Egészsége érdekében…

Kérdezze meg gyógyszerészét

Illusztráció.
Kérdezze meg gyógyszerészét…

Mennyire működünk együtt gyógyulásunk érdekében?

Kérdezze meg gyógyszerészét…

Egy krónikus betegek körében végzett kutatás szerint minden második beteggel előfordul, hogy ára miatt nem tudja kiváltani vényköteles gyógyszerét, és egynegyedük nem az orvosi előírások szerint alkalmazza azt – ezek a legfőbb megállapításai a Szinapszis Kft. által végzett kutatásnak, amelyet a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített.

 Tovább

A végállapotú vesebetegség kialakulásáig és azon túl

A diabéteszes nefropátia kezelési lehetőségei

Szerző: Prof. dr. Gerő László

A cukorbetegség legnagyobb egészségügyi terhét ma az érszövődmények jelentik. Húsz-harminc éves betegségtartam után a betegek többségén kialakulnak a mikrovaszkuláris, és a 2-es típusú diabéteszes betegek (2TDM) jelentős hányadán kifejlődnek a makrovaszkuláris szövődmények (szívizominfarktus, stroke, alsó végtagi artériás keringési zavar). A mikrovaszkuláris szövődmények egyik fontos képviselője a diabéteszes nefropátia (diabéteszes vesebetegség). Ez a szövődmény a betegek körülbelül 35–40 százalékán alakul ki, kifejlődésében meghatározó szerepet játszik a genetikai háttér.

 Tovább

Hogyan beszéljünk orvosunkkal? – IV.

Szerző: Dr. Mosonyi Tamás

Cikksorozatunk zárófejezetében ahhoz adunk ajánlást, hogyan érvényesítsék akaratukat úgy, hogy orvosukat ne bántsák meg. A hétköznapi életben gyakran előfordul, hogy nem értünk egyet a másik emberrel és vita, sőt akár komoly konfliktus alakul ki közöttünk. Ez a másik ember lehet akár a kezelőorvosunk is.

 Tovább
A „hullámvasutazás” már kivédhető

A „hullámvasutazás” már kivédhető

Szerző: Dr. Hermányi Zsolt

A modern inzulinok lehetővé teszik, hogy ne az inzulinhoz igazítsuk az életet, hanem az inzulinadást igazítsuk az élethez. Alkalmazásukkal kivédhető a vércukorszint ingadozása és a testsúly is jobban kontrollálható.

 Tovább
A HbA<sub>1c</sub>-mérés jelentősége

A HbA1c-mérés jelentősége

Szerző: Dr. Bakó Barnabás

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy szoros összefüggés van a cukorbetegek anyagcsere-vezetése és a megjelenő szövődmények között. A szövődmények elkerülése érdekében fontos törekvés a szénhidrát-anyagcsere optimális beállítása.

 Tovább

Felmérés 2-es típusú cukorbetegek körében

Szerző: Kincses János

Országszerte mintegy 2500 fős minta alapján készült a kutatás 2-es típusú cukorbetegek körében.

 Tovább

A 2-es típusú cukorbetegség vércukorcsökkentő kezelése

Nemzetközi és hazai irányelvek

Szerző: Prof. dr. Winkler Gábor

A 2-es típusú cukorbetegség (2DM) fokozott keringési kockázattal társuló, progresszív természetű, jóval klinikai megjelenése előtt kezdődő, komplex anyagcsere-betegség, amelynek kóroki hátterét az inzulinhatás és -elválasztás csaknem mindig együttesen jelen lévő, de esetről esetre változóan különböző mértékű károsodása képezi.

 Tovább

Changing Diabetes betegmentor program

Bevetés indul!

Igencsak sok dolguk volt a Changing Diabetes mentor program résztvevőinek és szervezőinek a nyáron: befejeződtek az előkészítési munkálatok, elkészültek a tájékoztató anyagok, elindult a program iwiw-klubja, már izzanak a telefonok. Itt az ősz és a cukorbeteg mentorok már élesben segítenek betegtársaiknak.

 Tovább
Gyermekekkel Szépalmán

Gyermekekkel Szépalmán

A győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület elkötelezett szervező munkájának köszönhetően 25 családnak nyílt lehetősége arra, hogy májusban részt vegyen az 1–8 éves, 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és szüleik részére szervezett edukációs hétvégén.

 Tovább

Tíz éven át a törökszentmiklósi cukorbetegekért

A Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület 10 évvel ezelőtt, 2000 márciusában, a művelődési központ klubjaként Buzás Sándorné vezetésével alakult meg, 17 fővel. Célul tűzték ki a betegség időbeni felismerését, kezelését, a diéta szakszerű alkalmazását, a mozgás jelentőségének hangsúlyozását.

 Tovább

Joslin-díjazottak

Joslin-emlékérmes hőseink – Kovács Anna

Még tavaly, a Diabetes 20. születésnapján vehette át a Joslin Diabetes center elismerő oklevelét Kovács Anna, letenyei sorstársunk.

 Tovább
Édes íz a cukorbetegek étrendjében

Édes íz a cukorbetegek étrendjében

Szerző: Kicsák Marian

Sokunk szótárában a legszebb és legfontosabb szavak: édesanya, édesapa. Régen sokat lehetett hallani a kifejezést: édes anyaföld. Mintha az édes valami csodát, valami lényegeset rejtene és adna.

 Tovább
 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!