Az élet jele

Életfa a vörös iszapban

Illusztráció

Ellenőrizd a cukorbetegséged… most!

Szerző: József Attila

Ez évben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF), amely a világ több mint 160 országának 200-nál is több szakmai és civil szervezetét tömöríti. Az IDF brüsszeli központjában dolgozók 20 nemzetet képviselnek a világ legkülönbözőbb szegleteiből és együtt több mint 30 nyelvet beszélnek. E sokszínű csoport és az általuk képviselt világszervezet a globális gondolkodásmód mintapéldája. Globális szemléletük hívta életre a diabéteszes világ legmeghatározóbb közös rendezvényét, a Diabétesz Világnapot.

 Tovább
„A család és a cég a legfontosabb a számomra”

Beszélgetés Zettwitz Sándorral 77. születésnapja alkalmából

„A család és a cég a legfontosabb a számomra”

Szerző: Keller Richard

Rengeteget tett az orvos- és a cukorbeteg-társadalomért. Nemcsak cége, a 77 Elektronika Kft. újabb és újabb fejlesztései révén, hanem magánemberként is. Nincs olyan nemes ügy, diabétesz-esemény, amelyen ne jelenne meg, azt anyagilag és erkölcsileg ne támogatná. Cégének hiánypótló és a betegeknek nagy segítséget nyújtó készülékei sorra rangos díjakat nyernek. Október 3-án ünnepelte 77. születésnapját.

 Tovább

Étkezzünk mától egészségesebben!

Ne holnaptól diétázzunk! – I.

Szerző: Gyurcsáné Kondrát Ilona

Ha evésünk szabályozásába akarunk „belenyúlni”, fontos tudnunk, hogy miért is eszünk. Az elsődleges cél az lenne, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiát adó (fehérje, zsír, szénhidrát) és energiát nem adó (vitaminok, ásványi anyagok és egyéb mikroelemek) tápanyagot adjunk a szervezetünknek.

 Tovább

Inzulinkezelés 1-es típusú diabéteszben

Szerző: Dr. Hosszúfalusi Nóra

A cukorbetegség kezelésének célja rövid távon a betegség heveny tüneteinek megszüntetése, a beteg közérzetének javítása; hosszú távon pedig az egészséges egyének vércukorszintjét leginkább megközelítő szénhidrátanyagcsere-állapot, a normoglikémia elérése és fenntartása. A normoglikémia-közeli anyagcserehelyzet ugyanis bizonyítottan alkalmas a cukorbetegség késői szövődményeinek kivédésére, késleltetésére és egyes már létrejött komplikációk további romlásának megakadályozására, esetleges visszafejlesztésére.

 Tovább

Diabétesz és terhesség

Szerző: Dr. Baranyi Éva

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb kóros állapot, amely a leendő anya és újszülöttje sorsát döntően befolyásolja: a terhességek 5–7 százalékában figyelhető meg diabéteszes anyagcserezavar.

 Tovább
Hullámvasutazással indult a Diabétesz Hónap

Lent és fent következmények nélkül!

Hullámvasutazással indult a Diabétesz Hónap

Szerző: Keller Richard

Október 14-én délelőtt cukorbeteg-családok vették birtokukba a Budapesti Vidámparkot…
 Tovább
Joslin-okleveles – Ruzsits Istvánné

Joslin-díjazottak

Joslin-okleveles – Ruzsits Istvánné

Ruzsits Istvánné idén tavasszal vette át Tihanyban a Joslin Diabetes Center elismerő oklevelét.

 Tovább

Nemzetközi Cukorbeteg Találkozó Egerben

A Cukorbetegek Egri Egyesülete Nemzetközi Cukorbeteg Találkozót szervezett szeptemberben, Eger Ünnepe alkalmából, ahol az egyesület 10 éves jubileumát is ünnepeltük.

 Tovább

Utazási kedvezmény

A magasabb összegű családi pótlékban, fogyatékossági támogatásban, illetve 2010. augusztus 1-jétől vakok személyi járadékában részesülőknek új plasztikkártyát bocsátott rendelkezésre a Magyar Államkincstár, amelyet minden adatbázisukban szereplő jogosultnak postán kiküldött. Az emelt szintű családi pótlékot a szülő addig kapja, amíg a gyermeke be nem tölti a 18. életévét, ezután a gyermeknek már saját jogán kell kérvényeznie a fogyatékossági támogatást. Abban az esetben, ha a gyermek 20 éves koráig közoktatási intézményben tanul, a szülő még kérheti az emelt szintű családi pótlékot.

 Tovább
Tudatos élelmiszervásárlás

Tudatos élelmiszervásárlás

Szerző: Kicsák Marian

Mindannyian elindulunk naponta vagy hetente néhány alkalommal, hogy megvásároljuk a szükséges élelmiszereket. Van, amikor tervezünk, és gondosan összeállított bevásárlólistával indulunk útnak. Némelykor pedig csak „beesünk” egy élelmiszerüzletbe. Ilyenkor előfordulhat, hogy rádöbbenünk, vettünk néhány nem feltétlenül szükséges dolgot is. Ha pedig már megvettük, nagy valószínűséggel meg is fogjuk enni.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!