Szerző: Dr. Hidvégi Tibor Feltöltés dátuma: 2011.11.23.

Vércukor-önellenőrzés

Napjainkban a cukorbetegség korszerű kezelésére számos új gyógyszerkészítmény áll rendelkezésre. A nem gyógyszeres terápia lehetőségei: a diéta, helyes életmód és a fizikai aktivitás fokozása továbbra is a kezelés alapjául szolgálnak. A fentiek mellett a terápiás betegoktatás a mindennapi gyógykezelés és gondozás nélkülözhetetlen eszköze, célja a diabéteszes személy betegségével kapcsolatos tudásszintjének folyamatos növelése, mindez a szénhidrát-háztartás és az életminőség folyamatos javulását eredményezi. Az élethosszig tartó edukációs folyamat keretében a páciens képessé válik betegségét önállóan menedzselni.

Együtt erősebbek vagyunk 2010–2013 • Páciensoktatási program felnőtt cukorbetegeknek

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek inzulinkezelése esetén az ajánlások a vércukor-önellenőrzés fontosságát régóta hangsúlyozzák, hiszen az anyagcserehelyzet javítása, a megfelelő inzulinterápiás rendszerek hatékonyságának ellenőrzése, az akut vércukorszint-változások azonnali észlelése tekintetében nélkülözhetetlen eszköz. A vércukor-önellenőrzés a páciensedukáció és -gondozás nélkülözhetetlen része, az adatok dokumentálása, a páciens és a gondozócsoport által történő együttes elemzése segíti a gondozást, a késői szövődmények megelőzését, javítja az életminőséget.

Vércukor-önellenőrzés javasolt minden cukorbeteg számára a diabéteszgondozás keretén belül, miután az aktuális vércukorértékekről tájékoztat késedelem nélkül, lehetővé teszi az éhomi/étkezés előtti és étkezések utáni (posztprandiális) vércukor meghatározását, növeli a kezelés biztonságát. Mind az orvos, mind a beteg számára segítséget jelent a kezelés szükség szerinti módosításának eldöntésében, illetve annak elfogadásában.

A vércukornak a vércukor-önellenőrzésre használt készülékekkel történő meghatározása a szénhidrátanyagcsere-zavarok diagnózisának felállítására nem alkalmas, e célra nem használható. A pontos kórisme csak laboratóriumban végzett éhomi és/vagy terheléses vércukorvizsgálattal állapítható meg.

Az életmódi és tablettás kezelésben részesülő 2-es típusú cukorbetegek gondozása során a vércukorszintek mérése, az önellenőrzés fontosságának hangsúlyozása korábban a szakirodalomban nem volt egységes. Az utóbbi időben számos nemzetközi és hazai ajánlás támogatja a vércukorszint mérését e betegcsoportban is. Az ajánlásokból az alábbi következtetések vonhatók le:

  • Vércukor-önellenőrzést csak akkor célszerű végezni, ha a beteg és/vagy gondozója a mérés technikáját tökéletesen elsajátította, és a kezelést végző munkacsoport az önellenőrzés során talált mérési eredményeket a páciensedukáció és -gondozás eszközeként felhasználva törekszik a terápiás célértékek elérésére.
  • Az önellenőrzést már a diagnózis felállításának időpontjától indokolt megkezdeni, segítve a cukorbetegséggel kapcsolatos tudásszint javítását és a beállított kezelés hatékonyságát, az optimális anyagcserehelyzet elérését.
  • Az önellenőrzést az élethosszig tartó edukációs és önmenedzselési folyamat részeként kell tekinteni, amely segíti a beteget diabétesze jobb megismerésében, a kezelés sikere érdekében végzett aktív közreműködésben, valamint a gondozócsoporttal kialakított eredményesebb kommunikációban.
  • Az önellenőrzés módja és gyakorisága személyre szabott legyen, függ a beteg anyagcserehelyzetétől, ismereteitől, (hipo-, hiperglikémiák előfordulásának gyakoriságától) és a terápia mérési eredményektől függő esetleges változtatásának lehetőségétől.
  • 2-es típusú diabéteszben a mérések ajánlott havi gyakorisága: kizárólag „életmódkezelést” folytató cukorbetegek esetében legalább kéthetente egyszer 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi + főétkezések utáni mérések), tablettás kezelésben részesülő cukorbetegek számára legalább heti egyszer 3-4 pontos vércukorprofil (éhomi + főétkezések utáni mérések).
  • Az önellenőrzés során a páciens és a gondozócsoport egyaránt fogadja el az önellenőrzés jelentőséget és értelmezze egységesen a mérések során kapott és dokumentált adatokat.
  • A mérések során az eszközök helyes működését és a mérések pontosságát időnként ellenőrizni kell.

Dr. Hidvégi Tibor

Megjelent a diabetes2010/3. számában

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!