy mérőszalag, amely a derékkörfogat megállapítását szolgálja. Ennek segítségével eldönthető, hogy veszélyeztet-e bennünket a diabétesz, illetve annak valamely komplikációja. A mérőszalag természetesen kék színű, mint évek óta bármely világnapi szimbólum: a diabéteszes világ összefogását jelképező kék kör, az ennek mintájára megalkotott kitűző, frizbi és karkötő, a kék színű gyertyák és zsírkréták, valamint a világnap alkalmából kék színnel megvilágított épületek.

Az IDF szakemberei ez évben különböző célcsoportokat kívánnak megszólítani. A Világnap egyik plakátján egy diabéteszes fut át a célvonalon, amit a kék mérőszalag helyettesít. Ezzel a diabéteszesekre irányítják a figyelmet, őket pedig az aktív, tevékeny életmódra ösztönzik. Az ugrókötél helyett kék mérőszalaggal ugráló gyerekeket ábrázoló plakát a szülőkhöz szól, akik gyermekeik egészégéért felelnek, így fontos, hogy felismerjék a cukorbetegség korai tüneteit. A 2-es típusú diabétesz által veszélyeztetett emberek ugyancsak fontos célcsoportja a világnapnak. Őket egy „kéköves” karatés jelképezi, és a kockázati tényezőkre, valamint a korai diagnózist segítő vizsgálatokra figyelmeztet a nekik szóló poszter.

Az egészségügyi szakembereket, akik a világnapi plakáton sztetoszkóp mellett kék mérőszalagot is viselnek fehér köpenyük felett, a cukorbetegség tüneteire és a korai diagnózis jelentőségére emlékezteti a kampány. A Világszövetség mint érdekképviseleti szerv azonban szól a politikai döntéshozókhoz is, akik a diabétesz megelőzését, valamint a betegség megfelelő és költséghatékony kezelését nemzeti egészségügyi prioritásként kezelhetik. A politikusokat nyakkendő helyett kék mérőszalagot kötő ember jelképezi az idei világnapi kampányban.

November 14-én, sőt az azt megelőző és követő hetekben számos programmal emlékeznek meg a Diabétesz Világnapról. A www.worlddiabetesday.org oldalon több száz rendezvény található, melyeket ez alkalomra hirdettek meg a világ különböző pontjain. Ugyanitt korábbi programokról készült videók és fényképek is megtekinthetők, ám a tervezett rendezvényeket is regisztrálni lehet, az ott készült felvételek pedig feltölthetők a világnapi honlapra.

Az IDF keresi a kreatív és újszerű ötleteket is az idei Diabétesz Világnap kapcsán, amelyek tömegesen irányítják a figyelmet a cukorbetegség ügyére, vagy megváltoztatják a diabétesszel kapcsolatos szemléletet. A Világszervezet őket a Diabétesz Világnap Bajnoka címmel tünteti ki, a bajnokok kezdeményezéseit pedig népszerűsíti saját weboldalain, valamint a korábbi évek sikerén felbuzdulva a Facebook, Twitter, YouTube és Flickr közösségi oldalakon is.

A 2010-es világnapi szlogen értelmében ellenőrizzük cukorbetegségünket most, november 14-én, majd egészen jövő év november 14-éig!

József Attila

Megjelent a diabetes2010/5. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!