Feltöltés dátuma: 2011.11.24.

Tíz éven át a törökszentmiklósi cukorbetegekért

A Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület 10 évvel ezelőtt, 2000 márciusában, a művelődési központ klubjaként Buzás Sándorné vezetésével alakult meg, 17 fővel. Célul tűzték ki a betegség időbeni felismerését, kezelését, a diéta szakszerű alkalmazását, a mozgás jelentőségének hangsúlyozását.

Az alapító tagok közül a 10 éves találkozón jelen volt: Buzás Sándorné, Csiga Miklósné, Czakó Ferenc, Fehér Péterné, Füzesi Imre, Kormos Károly, Matykóné Fülöp Anikó, Sánta Imréné. Őket emléklappal köszöntötték, majd a diabetikus ünnepi tortán meggyújtották a gyertyákat. A rendezvényen a klub alapításában sok segítséget, bíztatást adó dr. Czakó László tanár úrnak megköszönték azt a támogatást, amely bátorítást adott a munka végzéséhez. Üdvözölte a születésnapon megjelenteket dr. Juhász Enikő polgármester is, méltatva azt a munkát, amelyet a város egészségnevelésében és az egyesületben végeznek a cukorbetegekért dolgozó egyesület tagjai. A következő időkre a közösség összetartó erejét kihasználva sikeres munkát, jó egészséget kívánt.

A klub annak idején hamar felismerte, hogy szervezettebb közösségé kell válni ahhoz, hogy több és sikeresebb munkát tudjanak végezni: 2002. június 11-én a bíróság közhasznú szervezetként jegyezte be. Jelenleg az egyesület taglétszáma 80 fő, a foglalkozásokon mintegy 50-60 fő rendszeresen részt vesz. A jogutód egyesület a célokat annyiban módosította, hogy tevékenységi körét a Törökszentmiklós környékén élő cukorbetegekre is kiterjesztette. Ennek szép példája, ami nyáron történt: egy sikeres pályázatot követően a túrkevei és mezőtúri cukorbetegek közösségeivel találkozót szerveztek a túrkevei gyógyfürdőben. A helyszínből adódott, hogy elsősorban a mozgás fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet: a vízi torna alapjait sajátította el a jelen lévő 37 diabéteszes.

Lubickolás közben is lehet tanulni: hiszen ha két cukorbeteg szóba elegyedik egymással, rövidesen életmóddal kapcsolatos témákról esik szó. A vízben a mozgásról, ebéd közben a diétáról beszélgettek. Végezetül megállapodtak, hogy továbbra is tartják a kapcsolatot, egymás rendezvényein részt vesznek.

Buzás Sándorné az egyesület elnöke

Megjelent a diabetes2010/4. számában

Rendelje meg a Diabetes című betegtájékoztató kiadványt, és féláron adjuk mellé a Diabetes különszámokat és a Hypertonia Magazint!
(Legfeljebb 3 db-ot)

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!